AutoCAD Tips & Tricks: XREF (deel 1)

Het AutoCAD forum is gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken.

Moderators: Bram, Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Marco
Berichten: 11

AutoCAD Tips & Tricks: XREF (deel 1)

Berichtdoor Marco » ma 19 sep 2016, 16:41

Wat is een XREF? XREF is een afkorting voor eXternal REFerence oftewel externe referentie. Het is een extern bestand dat als referentie aan een andere tekening kan worden gekoppeld waardoor deze onderdeel wordt van de moedertekening. Hoewel een XREF zich presenteert als onderdeel van een tekening, is deze dat in feite niet. Het is enkel een link die de bijbehorende tekening inleest zodra de moedertekening wordt geopend.
Wanneer wordt een XREF toegepast en wat zijn de voordelen?
  • Een XREF kan tijdelijk gebruikt worden als onderlegger maar ook als permanent onderdeel van een tekening.
  • Door het opsplitsen van onderdelen of disciplines binnen een tekening kunnen meerdere mensen tegelijkertijd aan één tekening werken.
  • Een XREF kan worden gebruikt als onderdeel van meerdere tekeningen. Een voorbeeld is een stramientekening die als XREF onder alle plattegronden wordt gelegd. Alle plattegronden delen hierdoor dezelfde assen.
  • Door het toepassen van XREF's blijft de bestandsgrootte van het moederbestand klein. XREF's zijn niet fysiek onderdeel van de tekening, maar als een link.
  • Na een regeneratie (REGEN) of inlezen van de moedertekening wordt een XREF altijd ge-update. Door XREF's regelmatig op te slaan blijven medegebuikers altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen.
  • XREF's kunnen met een knop eenvoudig aan- en uitgezet worden. Als een tekening veel informatie bevat kan het handig zijn om een of meerdere XREF's tijdelijk uit te schakelen om deze overzichtelijker en werkbaarder te maken.
Welke bestandsformaten zijn te gebruiken als XREF? In veel gevallen zal een tekening in het .DWG formaat als referentie worden toegevoegd. Het is echter ook mogelijk om andere bestandsformaten te gebruiken. Wanneer het commando XREF wordt ingevoerd, volgt het onderstaand venster. Klikt men op het ATTACH icoontje dan biedt AutoCAD de volgende mogelijkheden:
Afbeelding
  • DWG: Het standaard AutoCAD bestandsformaat.
  • Image: Afbeeldingen zoals: .BMP, .JPG, .PNG, .TIFF, etc.
  • DWF: Het Design Web Format: .DWF, .DWFX.
  • DGN: Het Microstation bestandsformaat.
  • PDF: Het documentformaat Adobe Portable Format.
  • Point Cloud: .RCP en .RCS bestanden.
  • Coordination Model: .NWD en .NWC bestanden van Navisworks.
Koppelen van een DWG. Om een AutoCAD tekening te koppelen als externe referentie dient men het commando XREF of EXTERNALREFERENCES in het command line venster uit te voeren. Dit is ook uit te voeren via het kleine pijltje rechtsonder in het paneel Reference in de ribbon onder de tab Insert.
Afbeelding Andere commando’s om eventueel externe referenties toe te voegen zijn XATTACH voor alleen een .DWG en ATTACH voor alle mogelijkheden.
Wanneer het commando XREF of EXTERNALREFERENCES wordt uitgevoerd dan zal het External Reference palette worden getoond.
Vervolgens klikt men op het pijltje bij het Attach icoontje en kiest men voor de keuze “Attach DWG…”.
Afbeelding Hierna volgt een dialoogvenster om het referentiebestand te selecteren en te openen.
Afbeelding Opties bij het koppelen van een .DWG. Wanneer het referentiebestand is geselecteerd volgt er een dialooogvenster met een aantal opties.
Afbeelding Dit dialoogvenster lijkt veel op het venster voor het toevoegen van een block, zie INSERT.
In dit venster is het mogelijk een aantal instellingen te doen met betrekking tot het plaatsen van de XREF: referentietype, schaalfactor, plaatsbepaling en rotatie.

Reference Type -oftewel referentietype- bepaalt hoe de XREF zich zal gedragen als deze genest wordt.
Het verschil tussen Attachment en Overlay is pas zichtbaar als de XREF in een tekening zit en die tekening weer onderdeel is van een andere tekening. Een geneste XREF zal bij Attachment wel worden getoond, maar bij Overlay niet. Voor bouwkundige tekeningen zal een XREF meestal op Attachment staan terwijl voor civiele tekeningen Overlay het meeste gebruikt zal worden.

Schaalfactor bepaalt de mate van verschaling van het origineel. In dit voorbeeld staat deze op 1, hetgeen betekent dat er geen verschaling wordt toegepast.
Wanneer het vakje “Specify On-screen” wordt aangevinkt dan kan de schaal worden aangepast zodra het venster wordt gesloten.

Het “Insertion point” -oftewel plaatsingspunt- van de XREF staat hier op 0,0,0 voor de x,y en z-richting. Het is aan te raden alle XREF's op hetzelfde, voor de hand liggende punt te plaatsen. Dit kan 0,0,0 zijn maar belangrijke knooppunten op het assenstelsel zijn bijvoorbeeld ook prima te gebruiken.

Rotatie spreekt voor zich. Het roteert de XREF in het opgegeven aantal graden (-360 tot 360). Positieve getallen roteren tegen de klok in, negatieve met de klok mee.

Tot slot wordt de “Block Unit” ter info weergegeven. Wanneer de units van de moedertekening gelijk zijn aan die van de XREF dan zal de schaalfactor 1 zijn. Zijn de units van de moedertekening niet gelijk aan die van de XREF, dan zal de schaalfactor de waarde van de conversie hiervan weergeven.

Als de koppeling eenmaal is gerealiseerd, zal de externe referentie zichtbaar zijn in de tekening en in de lijst van de Externe referentie toolpalette.
In dit voorbeeld is tekening A.DWG als externe referentie toegevoegd aan de moedertekening waarbij de Status als “Loaded” en de Type als “Attach” wordt weergegeven.
Afbeelding In XREFs deel 2 gaan we verder in op de geavanceerde technieken van het werken met XREF's.

roelofboiten
Berichten: 1

Re: AutoCAD Tips & Tricks: XREF (deel 1)

Berichtdoor roelofboiten » wo 01 aug 2018, 15:02

Hallo,

Ik heb een oude tekening met xrefs in autocad 2013 gemaakt en als ik hem in 2018 open dan is de hele xref grijs.
Hoe kan ik dit veranderen?

Groet Roelof.

Gebruikersavatar
Storm
Berichten: 612
Locatie: Duiven

Re: AutoCAD Tips & Tricks: XREF (deel 1)

Berichtdoor Storm » wo 01 aug 2018, 15:11

Waar is de Xref grijs? In de modelspace of in de Paperspace / op de plot?

Als het een nieuwe Xref is die nog nooit eerder is ingeladen dan zou dit in principe niet plaatst moeten vinden.

Is dit de eerste keer dat een xref in 2018 wordt ingeladen? Of betreft dit een nieuwe installatie van Autocad 2018 waar dit zich bij elke xref voor doet?

Zijn de objecten in de Xref zwart? Het kan zijn dat er nog een 'fade' instellingen van toepassing is op ingeladen Xref bestanden. Kijk bij de OPTIONS bij het tablad 'Display' of rechtsonderin bij 'Fade control' de Xref display op 0 staat.

  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Autodesk AEC Collection