AutoCAD Performance Checklist

Heeft u problemen of vragen over uw PC, plotter, werkstation, videokaart, geheugen, prestaties of andere hardware gerelateerde zaken? Stel ze in dit forum.

Moderators: Bram, Roy_M, WAA

Gast

AutoCAD Performance Checklist

Berichtdoor Gast » wo 11 jan 2012, 15:39

Inmiddels zijn op dit forum al vele artikelen gewijd aan het verbeteren van de prestaties van AutoCAD. Hoog tijd dus voor een samenvatting van alle aandachtspunten en tips, die kunnen worden onderscheiden in het goed omgaan met en goed onderhoud van het computersysteem, het verbeteren van de visuele prestaties van AutoCAD en het optimaliseren van de database van tekenobjecten in de tekening zelf.

1. Algemeen gebruik van AutoCAD
  • 1a Sluit onnodige programma´s en tekeningen af.
    1b Start AutoCAD meerdere malen per dag opnieuw op
    1c Controleer op nieuwe Service Packs en updates
2. Onderleggers beheren
  • 2a Sluit onderleggers af
    2b Optimaliseer het gebruik van Xref tekeningen
    2c Pas de weergave van afbeeldingen aan
3. Optimaliseren van de tekening
  • 3a Vermijdt grote aantallen Layouts
    3b Controleer de “Annotation Scale” lijst
    3c Voorkom onnodig complexe arceringen
    3d Schoon de tekening zoveel mogelijk op
4. Weergave tekenobjecten
  • 4a Vereenvoudig de weergave van objecten
    4b Pas de visuele effecten aan
    4c Schakel Tooltips en Quick Properties uit
    4d Verberg de ViewCube en Navigation Bar
    4e Selecteer de juiste Visual Style
5. Het werkstation
  • 5a Zorg voor geschikte hardware
    5b Virtueel geheugen beheren
    5c Voer regelmatig onderhoud uit
    5d Systeemeigenschappen aanpassen
    5e Performance Tuning in AutoCAD
1. Algemeen gebruik van AutoCAD

1a Sluit onnodige programma´s en tekeningen af
Het afsluiten van programma´s die op het moment niet worden gebruikt spreekt voor zich: zorg ervoor dat zoveel mogelijk geheugen beschikbaar is voor AutoCAD. Sluit ook zoveel mogelijk alle tekeningen af die op het moment niet van nut zijn. Als het toch nodig is om veel tekeningen tegelijk open te hebben, dan is het verstandig deze over meerdere geopende sessies van AutoCAD te verdelen: dit blijkt de performance te verbeteren.

1b Start AutoCAD meerdere malen per dag opnieuw op
Het volledig afsluiten van AutoCAD ruimt veel virtueel geheugen op. Als het programma voor lunchtijd wordt afgesloten zullen de prestaties ’s middags beter zijn. Zelfs door AutoCAD even te minimaliseren (druk op het “-“ teken) kan veel werkgeheugen worden opgeruimd: test dit maar eens uit met het tabblad “Processen” van het Windows Taakbeheer in beeld.

1c Controleer op nieuwe Service Packs en updates
Updates van AutoCAD zijn er niet voor niets: een Update zal het programma niet alleen stabieler maken (minder fouten), maar bevatten vaak ook aanpassingen die de prestaties verbeteren. Met behulp van de “Exchange” knop rechtsboven kan worden gecontroleerd of er Updates voor uw AutoCAD product beschikbaar zijn; zie het kopje “Product Updates and Service Packs”. U kunt alle updates en service packs ook via de website van Autodesk downloaden.

Afbeelding

2. Onderleggers beheren

2a Sluit onderleggers af
Het ontladen van in de tekening aanwezige onderleggers (Xref tekeningen, afbeeldingen, DGN bestanden, PDF, DWF etc.) kan veel prestatieverlies voorkomen. De onderlegger zelf wordt dan uit het geheugen verwijderd, de verwijzing ernaar blijft in de tekening bewaard. Naar behoefte kan de onderlegger eenvoudig met Reload opnieuw in beeld worden gebracht.

Afbeelding

2b Optimaliseer het gebruik van Xref tekeningen
Om optimaal gebruik te maken van Xref's als onderlegger is het volgende van groot belang: zorg ervoor dat de onderlegger geïndexeerd is opgeslagen. Een geïndexeerde onderlegger wordt namelijk heel efficiënt ingeladen: objecten op bevroren lagen worden niet geladen, evenals objecten die buiten het weergegeven deel van de onderlegger vallen.
Zet de systeemvariabele “INDEXCTL” op 3, en de tekening zal altijd als een geïndexeerde onderlegger worden opgeslagen. Zet “XLOADCTL” op 1: een onderlegger wordt dan efficiënt met behulp van de genoemde indexering slechts gedeeltelijk geladen.
BELANGRIJK!: voer voordat u een Xref tekening opslaat eerst een “AUDIT” uit (typ in op de commandoregel en druk op Enter) en repareer alle fouten. Dit kan later veel instabiliteit voorkomen.

2c Pas de weergave van afbeeldingen aan
Naast het kunnen ontladen van een afbeelding kan deze ook eenvoudig worden “uit”gezet. Selecteer de afbeelding en pas vervolgens in het Properties scherm de instelling “Show Image” en eventueel “Background Transparency” aan. Met de systeemvariabele “IMAGEQUALITY” (typ in op de commandoregel en druk op Enter) kan de kwaliteit van de afbeeldingsweergave worden verminderd door deze op Draft (D) te zetten.

Afbeelding

3a Vermijdt grote aantallen Layouts
We komen nog wel eens tekeningen tegen die tientallen Layouts bevatten. Dit beïnvloedt de prestaties van AutoCAD in grote mate. Zorg er dus voor dat het aantal beperkt blijft, verdeel je ontwerp eventueel over meerdere tekeningen. Om langdurig regenereren van de tekening te voorkomen kun je de volgende instelling aanpassen: ga naar “Options…”, tabblad “System” en kies bij “Layout Regen Options” voor “Cache model tab and last layout”.

3b Controleer de “Annotation Scale” lijst
Tekeningen kunnen door oudere versies van AutoCAD en veel gekoppelde Xref’s soms zeer veel schalen bevatten, wat de prestaties behoorlijk kan beïnvloeden. Klik op “Annation Scale” rechtsonder om dit te controleren. Is de lijst lang, klik hier dan op Custom… en druk in het “Edit Drawing Scales” scherm vervolgens op de knop “Reset”.

Afbeelding

3c Voorkom onnodig complexe arceringen
Gebruik niet onnodig complexe arceerpatronen met een te kleine verschaling. Zorg er ook voor dat de te arceren gebieden efficiënt worden geselecteerd: het is beter om meer arceringen met eigen begrenzingen te tekenen, dan één grote arcering bestaande uit allemaal deelgebieden.

3d Schoon de tekening zoveel mogelijk op
Zorg ervoor dat je voldoende “onderhoud pleegt” op de tekening. Met het commando “PURGE” kunnen alle niet gebruikte definities van Blocks, lagen, stijlen etc. worden verwijderd uit de tekening. Vink hier ook “Purge zero-length geometry and empty text objects” aan (alleen mogelijk als deze ook daadwerkelijk in de tekening zitten).
Repareer alle mogelijke fouten in de tekening met behulp van het commando “AUDIT”.
Gebruik het commando “OVERKILL” om overlappende lijnen op te ruimen, en het commando “CONVERT” om in oude tekeningen Polylines om te zetten naar de veel efficiëntere lichtgewicht LWPolylines.

4. Weergave tekenobjecten

4a Vereenvoudig de weergave van objecten
Met behulp van de systeemvariabele “VIEWRES” kan de weergave van cirkels en bogen worden aangepast. Hoe lager de waarde, hoe sneller de prestaties van AutoCAD zullen zijn. Als de systeemvariabele “FIELDEVAL” op 4 wordt gezet, wordt een Field in de tekening alleen nog geregenereerd bij het plotten. Met de systeemvariabele “FILL”kunnen alle arceringen worden verborgen. Het verbergen van alle teksten kan met de systeemvariabele “QTEXT”, waardoor alleen nog maar de contouren ervan worden getoond.

4b Pas de visuele effecten aan
Met de systeemvariabele “HIGHLIGHT” kan worden voorkomen dat een object bij het selecteren wordt uitgebeeld als een stippellijn. Ook kan het uitschakelen van de “Selection preview” de prestaties bij grote tekeningen behoorlijk verbeteren. Kijk hiervoor bij “Options…” op het tabblad “Selection”. Pas eventueel ook de instellingen onder de knop “Visual Effect Settings… “ aan.

Afbeelding

Schakel in de balk linksonder de instelling “Dynamic Input” en eventueel “Transparency”uit. Vooral de eerste heeft veel invloed op de visuele prestaties van AutoCAD.

Afbeelding

4c Schakel ToolTips en Quick Properties uit
Het weergeven van ToolTipteksten boven tekenobjecten kan leiden tot haperingen in de bewegingen van de cursor. De instellingen kan worden uitgeschakeld door bij “Options…” op het tabblad “Display” bij “Windows Elements” het vinkje bij “Show rollover ToolTips” te verwijderen. In de balk linksonder kunt u de “Quick Properties” uitschakelen om te voorkomen dat het kleine eigenschappenscherm verschijnt na het klikken op een tekenobject.

4d Verberg de ViewCube en Navigation Bar
Voor het 3D tekenwerk zijn dit onmisbare hulpmiddelen. Bij het 2D tekenwerk staan ze vaak hinderlijk in de weg. De ViewCube kan worden verborgen door bij “Options…” op het tabblad “3D Modeling” bij “Display the ViewCube” het vinkje weg te halen bij “2D Wireframe visual style”. De Navigation Bar verdwijnt wanneer u op het kruisje rechtsboven klikt, en komt weer tevoorschijn wanneer via de commandoregel “NAVBARDISPLAY” op 1 wordt gezet.

4e Selecteer de juiste Visual Style
De actieve Visual Stylekan de prestaties van AutoCAD behoorlijk beïnvloeden. Om te voorkomen dat bij elke pan- of zoomactie de tekening opnieuw moet worden ‘gerenderd’ is het verstandig tijdens het tekenen de Visual Style “2D Wireframe” of “Wireframe” actief te houden. Schakel eventueel ook de schaduwen uit: zie het onderdeel “Visual Styles” van het tabblad “View”van de Ribbon.

Afbeelding

5. Het werkstation

5a Zorg voor geschikte hardware
Kies een werkstation die voor u de beste prestaties levert naar gelang uw wensen. Op dit forum zijn vele artikelen te vinden die ingaan op de keuze van het werkstation, met de meest geschikte processors, virtueel geheugen en grafische kaarten. Afgestemd op het soort tekenwerk wat u gaat doen, en afhankelijk van uw budget. Het besturingssysteem Windows 7 op 64 bit wordt door ons aanbevolen.

5b Virtueel geheugen beheren
Zorg voor voldoende RAM geheugen in uw werkstation, dit voorkomt het aanmaken van grote “swap” (wissel)bestanden door AutoCAD. Een wisselbestand is opslagruimte op de vaste schijf dat Windows gebruikt alsof het fysiek geheugen (RAM) is. De gebruiker kan de maximale grootte van het wisselbestand instellen: een goede vuistregel is 1 tot 1,5 keer de hoeveelheid fysiek geheugen op uw systeem. Ga hiervoor via het Windows Startmenu naar Configuratiescherm > Systeem > Systeemeigenschappen > tabblad “Geavanceerd”, en klik bij “Prestaties” op de knop “Instellingen” om het scherm “Instellingen voor Prestaties” in beeld te brengen. Ga naar tabblad “Geavanceerd” en druk bij “Virtueel geheugen” op de knop “Wijzigen…”.
Op computers met een 32 bit besturingssysteem (zowel voor XP, Vista en Windows 7) kunt u het werkgeheugen vergroten van 2 naar 3GB (mits er minimaal 4GB aan fysiek RAM geheugen aanwezig is). Afhankelijk van het besturingssysteem zijn er verschillende methoden om deze switch in te stellen, zie: 3GB Switch

5c Voer regelmatig onderhoud uit
Controleer of er voldoende ruimte is op de harde schijf. Als deze bijna vol is kan dit tot grote prestatieverliezen leiden, bijvoorbeeld doordat het wisselbestand niet kan groeien.
AutoCAD maakt veel gebruik van de Temp map(pen) van de gebruiker, vooral wanneer veel Xref bestanden worden geladen. Een volle map leidt ook hier tot prestatieverliezen (en soms zelfs crashes) van AutoCAD. Maak deze map(pen) daarom regelmatig leeg, bijvoorbeeld met een gratis hulpprogramma als de CCleaner van Piriform Piriform website kunt u de hele computer onderhouden. Ook kan hiermee regelmatig de Registry van de computer worden gecontroleerd en gerepareerd.

5d Systeemeigenschappen aanpassen
Een goede performance van AutoCAD is ook afhankelijk van de visuele instellingen van het besturingssysteem zelf. Hebt u haperingen met de muis, dan kan het uitvinken van “Bureaubladsamenstelling inschakelen” al resultaat opleveren. Ga hiervoor via het Windows Startmenu naar Configuratiescherm > Systeem > Systeemeigenschappen > tabblad “Geavanceerd”, en klik bij “Prestaties” op de knop “Instellingen” om het scherm “Instellingen voor Prestaties” in beeld te brengen.

Afbeelding

Zijn uw problemen met de prestaties van de computer groter, dan is het aan te raden om alle visuele effecten uit te schakelen door “Beste prestaties” te selecteren.

5e Performance Tuning in AutoCAD
Ga in AutoCAD met “Options…” naar het tabblad “System” en klik op de knop “Performance settings”. Schakel hier “Adaptive degradation” NIET uit, dit is een belangrijk onderdeel om de grafische prestaties te waarborgen. Druk op de knop “Manual Tune”.
Vink hier “Enable Hardware acceleration” uit, en zet eventueel de “Transparency quality:” hier op “Low (Faster)”.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Storm
Berichten: 612
Locatie: Duiven

Re: AutoCAD Performance Checklist

Berichtdoor Storm » di 17 jan 2012, 15:06

Gezien ik gebruik maak van een wat beperkter systeem heb ik de bovenstaande wijzigingen een beetje doorgevoerd.

Ik wil echter opmerken dat bij 4b Pas de visuele effecten aan je geen shift+spatie selectie meer kunt maken zonder dat er een commando actief is.

Nu gebruik ik die manier van selecteren heel erg vaak, ook in samenhang zonder dat er een commando actief is (om bepaalde objecten te verwijderen. Eerst selecteren > daarna verwijderen), en dan kan ik dus geen overlappende dingen selecteren.

Dan is het natuurlijk afwegen of je het storender vind dat er steeds dingen oplichten of dat je ze niet kunt shift-selecteren.

Een 'oplossing' is om bij dit zelfde scherm op de knop 'Visual Effect Settings' te drukken en hierbij de optie voor Face Highlighting uit te zetten en/of bij Line hightlighting DASH of THICKEN te selecteren ipv BOTH.

Gebruikersavatar
Storm
Berichten: 612
Locatie: Duiven

Re: AutoCAD Performance Checklist

Berichtdoor Storm » ma 05 mar 2012, 13:35

Ik kom toch even terug op puntje 2B, want dat werkt mega irritant als je met veel xrefs werkt. En dan doel ik op dat je een basis tekening hebt met een xref die xrefs bevat en daar ook weer xrefs.
Als 2x wordt verwezen van 1 van die xrefs dan kan je ze alleen nog maar read-only openen en dus niet bewerken.

Merk verder geen snelheidswinst t.o.v. de situatie ervoor dus voor mij geen zinvolle optie.

  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Autodesk AEC Collection