Voorkom ‘onbewust illegaal’ gebruik Autodesk software

Problemen met installatie of licenties van onze producten? In dit forum behandelen we de meest gestelde vragen, maar kunt u ook zelf vragen stellen.

Moderators: Bram, Joost, Frank, Roy_M, Emre

Gebruikersavatar
Mark
Beheerder
Berichten: 16

Voorkom ‘onbewust illegaal’ gebruik Autodesk software

Berichtdoor Mark » wo 12 dec 2018, 11:58


Autodesk heeft aangekondigd dat ze extra controles gaan uitvoeren om onrechtmatig gebruik van Autodesk software aan te pakken. Zorg dat u uw licenties op orde heeft!

Wanneer iemand bewust illegaal gebruik maakt van Autodesk software, bijvoorbeeld door een zogenaamde ‘crack’ te gebruiken, zal Autodesk hard optreden. Gelukkig komt dit in Nederland slechts sporadisch voor.
Wat veel vaker voorkomt is dat iemand onbewust niet ‘compliant’ is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer software vaker geïnstalleerd wordt dan het aantal licenties dat is aangeschaft. Zeker wanneer dit niet bewust is, is het vervelend als hiervoor een boete opgelegd wordt.
Advies Het motto ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is wat ons betreft hier het beste advies. In dit artikel hebben wij de meest voorkomende ‘onbewuste overtredingen’ in beeld gebracht. Het advies is om deze door te nemen zodat u – indien nodig - actie kunt ondernemen. Zorg dat u in beeld hebt wie binnen uw organisatie met Autodesk software werkt en vergelijk het aantal mensen met het aantal licenties wat uw organisatie heeft.
Verschillende contractvormen Het aantal toegestane installaties is afhankelijk van het type licentie en contract dat u heeft. Onderstaand geven we een overzicht van de meest voorkomende licentievormen en het aantal licenties waar u recht op heeft. Meer informatie over Autodesk Subscription

Subscription – Named User, Stand Alone
 • Toegang één gebruiker.
 • Toegang tot de nieuwste versie.
 • Previous Versions - Toegang tot eerdere versies.
 • Home Use - Software thuis gebruiken.
 • Software en services wereldwijd gebruiken.
Subscription – Multi User, Netwerk
 • Toegang één gelijktijdige gebruiker per licentie.
 • Toegang tot de nieuwste versie.
 • Previous Versions - Toegang tot eerdere versies.
 • Home Use - Software thuis gebruiken.
 • Software en services wereldwijd gebruiken.
Maintenance plan – Single User, Stand Alone
 • Toegang één gebruiker.
 • Toegang tot de laatst beschikbare versie.
 • Previous Versions - Toegang tot eerdere versies.
 • Home Use - Software thuis gebruiken.
 • Software en services alleen in de EU gebruiken.
Maintenance plan – Netwerk licentie
 • Toegang één gelijktijdige gebruiker per licentie.
 • Toegang tot de laatst beschikbare versie.
 • Previous Versions - Toegang tot eerdere versies.
 • Home Use - Software thuis gebruiken.
 • Software en services alleen in de EU gebruiken.
Single User, Stand Alone
 • Toegang één gebruiker.
 • Toegang laatst actieve versie in uw contract.
 • Software en services alleen in de EU gebruiken.
Netwerk licentie
 • Toegang één gelijktijdige gebruiker per licentie.
 • Toegang laatst actieve versie in uw contract.
 • Software en services alleen in de EU gebruiken.
Veel voorkomende 'overtredingen' Hieronder hebben wij een aantal situaties beschreven waarbij mensen zich vaak niet bewust zijn dat dit door Autodesk niet toegestaan is. Volgens Autodesk overtreedt u de licentievoorwaarden en bent ‘niet compliant’. Met als resultaat dat er een rekening volgt.

LET OP: Onderstaande situaties komen wij regelmatig tegen, maar het is geen volledig overzicht. Wilt u precies weten wat wel en niet toegestaan is? Lees de volledige voorwaarden op de Autodesk website.
‘Named User’ – Stand Alone Een ‘Named User’ is een persoon met een persoonlijk e-mailadres waaraan de licentie gekoppeld wordt op basis van het Autodesk ID. Dit Autodesk ID mag NIET worden gedeeld met anderen en mag GEEN algemeen e-mailadres zijn. Gebruikt u bijvoorbeeld ‘info@...’ ,‘stagiar@...’ of ‘tekenkamer@....’, dan bent u in overtreding.
Previous Versions (Vorige versies) Met een actief Autodesk Subscription of Maintenance contract heeft u recht op het gebruik van Previous Versions. Het is toegestaan om meerdere Previous Versions op dezelfde PC te installeren, maar u mag nooit aantal licenties overschreiden waar u recht op heeft. Voorbeeld: Als één AutoCAD 2019 subscription heeft mag u naast deze versie ook AutoCAD 2018, 2017 én 2016 installeren, maar u mag maximaal één AutoCAD tegelijkertijd actief hebben. U kunt op de website van Autodesk nakijken welke Previous Versions of Autodesk Software u mag gebruiken.
Home use – Thuis Licentie Met een actief Autodesk Subscription of Maintenance contract heeft u recht op het gebruik van een Home use licentie. De Home use licentie dient gebruikt te worden door dezelfde persoon als de primaire licentie. De Home use licentie mag niet gelijktijdig in gebruik zijn met de primaire licentie en mag niet gedeeld worden met anderen. Wanneer u een collega op een laptop laat werken met uw Home use licentie, dan bent u in overtreding.
Virtuele werkplekken Op 18 mei 2018 zijn de algemene gebruiksvoorwaarden voor Autodesk-producten aangepast. Om de toenemende vraag tot virtualisatie te kunnen beantwoorden heeft Autodesk besloten om de voorwaarden specifiek op dat gebied aan te vullen en te verduidelijken. Daarvoor is op 9 november 2018 een toevoeging aan de bestaande licentievoorwaarden m.b.t. de mogelijkheden tot het virtualiseren van Autodesk software aangebracht.

info
Tip - Gratis Autodesk Viewers
Wilt u AutoCAD-, Revit- of andere Autodesk-bestanden alleen openen en/of afdrukken, zonder deze te bewerken? Installeer dan een Viewer in plaats van een Trial versie.
Autodesk Viewers.

Trial-installaties Een veel voorkomende ‘overtreding’ is dat er meerdere Evaluatie-versies (Trial installaties) in een organisatie voorkomen. Volgens de Autodesk licentievoorwaarden mag er maar één Evaluatie-versie in een organisatie geïnstalleerd worden. Wanneer er meerdere aangetroffen worden, zal Autodesk dit beboeten (ongeacht of de evaluatie-periode verlopen is of niet).
Studenten licenties Het is niet toegestaan om studenten licenties commercieel in te zetten. Let op: Als u stagiaires in dienst heeft, dient u ook voor hen een (tijdelijke) commerciële licentie aan te schaffen. Het is dus niet toegestaan om een stagiair werkzaamheden te laten verrichten met een Autodesk studentenlicentie, zelfs niet als dit op de eigen laptop van de student gebeurt.
Bedrijfsnaam en juridische entiteit Het is belangrijk dat de licenties geregistreerd worden op de organisatie die deze gebruikt. In eerste instantie klinkt dit heel voor de hand liggend, maar het komt nogal eens voor dat licenties op de verkeerde juridische entiteit staan geregistreerd. Wanneer u bijvoorbeeld een licentie registreert op een beheermaatschappij of holding en deze licentie vervolgens gebruikt in een onderliggende werkmaatschappij, dan bent u in overtreding. Is één van de volgende situaties voor u van toepassing, controleer dan op welke juridische entiteit de licenties staan geregistreerd.
 • Bedrijfsnaam is gewijzigd.
 • De licentie staat op een beheermaatschappij geregistreerd.
 • U bent gefuseerd of overgenomen.
 • U bent (onlangs) verhuisd.
Design Suites of Industry Collections (Stand Alone) Alle programma’s die onderdeel zijn van één Suite- of Collection-licentie, moeten op dezelfde computer geïnstalleerd worden. Installeert u verschillende programma’s op verschillende computers, dan bent u in overtreding.
Software wordt niet meer gebruikt Soms zijn ‘oudere’ CAD computers niet meer geschikt om te gebruiken voor CAD, maar nog prima geschikt voor de ‘gewone’ gebruiker. Deze computers worden dan verplaatst naar een nieuwe gebruiker, maar de CAD software wordt dan niet verwijderd. De software wordt niet meer gebruikt en niemand denkt hier nog aan… totdat Autodesk een controle uitvoert en blijkt dat je in overtreding bent…
U bent overgestapt van Maintenance naar Subscription (M2S) Als u onlangs bent overgestapt van een Maintenance naar Subscription, vervalt het oude contract en daarmee ook de serienummers. U dient de software binnen 120 dagen te updaten naar de nieuwe serienummers. Maakt u gebruikt van Stand Alone licenties, dan dient de software coördinator voor elke gebruiker een ‘Named User’ aan te maken en te koppelen in het Autodesk account.
Meer informatie Hulp nodig? Heeft u vragen over de licenties die uw organisatie heeft? Of wilt u nagaan of bepaalde situaties toegestaan zijn? Neem dan even contact op met onze adviseurs via 085 – 30 30 000. Wij helpen u graag om uw organisatie ‘compliant’ te laten zijn.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Autodesk AEC Collection