Plan-topografie in de BGT

Het infrastructuur en civiele techniek forum is voor de gebruikers van AutoCAD Civil 3D, Map 3D, Infrastucture Modeler en de Autodesk AEC collection.

Moderators: Bram, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Bram
Beheerder
Berichten: 81

Plan-topografie in de BGT

Berichtdoor Bram » wo 06 sep 2017, 08:35

Vroeger, toen de GBKN nog de leidraad was voor kaartvervaardiging en civiele ontwerpen, was het al mogelijk om plan-topografie te gebruiken om nieuwe ontwerpen op aan te sluiten. Deze plan-topografie werd een matenplan genoemd en bevatte vaak grote uitbreidingsplannen zoals nieuwe woonwijken. Sinds kort is het ook mogelijk om via de BGT plan-topografie digitaal op te vragen.

Afbeelding

Matenplannen waren van groot belang voor ontwerpen die aan moesten sluiten op de grote hoofdlijnen. Kabels en leidingen dienden keurig langs de nieuwe percelen te lopen, rioolputten netjes in het midden van de wegvakken en de locatie van ontsluitingen was interessant om al in een vroeg stadium te weten. Daarom werd van nieuwe woonwijken een matenplan verstrekt via bijvoorbeeld gemeenten.
Het belang van standaarden zoals de NLCS In het verleden was er geen uniforme standaard. Ieder tekende in zijn eigen standaard en had eigen ideeën met betrekking tot de invulling van de tekeningen. Hierdoor werd er relatief veel werk gestoken in het zogenaamde opschonen van tekeningen, waarbij onnodige informatie werd verwijderd. Dit kon niet worden geautomatiseerd omdat er geen standaard was.

Met de komst van de NLCS als tekenstandaard is het veel eenvoudiger geworden om een tekening te kunnen lezen. Daardoor zou het opschoonproces geautomatiseerd kunnen worden, maar omdat de standaard zorgt voor een betere leesbaarheid en scheiding van objecten, is de noodzaak voor het opschonen niet meer aanwezig. Deze kostenpost is daarom niet meer aanwezig bij het leveren van plan-topografie. Niet alleen is in de NLCS de scheiding en benaming van objecten goed geregeld, ook het onderscheid tussen bestaande geometrie en nieuwe geometrie is goed te maken.
De combinatie met BGT/IMGeo De BGT is intussen gemeengoed geworden in Nederland. Via één loket is een gestandaardiseerde dataset te verkrijgen van heel Nederland. De BGT beschrijft een vastgelegd aantal topografische basisobjecten, kan aangevuld zijn met optionele IMGeo objecten en is daarmee uniform en eenduidig. Ook de eenvoud waarmee gebruikers de dataset kunnen downloaden en gebruiken in hun eigen projecten geeft aan dat de BGT een enorm belangrijke rol heeft gekregen in de civieltechnische wereld.

Daarom is het niet vreemd dat plan-topografie op dezelfde uniforme wijze verstrekt kan worden als de BGT. Plan-topografie is optioneel, net zoals IMGeo. Gemeenten kunnen er zelf voor kiezen of ze plan-topografie willen leveren.

De voordelen zijn legio. Voor ontwerpers is al in een vroeg stadium te zien hoe het terrein ingericht gaat worden. Bestekken en calculaties zijn eenvoudiger te realiseren. Kabels en leidingen worden op voorhand al zo efficiënt mogelijk ingepast. Vervoersdiensten en nooddiensten zoals ambulance en brandweer zijn al in staat om effectieve routes te bepalen. Burgers kunnen via webviewers gemakkelijk inzien hoe hun wijk er in de toekomst uit gaat zien. Revisie van gerealiseerde topografie is eenvoudiger met een plan als basis.
Conversie tussen standaarden Zowel de BGT als de NLCS zijn standaarden. De BGT is een datastandaard en de NLCS is een tekenstandaard. Het is mogelijk om de data via een GIS omgeving te converteren naar een tekenapplicatie zoals AutoCAD. Veel organisaties kiezen InfraCAD Map om de BGT data te converteren naar een AutoCAD NLCS-tekening. Een goed voorbeeld hiervan is het importeren van een kadastrale kaart in AutoCAD.

Plan-topografie wordt in de BGT voorzien van de status 'plan'. Om deze te converteren naar NLCS zal InfraCAD Map de plan-topografie voorzien van de status 'nieuw'. Het onderscheid tussen bestaand en nieuw is daarmee in de NLCS zichtbaar gemaakt.

De verwachting is dat komend jaar de plan-topografie stapsgewijs wordt gevuld en geleverd door de bronhouders. Via de PDOK viewer zal in de toekomst de mogelijkheid worden geboden om de plan-topografie als aparte laag te bekijken.

Aanvullende informatie: BGTWeb

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Autodesk AEC Collection