Introductie Dynamo voor Civil 3D

Het infrastructuur en civiele techniek forum is voor de gebruikers van AutoCAD Civil 3D, Map 3D, Infrastucture Modeler en de Autodesk AEC collection.

Moderators: Bram, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Anton
Berichten: 73

Introductie Dynamo voor Civil 3D

Berichtdoor Anton » ma 15 jul 2019, 10:02

De grootste vernieuwing dit jaar in de nieuwe release van Civil 3D is het toevoegen van Dynamo geweest. De Revit gebruikers kennen het al een paar jaar en nu is Dynamo ook beschikbaar voor Civil 3D, vanaf de 2020 versie. Het internet wordt intussen overspoeld met succesverhalen, maar wat is het eigenlijk? En belangrijker nog, wat kunt u ermee?

Autodesk benoemt dit soort software als volgt: "Autodesk Dynamo voor Civil 3D is een visuele programmeertoepassing die u kunt gebruiken om taken in Civil 3D te automatiseren." Het is dus een hulpmiddel om taken uit te voeren. Taken die repeterend zijn en vaak tijdrovend, of taken die complexe geometrie moeten kunnen maken. Daarvoor is Dynamo uitstekend geschikt. Het is een motor, een engine, om ontwerptaken te automatiseren: Design Automation.
Doelgroep De gebruikers van Dynamo zijn de civiele ontwerpers zelf. Ondanks de naam, een visuele programmeer¬omgeving, is deze software juist niet bedoeld voor softwareontwikkelaars, maar echt voor de gebruikers van Civil 3D. Dynamo kan enigszins worden vergeleken met AutoLisp. Wie vroeger iets wilde automatiseren, die schreef een lisproutine waarmee de gewenste taak automatisch werd uitgevoerd. Dynamo zorgt ervoor dat het maken van zo'n taak visueel en logisch opgezet kan worden.
Technische werking Wie Dynamo start vanuit Civil 3D, ziet een nieuw venster met een grafische weergave van een ruitennet. Het is of er een nieuwe tekenapplicatie wordt geopend. Tevens is er een lijst met Nodes beschikbaar die in het grafische deel geplaatst kunnen worden. En daarmee is de technische werking van Dynamo beschreven: je plaatst Nodes die aan elkaar worden geknoopt.

Elke Node voert een klein stukje functionaliteit uit. Dit kan het bevragen van eigenschappen zijn zoals het uitlezen van de Z-waarde van een punt, maar ook het genereren van nieuwe geometrie zoals een cirkel op een opgegeven locatie met een bepaalde straal of het wegschrijven van gegevens in een Excelbestand. Het voordeel is dat je deze Nodes kunt gebruiken om verschillende resultaten te bereiken want het maakt niet uit of de Z-waarde wordt uitgelezen omdat het als tekst in de tekening geplaatst moet worden of omdat het naar Excel geëxporteerd dient te worden. Een beetje script bevat al snel uit tientallen tot honderden Nodes. Deze kunnen gelukkig worden gecategoriseerd in groepen. Gestructureerd werken is zeker aan te bevelen.
Werkwijze Hoe gaat een gebruiker ermee werken? Om te beginnen zal hij of zij enige kennis moeten hebben van Dynamo, maar een eendaagse training is voldoende om ermee te starten. Het beste is om vanuit het eindresultaat te denken en een script in stukken te breken waar dit logisch is. Een taak als het plaatsen van hoogtecijfers langs een Corridor Feature Line met een vaste tussenafstand kan worden gesplitst in deeltaken.

Het opvragen van de beschikbare Corridors, Baselines en Feature Lines is een deeltaak, het opvragen van punten langs de Feature Lines in een deeltaak en het extraheren van de Z-waarde en plaatsen als tekst is een deeltaak. In het voorbeeld hierboven zijn deze drie deeltaken gegroepeerd met verschillende kleuren. Op deze wijze wordt gestructureerd gewerkt en kan de gebruiker zich richten op het stukje functionaliteit dat voor de deeltaak nodig is.

De mogelijkheden zijn eindeloos, en slechts begrensd door de creativiteit van de gebruiker. Te denken valt aan het verzamelen en rapporteren van Civil 3D objecten, het genereren van complexe geometrie zoals geleiderails of lichtmasten langs Corridors, het configureren met behulp van Excelbestanden, of eenvoudige handelingen die tijdrovend zijn vanwege het repeterend karakter.


Civil 3D - Dynamo introductie video
Waarom Dynamo gebruiken? De gebruiker zal uiteraard wat tijd moeten steken in het maken van een script. Tijd dat ten koste gaat van een project, en daar zal niet iedere projectleider blij van worden. Waarom is het dan toch nuttig dat een gebruiker een taak gaat programmeren in Dynamo?

Omdat Dynamo absoluut voordelen kent. Een script is bijvoorbeeld herbruikbaar en uit te voeren op andere tekeningen. De tijd die in een script wordt gestoken kan op andere projecten onmiddellijk terugverdiend worden. Een tweede voordeel is dat een script niet persé een specifieke taak hoeft uit te voeren. Na het verzamelen van de punten langs een Feature Line (na twee deeltaken in het genoemde voorbeeld) kan een script linksaf om teksten te plaatsen in Civil 3D, maar ook rechtsaf om de punten op te slaan in een Excelbestand.
Training Wilt u zelf aan de slag? CAD Accent biedt een Dynamo voor Civil 3D Basiscursus aan waarin u voldoende op weg geholpen wordt om zelf Dynamo scripts voor Civil 3D te kunnen maken. Tevens wordt aan elke cursist kosteloos aanvullende Civil 3D Nodes beschikbaar gesteld die Dynamo nog krachtiger en eenvoudiger maken. Dan is er écht geen reden meer waarom men niet met Dynamo zou starten.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Autodesk AEC Collection