Wat is er nieuw in Civil3D 2016

Het infrastructuur en civiele techniek forum is voor de gebruikers van AutoCAD Civil 3D, Map 3D, Infrastucture Modeler en de Autodesk AEC collection.

Moderators: Bram, DavidN, Anton, Roy_M

Sonny
Berichten: 22

Wat is er nieuw in Civil3D 2016

Berichtdoor Sonny » ma 01 jun 2015, 15:12

Hoewel de lijst met nieuwe mogelijkheden in AutoCAD Civil3D dit jaar niet bijzonder lang is, zijn er toch enkele handige verbeteringen te vinden waar we toch behoorlijk enthousiast over kunnen zijn.

Afbeelding

In het bestandsformaat van de AutoCAD .DWG is niets veranderd, dus nog steeds het 2013 formaat.

Betere integratie met andere Autodesk Software

Navisworks
Modellen uit NavisWorks kunnen als External Reference worden toegevoegd aan de tekening. NavisWorks wordt steeds meer gebruikt bij kleine en grote ingenieursbureaus om de planning en voortgang van een project mee te volgen en om sneller inzicht te krijgen in ontwerpfouten.

Deze modellen in NavisWorks komen vaak uit verschillende bronnen. Bijvoorbeeld een brugontwerp of betonnen keerwand uit Revit kan in NavisWorks naadloos worden gecombineerd met het wegontwerp van Civil3D. Dit model kan nu in Civil3D 2016 onder het wegontwerp worden gehangen zodat nog beter inzicht verkregen wordt op aansluitende kunstwerken.

InfraWorks
InfraWorks bestanden (SQLite files) kunnen direct worden geïmporteerd in Civil3D. Ook andersom kan een Civil3D tekening direct als Reference in InfraWorks worden opgenomen. Bij wijzigingen in de Civil3D model kan dit door middel van een Refresh direct worden doorgevoerd in InfraWorks.

Meer compatibiliteit voor het maken van exports naar IFC bestand
Voor export naar IFC was het al mogelijk om Corridors te exporteren naar Solids. Nu is dit ook mogelijk voor Surfaces. Er kan een dikte worden opgegeven maar ook naar een bepaalde vaste hoogte of ten opzichte van een andere Surface. Dat laatste is natuurlijk ideaal om bijvoorbeeld een watermassa of een aan te vullen hoeveelheid grond te extraheren uit de tekening.

Verbeterde Point cloud integratie
Het was al mogelijk om Surfaces te maken van Point Clouds, maar dat was tot op heden beperkt tot 800.000 punten. In Civil3D 2016 is dat onbeperkt, en kan er voor zover de computer het aan kan, ontelbare miljoenen punten worden gebruikt om een Surface te maken. Ook kan nu een Surface worden gemaakt van meerdere Point Clouds, zodat naastliggende Point Clouds gecombineerd kunnen worden.

Afbeelding

Splits grote projecten eenvoudiger
De Data ShortCuts zijn ideaal om data van grote projecten te splitsen zodat efficiënter omgegaan kan worden met de vele databewerkingen. Zolang de bestandsstructuur intact bleef, was het gemakkelijk om ermee te werken in Civil3D. Ook was het tot nu niet eenvoudig om een Civil3D object te vervangen door een ShortCut. In Civil3D 2016 is er nu een Data ShortCut Manager. Hiermee kan op eenvoudige wijze een ShortCut worden gewijzigd en wat nog interessanter is, een bestaand Civil3D object worden vervangen door een ShortCut. Zo hoeft niet alle verwijzingen naar dat object (bijvoorbeeld in Sections) of de Labeling opnieuw worden gedaan.

Afbeelding

Verbeteringen aan de Subassembly Composer
Met behulp van de Subsssembly Composer is het mogelijk om zelf bijzonder krachtige principedoorsnedes te maken. Steeds meer bedrijven zien hierin fantastische mogelijkheden om de meest ingewikkelde wegontwerpen te kunnen vereenvoudigen. Ook de Sub Assembly Composer blijft in ontwikkeling. In de 2016 versie is het nu mogelijk om een Loop toe te voegen. Hiermee kan aangegeven worden dat een bepaald deel van de Sub Assembly herhaald moet worden als daar ruimte voor is. Zo is het zeer eenvoudig om een getrapt talud te maken. Is er veel ruimte, dan wordt het aangegeven deel herhaald.

Afbeelding

1. Pipe Networks die afgebeeld zijn in Profile Views, kunnen nu ook worden gelabeld.
2. En net zoals je in Profile Views de tekenrichting kunt aanpassen (Left to Right en Right to Left), is dat vanaf nu ook mogelijk in Section Views. Ideaal voor dwarsdoorsnedes van watergangen zonder dat het Alignment de stroomrichting moet volgen.

Maatvoeren
In AutoCAD 2016 (en dus ook Civil 3D) zit een handige mogelijkheid om te maatvoeren, namelijk dat er niet voor elke maatvoeringmogelijkheid (rechtstanden, bogen, radius, enz) een apart commando meer gebruikt hoeft worden maar dat de maatvoeringfunctie zelf kijkt naar het te maatvoeren object. Vindt het een lijnstuk onder de muiscursor, dan wordt een Aligned Dimension geplaatst, bevindt zich een Arc onder de muiscursor dan wordt een Radius Dimension geplaatst. Deze nieuwe maatvoeringfunctie werkt ook op Civil3D objecten. Zo kan eenvoudig een hoek worden geplaatst tussen een Alignment en een polylijn, maar ook een Pipe Network is op deze wijze snel voorzien van lengtes en hoeken.

Conclusie
Misschien is bovenstaand niet indrukwekkend, toch zijn het wel handige verbeteringen die het werken met Civil3D makkelijker maken. Wellicht is het een mooi moment om de bestaande kennis en het gebruik van Civil3D in de organisatie uit te bouwen, om nog meer efficiëntie te halen uit de verschillende Autodesk producten.

Ook is het prettig om te zien dat er veel aandacht is voor praktische verbeteringen en communicatie tussen de verschillende programma's onderling. Conversie zal nog steeds vaak nodig blijven, omdat de verschillende programma's elk hun eigen doel en nut hebben, maar hoe beter de conversie, hoe gemakkelijker het wordt om samen te werken, ook binnen verschillende afdelingen in hetzelfde bedrijf.

Overzichtsvideo
Autodesk heeft ook van de wijzigingen van AutoCAD Civil 3D 2016 een heldere overzichtsvideo gemaakt.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Autodesk AEC Collection