Autodesk licentievoorwaarden virtuele werkplekken

Problemen met installatie of licenties van onze producten? In dit forum behandelen we de meest gestelde vragen, maar kunt u ook zelf vragen stellen.

Moderators: Bram, Joost, Frank, Roy_M, Emre

Gebruikersavatar
Roy_M
Berichten: 61

Autodesk licentievoorwaarden virtuele werkplekken

Berichtdoor Roy_M » wo 09 jan 2019, 09:06

Virtualisatie van werkplekken wordt steeds vaker toegepast. Een logisch gevolg daarvan is dat er steeds meer vraag is naar het in die virtuele omgeving installeren en gebruiken van producten zoals bijvoorbeeld AutoCAD. Als Autodesk Gold Partner krijgen we hier dan ook steeds vaker vragen over. In dit artikel verschaffen we duidelijkheid over wat toegestaan is op het gebied van virtualisatie van Autodesk-software.
Wat zeggen de voorwaarden over virtualisatie? Op 18 mei 2018 zijn de algemene gebruiksvoorwaarden voor Autodesk-producten aangepast. Om de toenemende vraag tot virtualisatie te kunnen beantwoorden heeft Autodesk besloten om de voorwaarden specifiek op dat gebied aan te vullen en te verduidelijken. Daarvoor is op 9 november 2018 een toevoeging aan de bestaande licentievoorwaarden m.b.t. de mogelijkheden tot het virtualiseren van Autodesk software aangebracht.

Als we om te beginnen kijken naar de standaard gebruiksvoorwaarden dan zien we in sectie 15.3 staan dat gebruik van de Autodesk-producten binnen iedere vorm van een virtuele omgeving NIET toegestaan is.
15.3 Acceptable use of offerings
You will access and use (and permit access to and use of) Offerings only in conformance with (and will comply with) all applicable laws. Except as expressly authorized by these Terms, including any Additional Agreement or Special Terms, or as otherwise expressly permitted in writing by Autodesk, You will not:

Access or use any Offering on or through the internet (other than as made available by Autodesk through the internet), any wide-area network (WAN) or any other non-local network; on or through any virtual private network (VPN); or on or through any application virtualization technology, remoting virtualization technology, web-hosting, timesharing, software as a service, platform as a service, infrastructure as a service, cloud or other web-based, hosted or similar service.
Echter, in aanvulling op de standaard gebruiksvoorwaarden heeft Autodesk, met ingang van 9 november 2018, de zogenaamde “Subscription Benefits” aangevuld met additionele voordelen van een subscription account. Hierin staat vermeld wanneer u WEL in een virtuele omgeving mag installeren. We hebben de informatie opgesplitst per licentie type, zodat u snel kunt bepalen wat voor u de mogelijkheden zijn.
 1. Single-User Subscription Afbeelding
  Ja, u mag de software in een virtuele omgeving installeren en gebruiken;
  Gebruikers kunnen dan vanaf meerdere apparaten gebruik maken van de software. Uiteraard mag maar één geautoriseerde gebruiker tegelijk gebruik maken van een licentie.
 2. Multi-User Subscription Afbeelding
  Nee, u mag de software niet in een virtuele omgeving installeren en gebruiken, de software moet op een lokale, fysieke machine geïnstalleerd en gebruikt worden;
  U mag wél de servercomponenten en/of de licentiemanager (LM Tools) virtualiseren¹;
 3. Actief Maintenance Plan, Standalone licentie Afbeelding
  Nee, u mag de software niet in een virtuele omgeving installeren en gebruiken. De software moet op een lokale, fysieke machine geïnstalleerd en gebruikt worden;
 4. Actief Maintenance Plan, Netwerk licentie Afbeelding
  Nee, u mag de software niet in een virtuele omgeving installeren en gebruiken, de software moet op een lokale, fysieke machine geïnstalleerd en gebruikt worden;
  U mag wél de servercomponenten en/of de licentiemanager (LM Tools) virtualiseren¹;
 5. Servergebaseerde productcomponenten (zoals bijv. licentiemanager (LM Tools), Vault of Arnold) Afbeelding
  Ja, indien u gebruik maakt van een servergebaseerd product dan mogen deze servercomponenten gevirtualiseerd worden binnen uw eigen WAN of bij een niet lokale, externe Cloud provider¹
  LET OP, het betreft hier dus alleen de server component. De lokaal te installeren software van bijvoorbeeld Vault mag alleen in een virtuele omgeving geplaatst worden indien u gebruik maakt van een Single-User Subscription licentie.
Voetnoot 1: Servercomponenten en/of de licentiemanager virtualisatie voorwaarden:
- Dit mag binnen uw eigen WAN óf bij een niet lokale, externe Cloud provider
- De externe Cloud provider moet goed beveiligd zijn;
- U op afstand toegang heeft tot de software om deze te configureren en gebruiken.
Ondersteuning vanuit Autodesk
 1. De installatie en het gebruik van Autodesk-producten in een virtuele omgeving worden niet door Autodesk ondersteund. Daar waar Autodesk-informatie verstrekt over het virtualiseren van software is dat enkel ter informatie en kunnen daar geen rechten aan ontleend worden.
 2. Op het moment dat er zich problemen voor doen met een Autodesk-product dat gebruikt wordt in een virtuele omgeving, zal Autodesk vragen om dat probleem te reproduceren in een fysieke omgeving. Indien dat lukt dan zal Autodesk ondersteuning bieden in het oplossen van het probleem. Indien reproduceren in een fysieke omgeving niet lukt dan zal Autodesk u adviseren om contact op te nemen met de leverancier van uw virtuele omgeving.
Ik wil gaan virtualiseren, hoe verder? Ik gebruik nu al Autodesk-product(en) in een virtuele omgeving en ik maak gebruik van Multi-User licenties, wat nu? infoIndien u alleen de licentiemanager (LM Tools) in een virtuele omgeving heeft staan (en dus niet de applicaties zelf) dan voldoet u aan de licentievoorwaarden en hoeft u niets te wijzigen of een uitzondering aan te vragen.
In het verleden werd virtualisatie niet toegestaan. Er werd door Autodesk echter een gedoogbeleid gehanteerd waarbij software in een virtuele omgeving geïnstalleerd mocht worden mits daarbij gebruik gemaakt werd van Multi-User licenties (netwerklicenties). Het kan dus zijn dat u op dit moment uw omgeving op deze manier ingericht heeft.

Op basis van de informatie die op 9 november 2018 beschikbaar is gekomen mag dus geconcludeerd worden dat dit niet (meer) toegestaan is.

Heeft u uw Autodesk multi-user licenties gevirtualiseerd dan zijn er op dit moment twee mogelijkheden om aan de licentievoorwaarden van Autodesk te voldoen.
 1. U kunt uw huidige Multi-user licenties omzetten naar een Single-User Subscription (einde van het lopende contract).
 2. U kunt een officiële uitzondering aanvragen (ook wel 'Virtual Environment Authorization Letter' genaamd) om toch Multi-User licenties te kunnen blijven gebruiken in een virtualisatie-omgeving. Autodesk zal per afzonderlijke klant beoordelen of een uitzondering gemaakt kan worden. Een aanvraag is dan ook geen garantie voor goedkeuring.

Het is niet toegestaan om Autodesk Perpetual Netwerk Licenties (Koop) met of zonder een actief Maintenance Plan op een virtuele werkplek te gebruiken. U kunt uw Netwerk Licenties omzetten naar een Subscription contract. Meer informatie vindt u hier: Overstappen van onderhoudsplan naar abonnement?

Neem telefonisch contact met ons op over de mogelijkheden voor uw specifieke situatie en welke stappen ondernomen moeten worden om een uitzondering aan te vragen: 085 - 30 30 000
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de volgende websites van Autodesk Terms of Use
Virtualization Benefits For Single User Subscription
Virtual Installation Guidelines
Virtualization Rights - Excluded Products
Can I Virtualize My Autodesk Software?

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Autodesk AEC Collection