Vergelijk Revit LT met Revit en de AEC Collection

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Joost, Coen, DavidN, Anton, Henk, Roy_M, Emre, Frank

Gebruikersavatar
Bram
Beheerder
Berichten: 63

Vergelijk Revit LT met Revit en de AEC Collection

Berichtdoor Bram » di 03 apr 2018, 16:57

Afbeelding

infoBIM is een integraal proces waarbij meerdere partijen, binnen een digitale omgeving, in een project samenwerken. Centraal hierin staat het 3D BIM model waarin informatie zit opgeslagen die de basis vormt voor alle tekeningen, planningen, begrotingen of talloze andere documenten. Door met BIM virtueel te bouwen is het mogelijk bouwfouten drastisch te verlagen en veel tijd en kosten te besparen.
Tekeningen in 2D produceren is tijdrovend en foutgevoelig. Precies om die reden heeft uw organisatie onlangs besloten dat dit beter kan, met BIM. Maar nu staat u voor een belangrijke beslissing: welke BIM software is nu en in de toekomst het meest geschikt? Revit LT, Revit of misschien wel de AEC Collection? We zetten het voor u op een rijtje. Hetzelfde maar toch andersOp het eerste gezicht lijken Revit en Revit LT erg veel op elkaar. Veel functionaliteiten zijn in beide applicaties aanwezig en ook de interface toont veel gelijkenissen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen die vooral zichtbaar worden zodra de software voor specifieke doeleinden wordt gebruikt. Laten we eens kijken naar de afzonderlijke applicaties en voor welke werkzaamheden ze doorgaans worden ingezet.

Revit LT is een voordelige, kosteneffectieve BIM-applicatie waarbij de meest algemene functionaliteiten van Revit zijn overgenomen. Zo is het mogelijk om 3D BIM modellen en families te creëren, maar ook plattegronden, doorsneden en details. Maar er missen echter ook een aantal belangrijke functies. Zo ontbreken de tools voor het verdelen van werk binnen een Revit model (worksharing), is de module afwezig om conceptueel te ontwerpen (mass-modeling), kunnen er geen op maat gemaakte elementen binnen het project worden aangemaakt (Model In-Place) en kan er geen gebruik worden gemaakt van de Cloud-service energie-analyses. Renderen in de Cloud is overigens wel mogelijk. Tenslotte is met Revit LT het gebruik van API’s uitgeschakeld waardoor externe applicaties niet uitgevoerd kunnen worden. De afwezigheid van deze functies heeft natuurlijk ook voordelen. Zo zijn de abonnementskosten van Revit LT lager dan Revit en heeft Revit LT lagere systeemeisen waardoor de kosten voor het aanschaffen van een computer of laptop ook lager uitvallen.

Revit LT is vooral bestemd voor gebruikers die net starten met BIM, voornamelijk geïsoleerd werken, projecten coördineren, controles uitvoeren of geen massastudies uitvoeren:
 • onderaannemers
 • toeleveranciers
 • adviesbureaus (controlerend)
 • projectmanagers
 • vastgoedontwikkelaars
 • makelaars
 • opzichters

Revit is een uitgebreide BIM-applicatie en biedt een groot arsenaal aan gereedschappen waarmee bouwkundige, constructieve en installatietechnische tekeningen en documenten geproduceerd én gecoördineerd kunnen worden. Deze gereedschappen worden gebruikt om een 3D BIM model te creëren, te bewerken en te voorzien van informatie of deze juist te onttrekken. Daarnaast worden extra functionaliteiten geboden die de werkbaarheid vergroten. Zo beschikt Revit over worksharing en worksets hetgeen het samenwerken bevordert. Revit heeft ook verschillende Cloud-functionaliteiten waarmee constructieve en energetische analyses gemaakt kunnen worden of render-opdrachten voor visualisaties uitgevoerd kunnen worden. Bovendien heeft Revit de mogelijkheid applicaties (API’s) aan te roepen die tijdrovende handelingen of specifieke werkzaamheden uit handen nemen door deze automatisch voor u te verrichten.

Revit is vooral bestemd voor gebruikers die projecten ontwerpen, technisch uitwerken, uitvoeren, controleren of coördineren waarbij vooral het samenwerken in een project van cruciaal belang is:
 • architecten
 • constructeurs
 • aannemers
 • bouwbedrijven
 • WTB installateurs
 • adviesbureaus (ontwerpend en uitvoerend)
 • bouwkundig tekenbureaus
Architectural Engineering & Construction (AEC) Collection Het BIM proces overspant meerdere fasen en verschillende disciplines en bevat specifieke werkzaamheden, elk met hun eigen software. Revit is dus slechts een onderdeel van het BIM proces. Zoekt u een totaaloplossing van applicaties die u tijdens het gehele bouwtraject kunt toepassen, dan is de AEC Collection het antwoord. De AEC Collection is een verzameling van applicaties voor de bouw, infra/civiel en installatietechniek waarbij voor bijna elke taak in het bouwproces een applicatie is die dit oplost. De AEC is bovendien uitermate gunstig geprijst. Gebruikt u meer dan twee applicaties dan is de AEC Collection goedkoper dan deze twee applicaties bij elkaar. De AEC collection is dus zeker het overwegen waard. Meer informatie over de AEC Collection vindt u op de AEC informatiepagina.
Functionaliteiten in detail: Revit LT, Revit en AEC Verklaring functionaliteiten In bovenstaande tabel staan veel termen die wellicht niet direct begrijpelijk zijn. Hieronder verklaren we de meest voorkomende:

 • Parametrisch modelleren (Revit & Revit LT)
  In Revit en Revit LT kunnen naast statische ook parametrische modellen worden gecreëerd. Parametrische modellen zijn modellen waarbij de geometrie en de informatie die het bevat gestuurd worden door parameters, variabelen, formules, logische operatoren of condities. Hierdoor wordt “domme” geometrie een intelligent object met een specifiek gedrag en bezit het waardevolle informatie die gebruikt kan worden in tekeningen, documenten, overzichten en berekeningen. Een parametrisch model vormt zich afhankelijk van de ingegeven parameters. Hierdoor is minder modelleerwerk nodig hetgeen een ontwerp vele malen flexibeler maakt.
 • Cloud functionaliteiten (Revit)
  Revit beschikt over functionaliteiten die opdrachten in de Cloud zet om deze daar uit te laten rekenen. U kunt hierdoor ongestoord uw werkzaamheden uitvoeren terwijl het rekenwerk in de Cloud voor u wordt gedaan. Zodra de opdracht is voltooid wordt het resultaat naar u toegezonden of heeft u de mogelijkheid het te downloaden. Maakt u vaak visualisaties? Laat uw Revit presentaties renderen in de Cloud. Of gebruikt u Revit voor het analyseren van constructies of energiemodellen? Ook dit kan in de Cloud!
 • Worksharing en worksets (Revit)
  Met worksharing kunnen meerdere gebruikers gelijktijdig in een Revit model werken door het gebouwmodel onder te verdelen in zogenaamde worksets. Hierbij worden onderdelen van een model in een set geplaatst en wordt een gebruiker toegewezen. Deze heeft dan als enige de rechten om objecten die aan de workset zijn toegewezen te wijzigen. Hoe worksets in een project moeten worden ingedeeld is geheel aan u. Zo kunt u worksets indelen op:

  1. discipline (architect, constructeur, installateur, etc);
  2. bouwdeel (noordvleugel, zuidvleugel, hoofdentree , etc);
  3. bouwlaag (begane grond, verdieping, etc);
  4. ruimteniveau (woonkamer, vergaderruimte, hotelkamer, etc);
  5. of zelfs component (wand, kozijn, vloer, etc).

  Worksharing en de bijbehorende worksets zorgen voor een eenduidige afbakening van het werkgebied. Hierdoor wordt de projectcoördinatie verbeterd waarbij (vooral grote) projecten beheersbaar worden gehouden.

  Zoals vermeld kunnen in Revit LT geen worksets worden aangemaakt maar is het wel mogelijk Revit bestanden te openen waarin worksets zijn opgenomen. In dit geval zullen alle worksets worden getoond en is het niet mogelijk deze uit te schakelen.
 • Interference Checking (Revit) en Clash Detection (Navisworks)
  Deze functie doet in het Revit model een eenvoudige controle of geselecteerde objecttypen elkaar doorkruisen. Interference Checking is uitermate handig voor met name coördinerende en controlerende diensten zoals projectleiders, -managers en bouwcoördinatoren die met regelmaat bouwdelen van verschillende disciplines moeten controleren op technische en logistieke uitvoerbaarheid. Met Interference Check kan derhalve veel tijd en geld worden bespaard.

  Wilt u meer mogelijkheden om clashes tussen verschillende 3D modellen op te sporen en te rapporteren, zelfs met bestanden van andere BIM applicaties? Dan is de Clash Detection functionaliteit van Navisworks een betere optie. Deze functie is namelijk uitgebreider, genereert veelzijdige rapportages en biedt vele filtermogelijkheden. Navisworks is onderdeel van de AEC Collection.
 • Revit Server (Revit)
  Tijdens de installatie van Revit wordt ook Revit Server geïnstalleerd. Revit Server maakt het mogelijk om Revit modellen te coördineren binnen uw eigen organisatie. Het is ook mogelijk om Revit Server in te zetten voor het werken met externe partijen maar de installatie hiervan is redelijk omslachtig en vergt doorgaans een ICT-deskundige.
 • BIM 360 Design - voorheen Collaboration for Revit* (apart abonnement benodigd)
  Wilt u graag in Revit met partners samenwerken die zich op een andere locatie bevinden? Dan is BIM 360 Design een betere oplossing dan Revit Server. De BIM 360 Design service helpt projectteams van verschillende disciplines, locaties of bedrijven samen te werken in de Cloud met centrale toegang tot één Revit model. Met Live Review en de Communicator in BIM 360 Design kunt u met uw collega’s (intern én extern) via een directe verbinding uw ontwerp bespreken en direct aanpassingen doen. De communicator is een handig venster waarmee u teksten en afbeeldingen naar elkaar kunt toesturen zoals u dat gewend bent met social media. Snel, simpel en zonder barrières. BIM 360 Design zit standaard niet bij Revit en vereist een afzonderlijk abonnement.
 • Export naar: .SAT, .ADSK, .gbXML, .ODBC (Revit)
  Ondanks het feit dat Revit veel native bestandsformaten kan lezen en schrijven is het exporteren van data soms toch nodig. Met Revit is het mogelijk om data te exporteren in het .SAT, .ADSK, .gbXML en .ODBC bestandsformaat. Revit LT beschikt niet over deze exportformaten.
 • Shared coordinates binnen projecten (Revit)
  Als u met meerdere Revit modellen of gelinkte modellen werkt is het belangrijk dat de coördinaten van alle elementen van elk model overeenkomen. Met Shared Coördinaties zorgt u er voor dat modellen altijd op de juiste locaties worden geplaatst.

* Vanaf 9 april 2018 heet Collaboration for Revit voortaan BIM 360 Design.
Vraag en antwoord
Als u net start met BIM dan gebruikt u misschien nog niet direct alle geavanceerde functionaliteiten van Revit. Revit LT kan dan een betere keuze zijn. U heeft dan weliswaar minder tools maar daar staat tegenover dat de kosten aanzienlijk lager zijn dan de kosten voor Revit of de AEC Collection. Bovendien biedt Autodesk verschillende abonnementstermijnen (1 to 3 jaar) waardoor het zodat u zich bijvoorbeeld een jaar op Revit LT kunt abonneren om daarna over te stappen naar Revit of de AEC Collection.
Als u start met BIM gebruikt maakt u waarschijnlijk nog gebruik van AutoCAD of AutoCAD LT. Als u op dit moment met AutoCAD LT werkt dan kunt hier nog steeds gebruik van maken als u de AutoCAD Revit LT Suite aanschaft. Gebruikt u op dit moment AutoCAD dan kunt u het beste overstappen naar de AEC Collection, u kunt heeft dan de beschikking over AutoCAD én Revit.
Éen van de belangrijkste onderdelen van BIM is het delen van informatie en het samenwerken met andere disciplines en ketenpartners. Als u gaat samenwerken is Revit voor u de beste keuze. Revit is geheel ingericht op het samenwerken met interne en externe partijen. Wilt u ook met Revit beter samenwerken én communiceren? Voeg dan BIM 360 Design toe aan communiceer direct met andere Revit gebruikers.

Als u start met BIM wordt er vaak eerst gestart met een intern BIM-pilot project. Het intern werken volgens de BIM-werkmethodiek wordt ook wel Little-BIM genoemd. Big-BIM is de volgende stap: het samenwerken van interne én externe partijen binnen een project.
Het is alleen in Revit mogelijk om een Point Cloud te importeren en te bewerken. Nadat u de Point Clouds heeft bewerkt in Revit kunt u het bestand opslaan als een .RVT bestand. Revit LT kan het .RVT bestand met de Point Cloud openen, maar u kunt de Point Cloud niet bewerken.
 • Revit LT – Het is met Revit LT niet mogelijk om te afbeeldingen te renderen. U kunt tegen betaling nog wel een redering maken door gebruik te maken van de Autodesk online rendering.
 • Revit – Het is in Revit mogelijk om afbeeldingen te renderen van een redelijk goede kwaliteit. De mogelijkheden om hoogwaardige presentaties zijn in Revit echter beperkt. Het resultaat is zeer geschikt voor presentatie doeleinden maar niet voor marketing doeleinden.
 • 3ds Max (AEC Collection) – Revit en 3ds Max sluiten fantastisch op elkaar aan. 3D Revit modellen kunnen moeiteloos in 3ds Max worden ingelezen en worden gebruikt voor het maken van fotorealistische afbeeldingen en/of animaties. Met behulp van natuurgetrouwe materialen, camera's en belichting kan een virtuele scene worden omgetoverd in een natuurgetrouwe omgeving.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Autodesk AEC Collection