Wegmarkeringen tekenen in AutoCAD

Het infrastructuur en civiele techniek forum is voor de gebruikers van AutoCAD Civil 3D, Map 3D, Infrastucture Modeler en de Autodesk AEC collection.

Moderators: Bram, DavidN, Anton, Roy_M

Sonny
Berichten: 22

Wegmarkeringen tekenen in AutoCAD

Berichtdoor Sonny » di 23 jun 2015, 16:14

Het uittekenen van wegmarkeringen zoals de belijning en bepijling in AutoCAD kan soms best een opgave zijn waarvoor helaas niet direct een standaard ‘kant en klare’ oplossing voor is, of toch wel..?

Belijning kan worden gepresenteerd met een lijntype en een lijndikte, maar de schaal van de tekening kan zorgen voor ongewenste verschaling van de belijning. Zodra de schaal is aangepast, zal de lijntypeschaal van alle afzonderlijke lijnen moeten worden gecorrigeerd om tot de juiste lengte van de strepen te komen. Deze methode kan snel leiden tot kleine fouten omdat de ontwerper zelf moet controleren of de instellingen steeds juist zijn.

Een andere methode kan zijn om langs een lijn losse symbolen te plaatsen die gezamenlijk de markeringsstreep voorstelt. Measure en Divide zijn hiervoor de aangewezen functies. Het nadeel van deze methode is dat je weinig grip hebt op het eindresultaat en dat de losse strepen (de symbolen) ook echt losse objecten zijn. Bij een wijziging in het ontwerp zullen alle losse symbolen één voor één geselecteerd moeten worden om te wijzigen of te verwijderen.

De oplossing: Array

Een mogelijke oplossing voor bovenstaand probleem kan de functie Array zijn. In de laatste versies van AutoCAD is deze functie namelijk sterk verbeterd en heeft diverse handige mogelijkheden. Het grootste voordeel van de functie Array is dat er één object wordt gemaakt van het type Array, en dus in een later stadium aanpasbaar of bewerkbaar is.

Om belijning te tekenen, hebben we een symbool nodig (de streep) en een polylijn (pad). De vorm kan bestaan uit een symbool, maar eventueel ook uit een losse arcering. Het pad mag bijvoorbeeld kant verharding zijn maar kan uiteraard ook een hulplijn op de plaats van de belijning zijn.

In de voorbeelden hierna wordt gebruik gemaakt van de meest voorkomende symbolen van de standaard NLCS bibliotheek. Bovendien worden de hulplijnen getoond met de kleur Magenta. Deze worden op een aparte laag getekend (bijvoorbeeld de NLCS-laag X-XX-AL-HULPLIJN-G) en niet afgedrukt.

Afbeelding

Op het uiteinde van de hulplijn wordt de vorm geplaatst in de richting van de hulplijn. In dit voorbeeld betreft het een symbool met de afmeting 1.00m x 0.15m. Om de gewenste één-één streep te maken zal na elke vorm 1.00m ruimte opengelaten moeten worden.

Na het starten van het commando Array wordt gevraagd om een object te selecteren. We selecteren het symbool en als pad kiezen we de hulplijn. Een preview van de Array wordt op het scherm getoond waarna de details kunnen worden uitgewerkt.

Afbeelding

De tussenruimte is standaard nog niet correct. We zien wel twee grippunten, namelijk op het eind van de hulplijn een vierkante grip en een stukje verder een driehoekige grip. Door op de driehoekige grip te klikken, kan de tussenafstand worden bepaald. We voeren daar 2.00 in zodat elke vorm na 2.00m wordt herhaald.

Afbeelding

De Array is nu als object getekend en associatief aan de hulplijn. Als nu aan deze polylijn wordt gesleept door middel van de grippunten, dan zal de Array automatisch meegaan.

Afbeelding

Hetzelfde kunnen we doen met haaientanden. Hiervoor gebruiken we een symbool in de vorm van een driehoek uit de NLCS bibliotheek en kan op dezelfde wijze langs een hulplijn worden geplaatst.

Afbeelding

Ook hier zal de Array automatisch het pad volgen en de lengte van het pad aanhouden zodra er aan de lijn gesleept wordt.

Afbeelding

Op deze wijze is het tekenen en beheren van de wegbelijning al veel flexibeler dan het plaatsen van losse symbolen. Omdat de strepen en haaientanden een werkelijke afmeting hebben, zal een schaalverandering geen gevolgen hebben voor de weergave van de belijning. Ook het wijzigen van een belijning is vele malen flexibeler omdat de Array automatisch wordt bijgewerkt bij wijzigingen. Door de laag met hulplijnen op niet-plotten te zetten of te bevriezen, zal een duidelijke en maatvaste tekening ontstaan met flexibele wegmarkeringen.

Voordelen
De grote voordelen van het gebruik van Path Arrays is samengevat: snel, flexibel en aanpasbaar.
Hierbij zijn ook de eigenschappen van een Array object eenvoudig uit te lezen zodat het aantal elementen te goed te bepalen is.

Afbeelding
Bijlagen
wegmarkering.dwg
U kunt hier de DWG downloaden om zelf met AutoCAD Arrays te testen.
(122.38 KiB) 796 keer gedownload

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Autodesk AEC Collection