Arceringen maken in Revit (Deel 1 - Eenvoudig)

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Bram
Beheerder
Berichten: 81

Arceringen maken in Revit (Deel 1 - Eenvoudig)

Berichtdoor Bram » do 09 nov 2017, 08:51

In Revit kunnen bouwelementen worden voorzien van arceringen in zowel doorsneden als aanzichten, in 2D en 3D. “Out-of-the-box” worden er een aantal arceringen meegeleverd maar deze zijn sterk gericht op de amerikaanse markt en niet altijd bruikbaar. Als u arceringen wilt toepassen die gebruikelijk zijn voor de nederlandse bouwsector dan zult u deze zelf moeten maken. Hoe u dit in doet, tonen we hieronder.

AfbeeldinginfoRevit is een applicatie om bouwprojecten in 3D volgens het BIM-principe te ontwerpen. Revit is onderdeel van de AEC Collection, een krachtige verzameling applicaties die elkaar aanvullen en gebruikt worden in het gehele bouwproces.
Meer informatie over de AEC?
Lees hier meer...
Arceringen zijn belangrijk Arceringen zijn een essentieel onderdeel van zowel technische tekeningen als voor presentaties: ze verschaffen in een oogopslag duidelijkheid over de materialisering van bouwelementen. Daarnaast dragen ze bij aan de vermindering van tekstuele informatie hetgeen de leesbaarheid van een tekening sterk verhoogt, foutmarges verkleint en kosten verlaagt. Arceringen zijn dus van belang! Genormeerde arceringen Arceringen in bouwkundige tekeningen bedoeld voor de nederlandse bouw worden toegepast volgens de NEN 47:1970 NL, de nederlandse norm met richtlijnen voor aanduidingen van materialen op bouwkundige tekeningen. Om dit artikel zowel leerzaam als nuttig te maken, gaan we deze norm gebruiken voor onze arceringen. Doorsnede en aanzicht Arceringen worden in Revit op twee manieren getoond voor een bouwonderdeel; als Cut Pattern IN een objectvlak en als Surface Pattern OP een objectvlak. Afhankelijk van het gebruik van de arcering zal dus een keuze gemaakt moeten worden welke van de twee het meest geschikt is:

  • Cut Patterns zijn arceringen die toegepast worden als een object wordt doorsneden, zoals plattegronden, doorsneden en details. Een vlak IN het object dus.
  • Surface Patterns zijn arceringen die toegepast worden als tégen een object wordt aangekeken, zoals boven-, onder- en zijaanzichten, gevelfragmenten en objecten die verder terug liggen in details. Een vlak OP het object dus.
Arceringen maken in Revit Ons voorbeeld in deze oefening is metselwerk van niet gebakken kunststeen en is vastgelegd in de NEN 47:1970 NL. Deze arcering is erg eenvoudig en gemakkelijk in Revit aan te maken.

Afbeelding
  • Start Revit.
  • Klik op ‘Manage’ (1) > ‘Additional Settings’ (2) > ‘Fill Patterns’ (3)

    Afbeelding
  • Het dialoogvenster ‘Fill Patterns’ verschijnt met een overzicht van de beschikbare arceringen en waar we deze kunnen bewerken, aanmaken, verwijderen of kopiëren.

    Afbeelding Pattern Type In Revit moet voor een arcering aangegeven worden hoe deze moet reageren op de ingestelde schaal. Hiervoor is er keus uit twee verschillende patroon typen:
    • Drafting
      Drafting Fill Patterns presenteren materialen op een symbolische wijze en worden niet door schaal beïnvloed. Ze worden toegepast bij bijvoorbeeld doorsneden van wanden, vloeren en isolatie-pakketten.

      Voorbeeld: Een arcering voor kalkzandsteen in een plattegrond, opgebouwd met lijnen met een onderlinge afstand van 2mm. zal op papier (lees: sheet) altijd de arcering tonen met een onderlinge afstand van 2mm, ongeacht of de schaal nu 1:10, 1:50 of 1:100 is. De maatvoering van de arcering is dus niet een afspiegeling van de werkelijk maat van het materiaal.

      Belangrijk! Dit type kan voor zowel Cut Patterns als Surface Patterns worden toegepast.

    • Model
      Model Fill Patterns zijn arceringen die materialen vertegenwoordigen zoals ze in afmeting werkelijk zijn en worden wél door schaal beïnvloed. Ze worden toegepast bij bijvoorbeeld aanzichten van metselverbanden, tegelpatronen en plafondrasters.

      Voorbeeld: Een arcering voor tegelwerk in een plattegrond met een werkelijke afmeting van 300x300mm. zal op papier (lees: sheet) altijd de arcering op schaal tonen. Als de schaal 1:10 is, wordt het patroon op papier 30x30mm. getekend. Is de schaal 1:100, dan is het patroon op papier 3x3mm. De maatvoering van de arcering is dus een afspiegeling van de werkelijke maat van het materiaal, naargelang de toegepaste schaal.

      Een groot voordeel van een Model Pattern Type is dat deze in een tekening gemanipuleerd kan worden. Zo is het mogelijk om de arcering:
      • te verplaatsen met de Move tool;
      • te roteren met de Rotate tool;
      • uit te richten aan de hand van andere objecten met de Align tool;
      • aan een maatvoering te koppelen en de arcering exact te positioneren.
      Belangrijk! Dit type kan enkel als Surface Pattern worden toegepast.
  • We gaan een arcering maken voor metselwerk dat zichtbaar is in een plattegrond, dus we kiezen in het dialoogvenster voor ‘Drafting’ (3) als Pattern Type.

    Afbeelding

    Onderaan het dialoogvenster staan vier icoontjes waarmee arceringen -respectievelijk van links naar rechts- kunnen worden bewerkt, gecreëerd, verwijderd en gekopiëerd:
  • Klik op het icoontje om een nieuwe arcering te creëren (4).

    Afbeelding
  • Een nieuw dialoogvenster verschijnt waarin we de arcering kunnen aanmaken:

    Afbeelding

    We doorlopen het dialoogvenster van boven naar beneden:
  • Preview
    In dit vlak wordt getoond hoe de arcering met de huidige instellingen eruit ziet.
    Onder het vlak wordt aangegeven wat de schaal van de arcering is. Bij een drafting pattern is dit altijd 1:1 omdat een drafting pattern een symbolische arcering is waarbij schaal niet van belang is.
  • Name
    Het is duidelijk dat hier de naam van de arcering ingevuld kan worden. Naarmate er meer arceringen worden toegevoegd is het verstandig om een formaat te hanteren waarbij deze eenvoudig te filteren zijn. Dit vergemakkelijkt het zoeken hetgeen u kostbare tijd bespaart.
    Vul in: ‘m.w. - niet gebakken kunststeen (NEN47:1970)’.
  • Type
    De keuze voor het type is een belangrijke. Hiermee wordt namelijk bepaald of u gebruik wilt maken van de inwendige editor van Revit waarmee arceringen gemaakt en gewijzigd kunnen worden óf dat u een extern patroon bestand (.pat) wilt inlezen dat alleen gewijzigd kan worden met een ASCII tekstverwerker zoals notepad. Beide opties hebben hun voor en nadelen en leggen we hieronder uit:
    • Basic
      Hierbij wordt gebruik gemaakt van de in Revit aanwezige ‘editor’ om arceringen te creëren of aan te passen. Dit kan snel en eenvoudig.
      • Voordeel van deze methode is dat arceringen rechtstreeks in Revit kunnen worden gecreëerd, de handelingen erg eenvoudig zijn en de arcering direct zichtbaar is. Ook wijzigingen zijn snel door te voeren.
      • Nadeel is dat de arceringen die gemaakt kunnen worden erg beperkt zijn. Het is alleen mogelijk parallelle of kruisende lijnen te maken met een constante onderlinge afstand en onder één hoek. Arceringen met dubbele lijnen zoals bijvoorbeeld voor baksteen, zijn met deze methode dan ook niet mogelijk.
    • Custom
      Deze methode vereist het handmatig intypen van data in een ASCII tekstverwerker (bijvoorbeeld Notepad) volgens een bepaald format, waarna deze als een .pat bestand wordt opgeslagen. Dit bestand kan dan in Revit worden ingelezen en wordt de arcering conform de ingevoerde data getoond.
      • Voordeel van deze methode is dat enorm complexe arceringen gemaakt kunnen worden en vrijwel elke arcering mogelijk is.
      • Nadeel is echter dat deze methode naast redelijk omslachtig en tijdrovend, ook nog eens erg foutgevoelig is en het resultaat niet direct zichtbaar is. Er wordt namelijk rechtstreeks met data in een bepaald formaat gewerkt. Daarnaast is het wijzigen van een arcering een lastige klus die opperste concentratie vereist omdat men rechtstreeks in de data zit te werken.
    Gebaseerd op de arcering die we willen maken, kiezen we in dit geval voor de optie ‘Basic’.
  • Settings
    Bij settings selecteren we eerst of we gebruik willen maken van enkele, evenwijdige lijnen (Parallel lines) of een kruislings patroon:
    • Parallel lines - enkele, evenwijdige lijnen;
      óf
    • Crosshatch - kruislingse lijnen loodrecht op elkaar.
  • Selecteer ‘Parallel lines’.
  • Line angle
    Deze waarde bepaalt de hoek waaronder de lijnen worden getekend. 0° is horizontaal, 90° is verticaal.
    Voor een kunststeen arcering hanteren we een hoek van 45o. Vul dit in.
  • Line spacing 1
    Deze waarde bepaalt de onderlinge afstand tussen de eerste set van lijnen. Als parallel Lines is geselecteerd is enkel Line Spacing 1 actief. Line Spacing 2 is inactief. De afstand kan ingevuld worden in alle voorkomende units zoals mm, cm, m, etc. en is overeenkomstig de maat zoals deze uiteindelijk op een sheet of papier wordt getoond.
    Voor een kunststeen arcering hanteren we 3mm. Vul dit in.
  • Line spacing 2
    Deze waarde bepaalt de onderlinge afstand tussen de tweede set van lijnen. Line Spacing 2 is alleen actief als Crosshatch is geselecteerd.
  • Orientation in Host Layers
    Deze optie bepaalt het gedrag van een arcering bij elementen die onder een andere hoek geplaatst zijn dan de Host Layer. Er zijn drie opties:
    • Orient to view
      De arcering is gerelateerd aan het aanzicht en zal altijd dezelfde oriëntatie en oorsprong ten opzichte van het papier hebben, ongeacht de rotatie van het element.
      • Voordeel is dat de arcering bij aansluitende én losstaande elementen altijd dezelfde richting in lopen en daardoor vloeiend op elkaar aansluiten.
      • Nadeel is dat bij elementen die onder een hoek staan, de arcering soms ‘vreemd’ oogt ten opzichte van het element zelf.

        Afbeelding
    • Keep readable
      Bij deze optie wordt het gedrag van tekst nagebootst; arceringen volgen de richting van het element, maar het patroon zal 90° draaien als het element onder een hoek van 45°, 135°, 225° en 315° gedraaid staat. De arcering heeft dezelfde oorsprong ten opzichte van het papier.
      • Voordeel is dat arceringen de richting volgen van geroteerde elementen. Daarnaast zal de arcering van aansluitende elementen die onder een hoek van 90o staan vloeiend op elkaar aansluiten.
      • Nadeel is dat elementen die onder een andere hoek dan een veelvoud van 45° staan van richting veranderen omdat het patroon 90° is gedraaid.

        Afbeelding
      TIP! Deze optie is doorgaans het meest toepasbaar voor arceringen van nederlandse bouwtekeningen.

    • Align with element
      Bij deze laatste optie volgt de arcering simpelweg de richting van het betreffende element en wordt er geen rekening gehouden met het gedrag van alle andere elementen. De oorsprong wordt door Revit gekozen op basis van het element zelf.
      • Voordeel is dat een arcering altijd de richting volgt van het element en dus binnen het element altijd correct wordt getoond.
      • Nadeel is dat arceringen van aansluitende elementen verschillend en niet vloeiend aansluiten.

        Afbeelding
    • Selecteer ‘Keep readable’.
  • Bevestig de gecreëerde arcering met ‘OK’.
We hebben nu de arcering voor niet gebakken kunststeen toegevoegd in de lijst van beschikbare arceringen en kan zowel als Cut Pattern als Surface Pattern aan elementen worden toegekend.

Afbeelding
Geavanceerde arceringen U heeft deze basistechniek onder de knie? Dan nodigen wij u uit om ook het tweede deel te lezen. Hierin tonen we u hoe u complexe arceringen kunt maken: Arceringen maken in Revit (Deel 2 - Geavanceerd)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Autodesk AEC Collection