Werk op locatie met AutoCAD Mobile App Premium

Het AutoCAD forum is gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken.

Moderators: Bram, Joost, Coen, DavidN, Frank, Anton, Henk, Roy_M, Emre

Gebruikersavatar
Roy_M
Berichten: 61

Werk op locatie met AutoCAD Mobile App Premium

Berichtdoor Roy_M » vr 11 jan 2019, 10:31

Technische tekeningen worden doorgaans met AutoCAD en een werkstation op kantoor vervaardigd. Maar er zijn natuurlijk ook situaties waarbij men zich daadwerkelijk op de bouwlocatie moet bevinden om actuele informatie op tekening vast te leggen. En beter nog, deze direct beschikbaar te stellen voor teamleden en bouwpartners. Voor die groep AutoCAD gebruikers heeft Autodesk een oplossing: AutoCAD Mobile App Premium.

Afbeelding
AutoCAD on the move AutoCAD Mobile App Premium. Een hele mond vol maar eigenlijk 'gewoon' een slanke, mobiele versie van AutoCAD waarmee CAD tekeningen kunnen worden gemaakt, bewerkt, voorzien van opmerkingen en tenslotte worden gedeeld met anderen. Veel voorkomende commando’s en functies van grote broer AutoCAD zijn ook beschikbaar in AutoCAD Mobile App Premium, inclusief het gebruik van lagen. Hierdoor is de app in principe interessant voor iedereen die met regelmaat voor zijn of haar werk op locatie gebruik maakt van CAD tekeningen, zoals opzichters, veldwerkers, inmeters, opnemers en projectleiders, om er maar een paar te noemen.
Meting direct in AutoCAD Mobile App infoAutoCAD Mobile App Premium
Met een actief AutoCAD (LT) abonnement krijgt u automatisch toegang tot AutoCAD Mobile App Premium.
Heeft u geen AutoCAD (LT) abonnement dan kunt u voor slechts €50 per jaar een AutoCAD Mobile Premium abonnement afsluiten. Projectmedewerkers, zoals opzichters, veldwerkers, inmeters, opnemers en projectleiders, kunnen zo toch op locatie tekeningen bekijken en bewerken!

Voor gebruikers die vooral bouwwerken en ruimtes inmeten, heeft de AutoCAD Mobile App nog een handige functie die deze taak aanzienlijk kan vereenvoudigen. De app kan namelijk worden gekoppeld aan een afstandsmeter (Leica Disto) die elke meting naar de AutoCAD Mobile App stuurt en deze omzet in een lijn met de gemeten afstand. Het inmeten van objecten gaat hierdoor vele malen sneller en is bovendien uiterst accuraat.

AutoCAD Mobile App in de praktijk Hoe de app ingezet kan worden illustreren we met een voorbeeld uit de praktijk. Bijvoorbeeld een leverancier van systeemplafonds. We pakken het traject op vanaf het moment dat er een offerteaanvraag binnenkomt om een bestaand systeemplafond te vervangen voor een nieuwe. Vanwege de complexiteit wordt besloten dat een opname ter plaatse nodig is om een goede offerte te kunnen aanbieden.

Van het pand is een digitale tekening beschikbaar die als basis wordt gebruikt voor de opname ter plaatse. In plaats van dat er nu een papieren afdruk van het project meegenomen wordt, zal de tekenaar de tekening uploaden naar een Cloud omgeving (Autodesk 360) of opslaan op het mobiele apparaat waarop AutoCAD Mobile App geïnstalleerd is.

Op locatie wordt AutoCAD Mobile App gestart op bijvoorbeeld een tablet of smartphone en kan de AutoCAD tekening worden geopend. Tekeningen kunnen vanuit de Autodesk Cloud omgeving geopend worden maar ook vanuit een andere Cloud service zoals Google Drive. Uiteraard kan AutoCAD Mobile App ook lokaal opgeslagen tekeningen openen.

Afbeelding
Afbeelding 01, openen van een tekening

Alle aantekeningen kunnen nu rechtstreeks in de tekening verwerkt worden. Enkele voorbeelden van annotaties die gemaakt kunnen worden zijn teksten en pijlen en uiteraard kunnen ook lijnen, cirkels en dergelijke getekend worden:

Afbeelding
Afbeelding 02, het maken van annotaties

Afbeelding
Afbeelding 03, tekst plaatsen

Afbeelding
Afbeelding 04, tekenen van objecten (rechthoek)

Afbeelding
Afbeelding 05, diverse annotaties

Op zichzelf is dat al een hele verbetering ten opzicht van het schrijven en tekenen op een papieren afdruk. Wat het geheel nog duidelijker kan maken is het toevoegen van foto’s van speciale situaties. Binnen enkele stappen kunnen foto’s direct vanuit de Applicatie toegevoegd worden in de tekening. Er kan een nieuwe foto gemaakt worden middels de camera in het mobiele apparaat of er kan een foto toegevoegd worden vanuit de Galerij:

Afbeelding
Afbeelding 06, toevoegen van foto's

Afbeelding
Afbeelding 07, eindresultaat met foto's
NOOT: de afbeeldingen worden als Xref gekoppeld aan de tekening, de ontvanger van de tekening heeft derhalve ook de fotobestanden nodig voor een correcte weergave. Wij adviseren dan ook om foto's niet vanuit de AutoCAD Mobile App te maken, maar buiten de App om. De fotobestanden zijn dan eenvoudiger te delen met anderen.

infoTIP: stel de units van de tekening in op meters, aangezien de afstandsmeter de maten in meters door geeft aan de App
Gebruik de Leica DISTO met de AutoCAD mobile app Op het moment van de opname ter plaatse blijkt dat er nog een extra ruimte in de offerte opgenomen dient te worden die niet op de tekening staat. Middels de App kan nu een ruimte getekend worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van het commando Polylijn. In plaats van alle maten handmatig in te voeren maken we gebruik van een "Leica Disto D2" laser afstandsmeter. Deze heeft de mogelijkheid om een koppeling te maken met een mobiel apparaat middels Bluetooth. De afstanden worden dan in de AutoCAD Mobile App automatisch ingevuld.

Vanuit de AutoCAD Mobile App Premium wordt een koppeling gemaakt met de Leica afstandsmeter. In de App wordt het commando Polylijn gestart en de maten worden vanuit de afstandsmeter automatisch ingevuld.

AutoCAD Mobile app - Leica Disto video

Zodra alle werkzaamheden afgerond zijn kan de tekening afgesloten worden. In het geval dat deze in de Cloud opgeslagen is kan direct een seintje gegeven worden aan de tekenaar dat de opname uitgevoerd is. De tekenaar hoeft niet te wachten totdat zijn/haar collega terug is op kantoor, maar kan nu direct vanuit de Cloud de tekening openen in de normale AutoCAD (LT) op de PC en de aantekeningen verwerken.
Ook interessant! Wilt u graag weten hoe u AutoCAD automatisch tekeningen met elkaar kan laten vergelijken?
Lees dan het volgende interessante artikel over AutoCAD 2019 DWG Compare.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron
Autodesk AEC Collection