Calculator en QuickCalc

Het AutoCAD forum is gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken.

Moderators: Bram, Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Ingeborg
Berichten: 28

Calculator en QuickCalc

Berichtdoor Ingeborg » di 26 mar 2013, 12:29

De calculator is een hulpmiddel binnen AutoCAD om te rekenen met aanwezige punten in de tekening. Het is oud en was lang alleen via de commandline te bereiken.
Met de calculator kunt u niet alleen allerlei rekenkundige berekeningen uitvoeren, maar ook punten bepalen met behulp van de object snaps.
Een voorbeeld is de mogelijkheid om het midden tussen 2 eindpunten te bepalen zonder eerst een hulplijn te hoeven tekenen.
Hiervoor start u eerst het commando waarin u dat punt nodig hebt. Dan start u de calculator op door 'cal in te typen (het aanhalingsteken geeft aan dat het commando transparant ((tijdens een andere functie) uitgevoerd moet worden).
Op de commandline vraagt AutoCAD dan om een "Expression". Voor het midden tussen twee eindpunten typt u dan "(end+end)/2". Vervolgens zal AutoCAD u vragen die twee eindpunten in de tekening aan te wijzen en berekent dan het midden daartussen.

[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator1.png[/img]

Voor deze calculator zijn een aantal uitdrukkingen voorgeprogrammeerd in AutoCAD:
  • Dee = dist(end,end)
    De afstand tussen 2 eindpunten.
    Ille = ill(end,end,end,end)
    Het kruispunt van 2 lijnen gedefinieerd door 4 eindpunten.
    Mee = (end+end)/2
    Het midden tussen 2 eindpunten.
    • Nee = nor(end,end)
    Eenheidsvector in het XY-vlak en loodrecht op de lijn tussen 2 eindpunten (een richting van een lijn met lengte 1 (= 1 eenheid) loodrecht op de lijn tussen 2 eindpunten, in coördinaten).
    Rad = rad
    De straal van een geselecteerde cirkel, boog of polylijnboog.
    Vee = vec(end,end)
    Vector van twee eindpunten (richting van de lijn tussen 2 eindpunten,in coördinaten).
    Vee1 = vec1(end,end)
    Eenheidsvector van twee eindpunten (richting met lengte 1, in coördinaten, van de lijn tussen 2 eindpunten).
Als u probeert om de calculator op te starten via de commandline zult u zien dat het nog niet meevalt. Op veel computers wordt van de combinatie 'c meteen ç gemaakt en dat herkent AutoCAD niet. Typt u een spatie in om de ' en de c te scheiden dan ziet AutoCAD dat als een <enter>.

Maar er is een andere, nieuwe manier om de calculator op te roepen. Er staat een knopje in panel Utilities van de Home-ribbon:

[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator2.png[/img]

Hiermee opent u een toolpalette dat een calculator/rekenmachine bevat:

[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator3.png[/img]

In eerste instantie ziet het er niet zo indrukwekkend uit. Met de knoppen bovenaan kunt u het volgende:
[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator5.png[/img] Hiermee maakt u het vak waar nu een 0 in staat weer leeg.
[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator6.png[/img] Hiermee maakt u het bovenste lege vak weer leeg.
[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator7.png[/img] Hiermee plakt u de berekende waarde op de commandline.
[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator8.png[/img] Dit gebruikt u om een coördinaat in de tekening aan te wijzen om te gebruiken.
[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator9.png[/img] Hiermee kunt een afstand in de tekening meten om te gebruiken in de calculator.
[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator10.png[/img] Voor het meten van een hoek om te gebruiken in de calculator (u geeft 2 punten op en AutoCAD berekent de hoek van de lijn tussen die 2 punten).
[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator11.png[/img] Dit gebruikt u om een intersectionpoint (kruispunt van 2 lijnen) uit de tekening te halen. (N.B. u dient hiervoor 4 eindpunten op te geven!).
[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator12.png[/img] Met deze knop krijgt u de helpfunctie te zien met betrekking op de mogelijkheden van de calculator.

Zoals u ziet zitten we nu in de Basic Calculator Mode. Door op het pijltje te klikken vouwt het scherm verder uit en ziet u de vele opties die verborgen zitten in deze rekenmachine.

[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator13.png[/img]

U ziet dat u kunt kiezen uit verschillende rekenmethoden. Waarvan de Number pad een 'gewone' rekenmachine is. Deze lijkt veel op de standaardrekenmachine in Windows en wordt bekend verondersteld.

De Scientific tab biedt u een aantal wetenschappelijke functies die u kunt gebruiken bij uw berekeningen:

[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator14.png[/img]

Op de tab Units Conversion kunt u eenheden omrekenen:

[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator15.png[/img]

Achter Units type en Convert from heeft u een keuzelijstje en de rest spreekt vanzelf.
Het meest bijzondere deel van de calculator zit onder de tab Variables:

[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator16.png[/img]

Hier zijn dezelfde voorgeprogrammeerde uitdrukkingen aanwezig die we eerder in dit stuk al besproken hebben. De bovenste uitdrukking is een getal dat de verhouding van de Gulden Snede* uitdrukt.

Het mooie van deze tab is dat u met behulp van de knopjes in de grijze rand zelf uw eigen uitdrukkingen kunt toevoegen. Deze worden dan opgeslagen in de AutoCAD-instellingen en kunt u dus in al uw tekeningen gebruiken:

[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator17.png[/img]

De knoppen staan achtereenvolgens voor het maken van een nieuwe uitdrukking, het wijzigen van een bestaande uitdrukking, het verwijderen van een uitdrukking en met het laatste knopje voegt u de uitdrukking toe aan de Input area, waar u de uitdrukking toepast. Dat laatste gaat ook door dubbel te klikken op de uitdrukking.

[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator18.png[/img]

Het aanmaken van een uitdrukking is niet erg ingewikkeld. Eerst geeft u in of u een constante wilt definiëren of een functie. Dan geeft u de uitdrukking een logische, herkenbare naam. U kunt zelfs een eigen groep aanmaken (in dit geval is de groep CadAccent aangemaakt). Daarna typt u een waarde als u heeft aangegeven dat u een constante wilt definiëren of een functie als u die wil definiëren. In dit geval is gekozen voor een functie die het midden bepaalt tussen 2 midpoints. De omschrijving hoeft niet per se ingevuld te worden.
Het resultaat:

[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator19.png[/img]

Het uitvoeren van de functies, constanten en rekenkundige bewerkingen kan op elk moment onafhankelijk van de tekening plaatsvinden. Op het moment dat u de waarde nodig heeft klikt u op het onderstaande icoontje (u vindt het bovenin het Quickcalc-scherm) en wordt de berekende waarde geplakt in de commandline.

[img]https://cadaccent&#46nl/forum/images/AutoCAD%202013%20-%20Calculator/Calculator7.png[/img]

U komt Quickcalc ook tegen in het properties-palette, de werking is dan vrijwel hetzelfde.


*Gulden Snede: De gulden snede, ook wel de verdeling in uiterste en middelste reden genaamd, is de verdeling van een lijnstuk in twee delen in een speciale verhouding. Bij de gulden snede verhoudt het grootste van de twee delen zich tot het kleinste, zoals het gehele lijnstuk zich verhoudt tot het grootste.
De gulden snede zou … volgens sommigen een intrinsieke schoonheid bezitten waardoor die verhouding veel zou voorkomen in klassieke architectuur, schilderkunst en in de levende natuur (bron:Wikipedia).

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

Autodesk AEC Collection