Revit 2019.1: verbinden, creëren en optimaliseren

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Joost, Coen, DavidN, Frank, Anton, Henk, Roy_M, Emre

Coen
Berichten: 7

Revit 2019.1: verbinden, creëren en optimaliseren

Berichtdoor Coen » do 06 dec 2018, 10:34

Het is alweer enige tijd geleden dat Revit 2019.0 werd gereleased en was de beste update sinds tijden. Deze versie zit namelijk vol met handige nieuwigheden die we uitgebreid behandeld hebben in dit artikel. De laatste update van Revit, 2019.1 is in september gelanceerd en was welliswaar niet zo spectaculair als de update daarvoor maar bevat met name handige uitbreidingen van bestaande functionaliteiten. Met Revit 2019.1 heeft Autodesk de focus gelegd op drie categorieën: Connect, Create and Optimize (verbinden, creëren en optimaliseren). Heeft u 2019.1 nog niet geïnstalleerd, dan kunnen wij u aanraden dit toch te doen. U leest hier waarom.

Afbeelding
Connect: Revit Home Het eerste wat opvalt is het startscherm van Revit, Revit Home. Het is even wennen, maar het startscherm heeft een nieuw ontwerp gekregen in stijl van de Autodesk BIM 360 producten. Voor de gebruikers van BIM 360 is het mogelijk om direct vanuit Revit Home een project te starten welke in BIM 360 Docs en dus in de Cloud staat opgeslagen.
Het is ook mogelijk een ‘Central Model’ (een Revit model waarbinnen verschillende partijen kunnen samenwerken) vanuit BIM 360 direct in Revit te openen. Het programma zal automatisch een kopie lokaal opslaan. Hierdoor blijft het model werkbaar en kan er op ieder gewenst moment met het centrale model worden gesynchroniseerd. De lokale kopie is niet zichtbaar in Revit Home, dit om ervoor te zorgen dat alleen met het ‘Central Model’ kan worden gewerkt.

Afbeelding
Connect: Civil 3D De verbinding tussen Revit en BIM 360 zorgt ervoor dat verschillende disciplines binnen het bouwproces beter kunnen samenwerken. De omgeving van het gebouw, door een landschapsarchitect of civieltechnisch engineer in Autodesk Civil 3D (2019.1) opgezet, kan nu als ‘Topography’ binnen Revit worden gelinkt. Vervolgens kan aan dit terreinmodel een ‘Building Pad’ of ‘Subregion’ worden toegevoegd, kan het model als ‘Host’ worden gebruikt voor het plaatsen van hekwerken en kan de Topography in een ‘Schedule’ worden opgenomen.

Afbeelding

Met deze nieuwe workflow en BIM 360 als communicatieplatform wordt tijd bespaard en is de informatie over het gebouw en zijn omgeving altijd actueel, dankzij de actieve link tussen het gebouwmodel in Revit en het terreinmodel in Civil 3D. Een voorwaarde hiervoor is dat de laatste versie van de Autodesk Desktop Connector is geïnstalleerd. Dit programma zorgt ervoor dat Revit en Civil 3D met BIM 360 kunnen communiceren. De werkwijze is als volgt:
Stap 1: Civil 3D Publish Surfaces In Civil 3D wordt het terreinmodel opgezet en vervolgens naar BIM 360 gepubliceerd. Dit gaat eenvoudig met de functie ‘Publish Surfaces’ waarbinnen verschillende modellen tegelijkertijd kunnen worden geëxporteerd.

Afbeelding
Stap 2: Revit Link Topography Via Revit Home kan een project vanuit BIM 360 worden gestart. Met de functie ‘Link Topography’ kan vervolgens het terreinmodel in het project worden gelinkt.

Afbeelding
Stap 3: Revit Building Pad Het ingeladen terreinmodel vanuit Civil 3D zal binnen Revit naar een Topography worden vertaald. Deze Topography kan vervolgens worden bewerkt. Met een Building Pad kan bijvoorbeeld de contour van het gebouw worden uitgesneden.

Afbeelding
Connect: IFC De kracht van BIM 360 Docs is documentmanagement en versiebeheer. IFC-bestanden die in de map projectbestanden binnen BIM 360 Docs staan opgeslagen, kunnen in het Revit project worden gelinkt. Wanneer er een nieuwe versie van het IFC-bestand binnen BIM 360 Docs wordt geüpload, blijft de verbinding met het Revit project bestaan en worden de gegevens aan de laatste versie van het IFC-bestand aangepast.
Create: Painted Materials Met Revit 2019.1 krijgen we ook meer controle over het uiterlijk van de zichtbare vlakken van een wand. Een patroon van ‘Painted Materials’ kan nu op alle vlakken, dus ook aan de bovenkant en de zijkanten van een wand, worden verplaatst, geroteerd en uitgelijnd.

Afbeelding
Create: Double Pattern Het is in Revit 2019 eindelijk mogelijk een arcering met een achtergrondkleur te maken. Het importeren van patronen vanuit AutoCAD is nu met Revit 2019.1 ook vereenvoudigd. Het (dubbele) arceringspatroon kan nu direct vanuit een AutoCAD bestand binnen een Revit project worden geïmporteerd. Na het exploderen van het AutoCAD object maakt Revit er automatisch een ‘Filled Region’ van.

Afbeelding
Create: Wapening
De functie ‘Free Form Rebar’ op de Ribbon tab Structure is niet nieuw maar uitgebreid. Het is in Revit 2019.1 nu ook mogelijk om wapening in meerdere richtingen over een vrije vorm uit te lijnen. Dit vergroot de veelzijdigheid van het 3D modeleren van wapeningspatronen en helpt bij het definiëren van nauwkeurige wapening voor standaard- en niet-standaard vormen van betonelementen.
Optimize: 3D Views Revit 2019.1 bevat een aantal verbeteringen die het modeleerproces in 3D verbeteren. Het navigeren binnen een perspectivische weergave gaat nu bijvoorbeeld sneller en soepeler. Een andere belangrijke verandering is het in- en uitzoomen binnen een ‘Uncropped’ camera view. Wanneer er nu bijvoorbeeld wordt ingezoomd in de view, wordt de camera verplaatst. Dit is even wennen, omdat het gebruik van een muiswiel geen invloed had op de camera in eerdere versies van Revit.
De laatste wijziging die hier moet worden genoemd is het menu van de View Cube, welke onder de rechter muisknop is terug te vinden. Via dit menu kan van elke willekeurige view binnen het model een 3D (isometrische of perspectivische) view worden gegenereerd. Revit past hierbij de camerapositie en de ‘Section Box’ automatisch aan.

Afbeelding
Optimize: Section Views Doorsnedelijnen kunnen makkelijker geplaatst worden in Revit 2019.1. Met de functie ‘Align’ kan een doorsnedelijn nu met andere objecten binnen een project worden uitgelijnd. Bovendien zijn ‘Object Snaps’ nu ook voor doorsnedelijnen beschikbaar. Deze verbeteringen maken een snelle en nauwkeurige plaatsing van ‘Section Views’ mogelijk.
Meer informatie of kennis? Wellicht wilt u nog meer informatie aan de hand van dit artikel of u wilt direct aan de slag? Dat kan natuurlijk! We bieden voor Revit zowel een gratis workshop als een basiscursus aan.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Autodesk AEC Collection