Cursus agenda
CAD opleidingen

Loading

Units: de eenheden van verschillende tekeningen

Dit AutoCAD forum gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken. Kunt u uw AutoCAD antwoord niet vinden, dan kunt u hier uw vraag stellen.

Moderators: frank, joost, Storm_[GAIM.NL]

Units: de eenheden van verschillende tekeningen

Berichtdoor joost op vr 24 sep 2010, 10:19


Link


Tekeningen kopiëren en plakken in een andere tekening.
Verschillende tekeningen kunnen verschillende eenheden hebben. Eerst de basis:
Een tekening tekent u door objecten op maat op het werkveld te plaatsen. Dit doet u door een cijfer in te vullen, bijvoorbeeld bij de lengte van een lijn, line, of een vierkant, rectangle.
In onderstaand voorbeeld een vierkant met een maat van 1000 bij 1000:

Afbeelding

Dit vierkant is 1000 bij 1000, maar 1000 bij 1000 wat? AutoCAD kan in verschillende eenheden tekenen. De eenheden kunt u zien en instellen door in de commandoline het commando “units“ <enter> in te typen. Het volgende venster verschijnt, welke informatie geeft over de huidige tekening:

Afbeelding

In dit voorbeeld geeft AutoCAD de informatie dat deze tekening in Millimeters is getekend. Dus weten we nu dat het vierkant 1000 bij 1000 mm is.
Een tweede tekening staat in Inches:

Afbeelding

Als we dit vierkant, van 1000 bij 1000 inches, kopiëren en plakken in de tekening met als eenheid millimeters, dan is dit het resultaat:

Afbeelding

AutoCAD rekent dit dus niet om…1000 blijft 1000. Het vierkant van 1000 inches wordt in de tekening 1000 millimeters. Op zich niet heel erg, maar je moet weten wat je doet.
Kan het veranderen van de units, voordat het vierkant verplaatst wordt, een oplossing zijn?
Onderstaand voorbeeld laat zien dat dat geen verschil geeft:

Afbeelding

Voor AutoCAD blijft 1000 1000…wat voor eenheden er ook achteraan komen.
Om dit tich op te lossen kunt u de tekening verschalen met commando Scale. In dit voorbeeld moet er een scalefactor van 25.4 gebruikt worden. Er gaan immer 25,4 millimeters in een inch:

Afbeelding

Heeft u twee tekeningen met verschillende units? Kopieer en plak de inhoud en verschaal het gekopieerde deel met de juiste factor.
Dan een tweede probleem waar u tegenaan kunt lopen bij het plaatsen van elementen. Dit komt voor als u een tekening neemt van een toolpalette:

Afbeelding

Op de toolpalette staan een aantal stalen profielen, waarvan ik weet dat ze in millimeters getekend zijn.
Als deze elementen geplaatst worden in een tekening met als eenheden millimeters, is er uiteraard geen probleem. In dit voorbeeld ziet u een profiel met een breedte van 200 mm, naast het vierkant van 1000 millimeter:

Afbeelding

Geen probleem! Maar als hetzelfde element uit de toolpalette in een tekening met als eenheden Inches geplaatst wordt, ontstaat er wel een probleem:

Afbeelding

Er is in bovenstaand afbeelding een element met eenheid millimeters (200) geplaatst naast het vierkant van 1000 inches. De geplaatste tekening, vanaf de toolpalette, is dus 25,4 maal te klein.
Verschalen kan natuurlijk met een factor 25,4:

Afbeelding

Let op: het geplaatste element is nu niet meer zoals in de toolpalette 200 mm, maar 200 inches!
Een oplossing kan zijn, om eerst de eenheden van de huidige tekening te veranderen van inches naar millimeters, en dan hetzelfde element nogmaals te plaatsen. Het resultaat is dan hetzelfde als in bovenstaande afbeelding.
Let op: Het veranderen van de eenheden heeft wel tot gevolg dat uw tekening niet meer klopt! Het vierkant is door de tekenaar immers getekend als vierkant van 1000 inches, niet als 1000 mm.
Krijgt u dus een tekening in inches of een andere eenheid dan waar u in tekent, dan zult u dus juist de gehele tekening moeten verschalen, en de units moeten veranderen naar de units die u gebruikt bij de elementen op uw toolpalette,. Daarna pas komen de elementen op de juiste maat binnen:

Afbeelding

In bovenstaande afbeelding zijn de units verzet van inches naar millimeters. Vergeet dan niet de gehele tekening te verschalen:

Afbeelding

In bovenstaande afbeelding is de gehele tekening, het vierkant, verschaalt met een factor 25.4.
Let op: Het verschalen van gehele tekeningen kan heel gevaarlijk zijn. De aangegeven opties in het artikel zijn geheel voor eigen risico!
Een voorbeeld kan zijn dat op de layouts, de viewports niet meer de juiste weergave hebben van het werkveld, de modelspace.
joost
 
Ber.: 281
Geregistreerd: ma 14 jun 2010, 16:00

Staat hierboven niet de informatie waar je naar op zoek bent, of heb je nog vragen? Registreer jezelf (gratis en eenvoudig) en stel hier je vraag!

Keer terug naar AutoCAD (LT) Algemeen


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast

cron