Eigen tekenstandaard of NLCS?


Veel organisaties zijn gehecht aan hun eigen tekenstandaard en leveren tekeningen die een ‘eigen’ herkenbare uitstraling hebben. Maar hoe zit dat wanneer je de NLCS gaat toepassen? Verdwijnen je tekeningen dan in de massa en ben je niet meer onderscheidend? Of kun je juist efficiënter werken en toch je eigen identiteit behouden?

Wanneer je zo’n tekening bekijkt zie je bijna in één oogopslag waar deze vandaan komt. Dat is goed, want mensen zijn trots hierop en het streven naar een perfecte tekening komt de kwaliteit veelal ten goede.

Vrijheid

Vaak is dit ook een reden waarom mensen zeggen: “Wij kiezen niet voor de NLCS, want wij willen een onderscheidend product leveren”. Maar dit is een veel gehoorde misvatting… De NLCS biedt namelijk veel meer vrijheid dan de meeste mensen denken.

De belangrijkste richtlijnen van de NLCS beschrijven de objectenstructuur in de benaming van lagen. Er wordt een standaard bibliotheek meegeleverd, maar u bent ook vrij om uw eigen bibliotheek te gebruiken zolang de objecten maar voldoen aan de voorgeschreven structuur (laagnamen). Door een combinatie van de standaard NLCS bibliotheek en uw eigen bibliotheek kunt u uw tekeningen toch een ‘eigen identiteit’ geven.

Waarom dan toch NLCS?

Het gebruik van de NLCS biedt veel voordelen voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.

NLCS Workshop

  • Kosten besparen: Wanneer u een eigen standaard moet beheren, kost dit veel tijd en geld. Denk aan het onderhouden en uitbreiden van een bibliotheek en tekenrichtlijnen, communicatie naar interne en externe partijen, onderhouden van maatwerk applicaties en ga zo maar door… Wanneer u kiest voor een bestaande standaard zoals de NLCS wordt dit voor u uit handen genomen.
  • Gestandaardiseerde werkwijze: Door de NLCS als basis te nemen en aan te vullen met uw eigen bibliotheek, bent u op een slimme manier in staat om uw tekeningen toch een eigen uitstraling te geven. InfraCAD kan hierbij een goed hulpmiddel zijn; u kunt meerdere bibliotheken koppelen, waardoor een gebruiker maar één werkwijze nodig heeft om alle objecten op dezelfde wijze te zoeken en te plaatsen.
  • Uniformiteit: Eén werkwijze levert ook meer uniformiteit; tekeningen zijn eenvoudig uitwisselbaar en er hoeft niet geschakeld te worden tussen meerdere standaarden. Dit scheelt tijd en dus geld. Ook bij het uitbesteden van tekenwerk ontstaat meer flexibiliteit bij het faseren van een project. Een kwaliteitscontrole van het tekenwerk van derden is daardoor ook eenvoudiger uit te voeren.
  • Toename productiviteit: Wanneer u als opdrachtnemer altijd dezelfde werkwijze hanteert, hoeft u niet meer te schakelen tussen verschillende standaarden van opdrachtgevers. Hierdoor zal de routine en dus de productiviteit toenemen, evenals de kwaliteit van het tekenwerk.
  • Meer kans op orders: Steeds meer overheidsopdrachtgevers schrijven de NLCS voor en als opdrachtnemer vergroot u uw kansen op een opdracht wanneer u werkt conform de NLCS.

Meer weten?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de NLCS en hoe u op een slimme manier toch uw eigen identiteit kunt behouden in uw tekeningen? Wij organiseren een aantal NLCS workshops die gratis toegankelijk zijn en antwoord hierop geven.
Voor meer informatie zie www.infracad.nl/workshop

Bundelaanbieding!
InfraCAD

InfraCAD

InfraCAD is de meest gebruikte CAD applicatie voor het werken met de Nederlandse CAD Standaard (N....

InfraCAD Map

InfraCAD Map

InfraCAD Map is een krachtige AutoCAD gebaseerde applicatie om geo-informatie (PDOK) en KLIC-WIN ....

InfraCAD CE

InfraCAD CE

InfraCAD CE is een krachtige AutoCAD gebaseerde applicatie voor het werken met landmeetkundige da....

Toon per pagina