Tekeningen vergelijken met AutoCAD 2019 - DWG Compare

Het AutoCAD forum is gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken.

Moderators: Bram, Joost, Coen, DavidN, Frank, Anton, Henk, Roy_M, Emre

Gebruikersavatar
Roy_M
Berichten: 62

Tekeningen vergelijken met AutoCAD 2019 - DWG Compare

Berichtdoor Roy_M » vr 18 jan 2019, 12:15

De waarschijnlijk meest in het oog springende nieuwe functie binnen AutoCAD 2019 is de mogelijkheid om twee revisies van een tekening met elkaar te vergelijken door deze over elkaar heen te projecteren. Omdat dit een geautomatiseerd proces is, is het mogelijk om heel snel wijzigingen te vinden.

In dit artikel leggen we uit hoe de DWG Compare functie te gebruiken is. Dat doen we aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk. We gaan verder met het voorbeeld dat we gebruikt hebben in mijn artikel over de AutoCAD Mobile App. Daarin volgenden we het proces van een leverancier van systeemplafonds en stapten we in op het moment dat er een offerte gemaakt moet worden waarvoor een opname op locatie nodig is. Voor een snelle opname en terugkoppeling naar kantoor is daarvoor AutoCAD Mobile App Premium gebruikt.

Voor dit artikel zitten we een stuk verder in het traject, de offerte is opdracht geworden en de leverancier is druk bezig met de werktekeningen. Het maken van de werktekeningen gebeurt op basis van een door de opdrachtgever verstrekte onderlegger van het pand.

Terwijl de leverancier al midden in het tekenwerk zit gebeurt wat bij bijna elk project voor kan komen; de opdrachtgever heeft nog laatste wijzigingen doorgevoerd waardoor er een nieuwe onderlegger beschikbaar komt. Om niet helemaal opnieuw te moeten beginnen met tekenen is het handig om te controleren waar de verschillen zitten ten opzichte van de vorige versie. In alle haast is de tekenaar ook nog vergeten wijzigingspijlen toe te passen en zijn de gedane aanpassingen niet gemarkeerd. Dit is precies waar de nieuwe DWG Compare functie van AutoCAD uitkomst biedt. Hoe deze functie werkt wordt in onderstaande stappen uitgelegd:
Het starten van een vergelijk De functie DWG Compare is op drie manieren te starten:
 1. Via het Application menu (de "grote rode A")
  Onder de optie "Drawing Utilities" staat de optie "DWG Compare"

  Afbeelding
  Afbeelding 1, Drawing Utilities=>DWG Compare
 2. Via de Ribbon "Collaborate"

  Afbeelding
  Afbeelding 2, Ribbon Collaborate
 3. Door het commando "compare" direct in de commandoregel in te typen
Na het starten van het commando volgt een dialoogvenster waarin de twee tekeningen ingevuld kunnen worden die vergeleken moeten worden.

Afbeelding
Afbeelding 3, Dialoogvenster DWG Compare

Indien de huidige tekening is opgeslagen dan wordt deze standaard ingevuld bij "DWG 1", uiteraard kan hiervoor een andere tekening geselecteerd worden. Door op het pijltje aan het einde van het witte veld te klikken kan gekozen worden uit recentelijk geopende tekeningen.

Afbeelding
Afbeelding 4, Selecteer recentelijk geopende tekening

En door op de 3 puntjes te klikken kan iedere tekening geopend worden die op je computer of netwerk staat.

Afbeelding
Afbeelding 5, Tekening openen vanaf computer of netwerk

Zodra je twee tekeningen geselecteerd hebt en voor "Compare" hebt gekozen wordt er een nieuwe tekening aangemaakt waarin de twee tekeningen samengevoegd zijn. De naam van de tekening is als volgt opgebouwd: Compare_"naam tekening 1" vs "naam tekening 2".dwg. Uiteraard kun je deze tekening later opslaan onder een andere naam.

De tekeningen worden standaard in drie kleuren gepresenteerd. Een grijze kleur voor alle objecten die in beide tekeningen hetzelfde zijn. Een groene kleur van de afwijkende objecten uit de eerste tekening en een rode kleur voor de afwijkende objecten uit de tweede tekening.

Er komt een zogenaamde contextuele ribbon beschikbaar, de ribbon "Compare". Op deze ribbon staan alle functies die toegepast kunnen worden bij het vergelijken van de tekeningen.

Afbeelding
Afbeelding 6, Contextuele ribbon Compare

Ribbon panel "Comparison" Afbeelding
Afbeelding 7, Ribbon panel "Comparison"

In het meest linker deel van de ribbon, in het panel "Comparison" zijn een aantal functies te vinden die betrekking hebben op hoe de tekeningen gepresenteerd worden:
 • Draw order; Hiermee kan de volgorde van de afwijkingen tussen de tekeningen aangepast worden (oftewel, welke versie ligt bovenop)
 • Door op de lampjes te klikken kunnen de 3 onderdelen uit gezet worden, dit werkt hetzelfde als het aan of uit zetten van een laag
 • De kleuren van de 3 onderdelen kunnen aangepast worden, klik daarvoor op de kleur de je wilt aanpassen
 • Door op het folder mapje te klikken achter de naam van de tekening wordt de tekening in AutoCAD geopend
 • Drawing Information; Hiermee kan informatie over de twee tekeningen opgevraagd worden. Deze informatie kan gekopieerd worden naar het klembord van Windows of als een tabel in de tekening geplaatst worden
Ribbon panel "Compare Filter" Afbeelding
Afbeelding 8, Ribbon panel "Compare Filter"

Via dit panel kun je aangeven of tekst en Hatch objecten meegenomen moeten worden in het vergelijk. Standaard staat ingesteld dat tekst wel meegenomen wordt, Hatch objecten worden standaard niet meegenomen.

Ribbon panel "Change Set" Afbeelding
Afbeelding 9, Ribbon panel "Change Set"

Via dit panel kunnen de zogenaamde "Revision Clouds" ingesteld worden. Standaard zullen alle verschillen door een revisie wolkje omlijnd worden. Door op de knop "Revision Cloud" te klikken kan dit uitgeschakeld worden.

Afbeelding
Afbeelding 10, Tekening met Revison Clouds aan

Via het Pull-down menu kan gekozen worden of de wolkjes rechthoekig of polygonaal weergegeven moeten worden. Het voordeel van polygonaal is dat de wolkjes verhoudingsgewijs kleiner worden en de objecten beter zullen omlijnen.
Met het schuifje waar de tekst "Margin" in staat kan aangegeven worden wat de afstand is tussen de objecten en de wolkjes. Door deze afstand groter te maken zullen meerdere wolkjes gecombineerd worden tot één grote revisie
wolk.

Afbeelding
Afbeelding 11, Verschil in afmeting Revision Clouds

Als laatste kan via de twee pijltjes ingezoomd worden op de verschillende gebieden met wijzigingen. Een handige functie bij controle van een grote tekening waarbij de locaties met wijzigingen ver uit elkaar liggen. De
verschillen kunnen zo snel doorgelopen worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding 12, Snel inzoomen op de gebieden met wijzigingen

Op deze manier zijn de wijzigingen snel inzichtelijk te maken. De nieuwe onderlegger kan ingevoegd worden in de eigen tekening en het is direct duidelijk waar eventuele aanpassingen nodig zijn. Erg praktisch is daarbij dat de samengestelde tekening als losse tekening is op te slaan en dus ook later weer geopend en eventueel met anderen gedeeld kan worden. De DWG Compare functie hoeft dan niet opnieuw gestart te worden en alle instellingen worden bewaard.

In dit voorbeeld hebben we tekeningen vergeleken die door derden verstrekt zijn. De functie kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om:
 • automatisch revisiewolkjes aan te maken in uw eigen tekeningen. De wolkjes staan dan op een aparte laag en kunnen als normale objecten gekopieerd en aangepast worden;
 • te controleren wat een andere tekenaar aangepast en getekend heeft indien met meerdere tekenaars in een project gewerkt wordt;
 • te controleren of alle gevraagde wijzigingen doorgevoerd zijn;

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: MSN [Bot] en 6 gasten

cron
Autodesk AEC Collection