Arceringen maken in Revit (Deel 2 - Geavanceerd)

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Joost, Coen, DavidN, Frank, Anton, Henk, Roy_M, Emre

Gebruikersavatar
Bram
Beheerder
Berichten: 65

Arceringen maken in Revit (Deel 2 - Geavanceerd)

Berichtdoor Bram » do 05 apr 2018, 11:29

In Revit zijn er twee methoden om arceringen te maken, eenvoudig en geavanceerd. In het eerste artikel “Arceringen maken in Revit (Deel 1 - Eenvoudig)” hebben we u laten zien hoe u de eenvoudige methode toepast. In dit artikel laten we u zien hoe u met de geavanceerde methode vrijwel elk denkbare arcering in Revit kunt maken.

AfbeeldinginfoRevit is een applicatie om bouwprojecten in 3D volgens het BIM-principe te ontwerpen. Revit is onderdeel van de AEC Collection, een krachtige verzameling applicaties die elkaar aanvullen en gebruikt worden in het gehele bouwproces.
Meer informatie over de AEC?
Lees hier meer...


Heeft u het eerste artikel gemist? Klik dan onderstaande link:
Arceringen maken in Revit (Deel 1 - Eenvoudig)
Maak elke arcering die u kunt bedenken Met de geavanceerde methode zijn we minder gebonden aan hoe een pattern wordt opgebouwd waardoor vrijwel elk denkbare variant van arceringen mogelijk zijn. Het nadeel is echter wel dat de arcering letterlijk met data gecreëerd moet worden en kan, afhankelijk van de complexiteit, een tijdrovende klus zijn. Met wat oefening en geduld moet het echter iedereen lukken.
Halfsteensverband arcering Een veel voorkomende arcering die niet met de eenvoudige methode gemaakt kan worden is een arcering voor halfsteensverband metselwerk die gebruikt wordt voor gevelaanzichten. Hierbij is de maatvoering van het patroon van belang zodat een realistisch beeld ontstaat van het werkelijke aanzicht van de buitenmuur. Bovendien kan de maatvoering van het metselverband worden gebruikt als snappunt voor elementen zoals ramen, deuren, dorpels, etc.
Model Pattern Om dit voor elkaar te krijgen maken we gebruik van een Custom Model Pattern. Zoals we eerder in “arceringen maken in Revit (deel 1)” hebben geconstateerd is dit het type voor arceringen die zich aanpast aan de schaal. De afmeting van de op schaal getekende steen komt dan altijd overeen met de werkelijke maat.
Voorbereidingen Voordat we met Revit gaan starten gaan we eerst het pattern bestand creëren. Revit is voor nu dus nog even niet nodig. Custom Model Patterns worden namelijk gedefinieerd in tekstbestanden waarin de code voor het pattern is opgenomen. In principe is dit een gewoon tekstbestand die met elke ASCII tekstverwerker gecreëerd kan worden. Wij gebruiken Notepad maar ook andere applicaties zoals Notepad++ of Sublime Text zijn uitermate geschikt, of zelfs beter omdat er diverse handige functies in zitten.

Open Notepad (of een gelijksoortige ASCII tekstverwerker)
Sla het lege bestand op een locatie naar keuze op als “metselwerk_halfsteens.pat”.
De parameters Een pattern bestand (.pat) kan uit één of meerdere patterns bestaan. Elke pattern moet echter wel voldoen aan een bepaald format zodat deze door Revit wordt herkend en correct wordt getekend. Een patroon in een .pat bestand bestaat altijd uit de volgende opbouw:

;%UNITS={MM,M}
*{pattern naam}
;%TYPE={MODEL, DRAFTING}
{ANGLE}, {X-ORIGIN}, {Y-ORIGIN}, {SHIFT}, {OFFSET}, {DASH}, {SPACE}

De gebruikte parameters betekenen het volgende:
Deze parameter bepaalt welke eenheden gebruikt moeten worden voor de arcering. Voor de Nederlandse bouw is de waarde doorgaans MM (millimeter).
{alfanumerieke waarde} = MM, M
Deze parameter bepaalt de naam van de pattern. Voorafgaand aan de naam moet altijd een sterretje (*) staan. Spaties mogen worden toegepast.
{alfanumerieke waarde}
Deze parameter bepaalt wat het type van de pattern is.
{alfanumerieke waarde} = MODEL, DRAFTING (voor uitleg kijk bij Patterntype)
Deze waarde bepaalt de hoek waaronder de lijn wordt getekend, gebaseerd op de X-as, waarbij 0 horizontaal is en 90 verticaal en elke waarde ertussen.
{numerieke waarde}
Punt van oorsprong op de X-as
{numerieke waarde}
Punt van oorsprong op de Y-as
{numerieke waarde}
De verschuiving van de lijn vanaf de oorsprong, parallel aan de oorspronkelijke lijn.
{numerieke waarde}
De afstand tussen twee opeenvolgende lijnen, loodrecht gemeten vanaf de oorspronkelijke lijn.
{numerieke waarde}
Deze waarde bepaalt over welke afstand een lijn getrokken moet worden en is optioneel
{numerieke waarde}
Deze waarde bepaalt de afstand waarover geen lijn getrokken moet worden en is optioneel.
{numerieke waarde}
De uitwerking: Om de halfsteens metselwerk arcering te definiëren hebben we twee lijnen van code nodig: een voor de horizontale lintvoegen en een voor de verticale stootvoegen.

De lintvoeg:
We maken een horizontale lijn dus de hoek {ANGLE} is 0 graden. Het startpunt is vanuit de oorsprong, in dit geval 0 voor X-ORIGIN en 0 voor Y-ORIGIN. Het is een doorgetrokken lijn dus voor {SHIFT} vullen we 0 in. De hoogte van de lagenmaat is 65mm dus de {OFFSET} is 65. {DASH} en {SPACE} is niet nodig omdat de lijn zonder onderbrekingen is:

Afbeelding

De stootvoeg:
In de volgende lijn van code moet we de stootvoegen definiëren. Omdat de stootvoegen verticaal zijn wordt de {ANGLE} 90. De {X-ORIGIN} en {Y-ORIGIN} zijn beide weer 0. Omdat de lagenmaat 65mm. is, is de {SHIFT} 65mm. Omdat het metselverband halfsteens is, is de {OFFSET} 220/2=110mm. Met {DASH} op 65mm en {SPACE} op -65 wordt de stootvoeg elke tweede laag getekend.

Afbeelding

Het resultaat van de code en de ingevoerde parameters is nu als volgt:

Afbeelding
Bestand opslaan en inlezen in Revit Bovenstaande code is hieronder te kopiëren om in het bestand te plakken:
;%UNITS=MM
*Metselwerk halfsteensverband
;%TYPE=MODEL
0,0,0,0,65
90,0,0,65,110,65,-65
Sla nu het bestand als “metselwerk_halfsteens.pat” op.
Mocht u het bestand willen downloaden dan doet u dit HIER.

Start nu Revit.
In Revit, ga naar Manage (1) > Additional Settings (2) > Fill Patterns (3)

Afbeelding

Klik daarna op Model (4) > New (5) > Custom (6) > Browse (7).
Een nieuw dialoogvenster wordt geopend waar het bestand “metselwerk_halfsteens.pat” geselecteerd kan worden. Doe dit en klik daarna op “Open”. Het patternbestand wordt ingelezen.

Afbeelding

De dialoogvensters kunnen nu worden gesloten door twee maal op “OK” te klikken, (8) en (9).

De arcering staat nu in de lijst, is klaar voor gebruik en kan voor elk gewenste wand als Surface Pattern worden toegepast.

Afbeelding

Het vergt wellicht wat oefening maar in principe bent u nu in staat om elke gewenste arcering te maken. Sla alle patterns vervolgens op in één bestand en plaats het op een server op een locatie waar alle tekenaars bij kunnen. Op deze manier beschikt uw tekenkamer altijd over dezelfde arceringen hetgeen een consistente huisstijl garandeert.
Ook interessant: Gratis Revit bibliotheken en families downloaden
Real-time renderen en visualiseren met Revit + Enscape

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Autodesk AEC Collection