Plotten vanuit het werkveld

Het AutoCAD forum is gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken.

Moderators: Bram, Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Gast

Plotten vanuit het werkveld

Berichtdoor Gast » vr 29 jan 2010, 11:46

Binnen AutoCAD 2010 kunt u meerdere manieren gebruiken om een plot te maken van een tekening. In dit artikel spreken we over plotten, omdat dat de meest gebruikte benaming is. Maar of het nu printen of plotten moet heten…AutoCAD zelf geeft geen uitsluitsel:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten1.png[/img]

In bovenstaande afbeelding staat onder de kop “Printen” de uitvoer naar een “Plot”…

Vroeger was er wel een duidelijk verschil tussen een printer en een plotter. Een printer gebruikte een printtechniek, zoals de matrix of de inktjet-techniek. Een plotter was een apparaat die een pen op twee, loodrecht op elkaar staande, armen gebruikte om de pen over het papier te bewegen.
Sinds printers en plotters de inktjettechniek gebruiken, is de gebruikte techniek eigenlijk gelijk gekomen. Toch wordt er nog een verschil gemaakt in de termen plotten en printen. Naar wij aannemen kunnen we het woord print zien als een samenvatting van alle mogelijkheden die AutoCAD biedt om een tekening te publiceren. Een plot van een tekening komt binnen deze groep uit een fysieke plotter. Onder de groepsnaam printen valt dan bijvoorbeeld ook het exporteren naar het PDF-formaat. Hoewel je voor een PDF-formaat ook gewoon dezelfde knop, plot, kunt gebruiken…Om het maar overzichtelijk te houden.

Eigenlijk is dit allemaal niet zo belangrijk, het gaat erom dat u een tekening uit een plotter kunt laten rollen, en een pdf kunt maken. De meeste werktijd moet toch gaan zitten in het technisch tekenwerk, niet in de administratieve kanten van uw werkzaamheden.

AutoCAD biedt gelukkig de mogelijkheid om altijd te kunnen plotten. Hoe goed of hoe slecht uw tekening aan de bijbehorende voorwaarden voldoet is eigenlijk niet zo belangrijk. Werkt u wel of niet met layouts? Wekt u met modelspace en paperspace, of alleen in modelspace? Heeft u een speciaal stempel of tekenhoofd voor uw tekeningen? Hoe ver u hiermee gaat, volgt nog in volgende artikelen, maar in de basis kunt u altijd plotten.
Plotten vanuit uw werkveld, de modelspace, kan altijd. In dit artikel gebruiken we de CANON IPF 750 als voorbeeld.

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten2.png[/img]

Plotten vanuit modelspace.

Het werkveld waar u uw tekening maakt, noemen we het werkveld, in het Engels de modelspace.

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten3.png[/img]

U kunt een plot maken door de optie te kiezen die in de eerste afbeelding te zien is. Het volgende scherm verschijnt om de instellingen voor de plot te maken:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten4.png[/img]

In dit scherm kunt u instellingen maken voor de plot. Aangezien we in dit artikel van de basis uitgaan, zult u niet beschikken over een zogenaamde “Page stup”. De eerste regel slaan we daarom over. Het is immers niet verplicht om deze instelling te gebruiken. Als eerste kiest u de plotter die aangesloten is op de computer of het netwerk:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten5.png[/img]

In deze lijst staan standaard al een aantal plotters:

Microsoft Office Document Image Writer.

Deze maakt een tiff-bestand van uw tekening:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten6.png[/img] [img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten7.png[/img]

Een tiff-bestand is een afbeelding, zoals een jpg-bestand dat ook is. Het is eigenlijk een soort foto van uw werkveld. Daarmee wordt meteen een belangrijk punt binnen de plot-mogelijkheden van AutoCAD duidelijk. Het commando plot wordt voor meer mogelijkheden gebruikt dan het sturen van een opdracht naar een plotter. Met de keuze voor de Microsoft Office Document Image Writer maakt u een afbeelding, welke ook digitaal opgeslagen moet worden op de computer.

Een volgende mogelijkheid is: DWF6 ePlot.

Hiermee maakt u een dwf-bestand van uw tekening. Dit is een digitaal formaat om uw tekening te versturen naar anderen, zodat u niet uw orginele dwg-bestand hoeft op de sturen. Uw contacten kunnen dit dwf-bestand bekijken met een gratis viewer van Autodesk. Deze kunt u hier downloaden.

LINK: AutodeskDesignRevSetup.exe

Uw contacten hebben dan geen AutoCAD licentie nodig om met uw tekeningen te werken. Ze kunnen ze bekijken, maar niet bewerken.

Een volgende mogelijkheid is DWG to PDF.

Hiermee maakt u pdf-bestanden van uw tekeningen. Dit is eigenlijk bijna hetzelfde als het dwf-bestand van Autodesk. Pdf is echter ontwikkeld door Adobe, en alom bekend. Vandaar dat AutoCAD de mogelijkheid biedt hier naartoe te plotten. AutoCAD 2010 biedt zelfs de mogelijkheid om de object snaps en de lagen in het pdf-bestand mee te geven:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten6.png[/img] [img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten8.png[/img]

Opent u het pdf bestand weer in AutoCAD, dan heeft u de beschikking over de lagen en de object snaps. Natuurlijk opent uw contact het bestand in de adobe reader. Deze is ook gratis en kunt u hier downloaden.

LINK: https://get.adobe.com/nl/reader/

De derde mogelijkheid om een digitaal bestand te maken van uw tekening, is het maken van een jpg-bestand. Dit kan door te kiezen voor de plotter: PublishToWebJPG.
Het is misschien vreemd, waarom dit onder de kop plotten hoort, maar het is een export van uw tekening, naar een Tiff, DWF, PDF of JPGbestand. U maakt dus eigenlijk een digitale plot van uw tekening, zodat andere deze kunnen bekijken. Het enige verschil is dat bij deze drie mogelijkheden de resultaten van uw plot op een monitor bekeken worden, in plaats van op papier.

CANON IPF 750.

Het plotten naar een fysieke plotter kan natuurlijk ook. Dit kan door simpelweg achter de Printer/Plotter Name voor de betreffende plotter te kiezen:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten9.png[/img]

Als de juiste naam in ingesteld, dan kunt u paper size het papierformaat instellen. Deze lijst met papierformaten is uiteraard afhankelijk van de gekozen plotter:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten10.png[/img]

In dit voorbeeld kiezen we voor een ISO A4 formaat.

Daarna volgt een belangrijke stap om te kunnen plotten vanaf uw werkveld. Kies onder de kop “Plot area”, het kleine pijltje, en kies voor window:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten11.png[/img]

Er wordt vervolgens gevraagd om een kader aan te geven op het werkveld:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten12.png[/img]

Klik de twee hoekpunten van het te plotten deel van het werkveld:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten13.png[/img]

Nadat de twee hoekpunten zijn aangewezen, keert u terug in het plotscherm:

Als u vanuit de modelspace plot, kunt u het beste kiezen voor “Center to plot”:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten142.png[/img]

De tekening zal dan in het midden van het papier terecht komen.

Een laatste belangrijke instellingen is de verschaling van de plot:

Stel deze in, rechts onderin het scherm:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten15.png[/img]

Zet eerst het vinkje uit bij de optie “Fit to paper”. Deze meet het aangegeven deel van het werkveld zo groot mogelijk uit op het te plotten papier.

In dit voorbeeld kiezen we voor een schaal van 1 op 100:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten16.png[/img]

Klik op de knop “Preview” om een voorbeeld van de tekening te zien:

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/plotten18.png[/img]

Klik vervolgens op “OK” om de tekening uit te plotten volgens deze instellingen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], Google [Bot] en 5 gasten

Autodesk AEC Collection