Nieuw: Revit 2020

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Joost, Coen, DavidN, Frank, Anton, Henk, Roy_M, Emre

Coen
Berichten: 9

Nieuw: Revit 2020

Berichtdoor Coen » di 16 apr 2019, 08:39

Afbeelding

Revit 2020 is uitgebracht en in dit artikel beschrijven we kort de aanpassingen en verbeteringen van de nieuwe release. Autodesk heeft de focus weer gelegd op de drie pijlers verbinden, creëren en optimaliseren. Wij zijn in iedergeval enthousiast over de nieuwe functionaliteiten in Revit 2020!
PDF Underlay
Afbeelding

Hier hebben we lang op moeten wachten. Eindelijk is het binnen Revit 2020 mogelijk PDF bestanden via ‘PDF Import’ te importeren. Ook PDF bestanden die uit meerdere pagina’s bestaan worden hierbij ondersteund. Maak een selectie van de gewenste pagina om deze vervolgens in het werkveld te plaatsen. Het bewerken van een PDF binnen Revit werkt op een vergelijkbare manier als een afbeelding. Zo kunnen eenvoudig de resolutie en de schaal worden ingesteld en is het mogelijk de PDF te kopiëren en te roteren. De PDF kan ook als een afbeelding binnen een Schedule worden gebruikt.

Afbeelding
PDF bestanden kunnen nu met Import PDF binnen Revit worden geïmporteerd

Met ‘Enable Snaps’ is het zelfs mogelijk om binnen Revit op de vector data van de PDF te ‘Snappen’. Gebruik de PDF hierbij als onderlegger om er binnen Revit 3D objecten op te modelleren. Geïmporteerde PDF bestanden zijn in het menu van ‘Manage Images’ binnen het project terug te vinden. Hier zijn ook wat aanpassingen gedaan. Een extra kolom Path Type biedt inzicht in de pad instellingen van de afbeeldingen, waar het mogelijk is tussen Relative of Absolute Path te kiezen. Afbeeldingen kunnen nu ook direct vanuit BIM 360 aan het project worden toegevoegd.

Afbeelding
Zet Enable Snaps aan om op de lijnen van de PDF te kunnen 'Snappen'
Sketchup Autodesk omarmt Sketchup binnen de workflow van architecten en ontwerpers. De import en link functies van Sketchup bestanden binnen Revit 2020 zijn sterk verbeterd. Er worden nu meer versies van Sketchup bestanden ondersteund en de toegepaste materialen worden nu beter in Revit overgenomen.

Afbeelding
Het wordt makkelijker om Sketchup modellen binnen Revit te importeren
Cloud Model Upgrade Cloud Model voor Revit is niet nieuw maar krijgt met de komst van Revit 2020 een upgrade. Zowel workshared als ook non-workshared projecten kunnen vanuit Revit met één klik direct in de Cloud worden opgeslagen. Via Revit Home, het startscherm van Revit, kan er naar projecten worden genavigeerd welke in BIM 360 Docs staan opgeslagen. Vervolgens kunnen de modellen direct in Revit worden geopend. Het is vanaf Revit 2019.2 ook mogelijk om meerdere Revit modellen vanuit Revit Home naar de Cloud te publiceren. Andere partijen (die niet de beschikking hebben over Revit) kunnen deze modellen vervolgens via BIM 360 bekijken en eventueel voorzien van commentaar.

Afbeelding
Sla het Revit model op in de Cloud
Path of Travel Om beter te kunnen begrijpen hoe mensen zich in een gebouw of door een ruimte bewegen, introduceert Revit 2020 een nieuwe functionaliteit. Met ‘Path of Travel’ kan het kortste pad tussen twee punten in een ontwerp worden gesimuleerd. Het pad houdt hierbij rekening met de geometrie in het plan en navigeert rond obstakels en door deuren om zodoende de route te optimaliseren. Erg handig om bijvoorbeeld een tekening met vluchtroutes mee te maken. Door slim gebruik te maken van een Filter binnen de View, kunnen bijvoorbeeld routes die een bepaalde lengte overschrijden duidelijk in beeld worden gebracht. De lijnen van het pad kunnen van een naam en Tag worden voorzien en zijn ook in een Schedule op te nemen.

Afbeelding
Bepaal de kortste afstand tussen twee punten in de plattegrond met 'Path of Travel'
Legend Een legenda staat vaak op meerdere tekeningen en dan het liefst op dezelfde plek. Dit is nu mogelijk door met behulp van het clipboard een Legend van de ene tekening naar de andere tekening met ‘Aligned to Same Place’ te kopiëren.

Afbeelding
Gebruik het Clipboard om een Legend van Sheet naar Sheet te kopiëren
View Filters Binnen de OR Filter Rules kunnen meerdere categorieën tegelijkertijd worden geselecteerd. In Revit 2020 is het mogelijk om per categorie op een specifieke parameter te filteren. Voorheen kon hier alleen op gemeenschappelijke parameters worden gefilterd.

Afbeelding
De OR Filter Rules zijn uitgebreid
Parts from imported geometry Deze functie bevordert met name de workflow tussen Infraworks en Revit. Bijvoorbeeld een brug die vanuit Infraworks in Revit als Direct Shape wordt geïmporteerd, kan binnen Revit in Parts worden opgesplitst. Vervolgens kunnen de losse onderdelen met de tools voor Parts worden bewerkt.

Afbeelding
Infraworks objecten kunnen in 'Parts' worden opgesplitst
Dynamo 2.1 De visuele programmeertool voor Revit is nu volledig geïntegreerd en hoeft niet meer als een aparte applicatie te worden geïnstalleerd.
Afbeelding
Een welkome toevoeging aan Dynamo versie 2.1 is ‘Project Refinery’. Met dit programma kunnen de output paramaters uit een Dynamo script met elkaar worden vergeleken en getoetst, zodat ontwerpstudies kunnen worden geautomatiseerd en geoptimaliseerd. Volg de laatste ontwikkelingen van Project Refinery hier.

Afbeelding
Dynamo en Project Refinery
Elliptische wanden en vliesgevels De Draw Panel voor Walls en Curtain Walls is met een tekentool voor elliptische vormen uitgebreid. Elliptische wanden functioneren hetzelfde als gekromde wanden (Arc Walls).

Afbeelding
Walls en Curtain Walls kunnen nu ook in ellipsvorm worden getekend
Steel Connections Aanpassingen binnen gedetailleerde analytische constructiemodellen kosten vaak veel tijd. Bij iedere aanpassing moet het model immers opnieuw worden doorgerekend. In Revit 2020 worden de prestaties verbeterd doordat op de achtergrond het nodige rekenwerk wordt gedaan. Ondertussen kan er dus gewoon worden doorgewerkt.
Staalverbindingen kunnen met het commando ‘Propagate Connection’ naar identieke situaties binnen een project worden gekopieerd. De repetitieve verbindingen worden hierbij automatisch onderdeel van een groep, waarmee eenvoudig alle exemplaren van hetzelfde type vanaf een locatie kunnen worden aangepast. Optioneel kunnen de staalverbindingen binnen Revit 2020 van een Tag en maatvoering worden voorzien.

Afbeelding
Kopieer staalverbindingen snel en eenvoudig met Propagate Connection

Steel Connections for Dynamo is een script die met de Dynamo Player binnen een project is uit te voeren. Het plaatsen van staalverbindingen kan hiermee worden geautomatiseerd. Bij een selectie van willekeurige objecten zal het script identieke geometrische condities herkennen en zodoende de bijbehorende staalverbinding tussen al deze objecten plaatsen. Zowel de standaard als ook Custom Connections worden hierbij ondersteund. Uitleg over hoe de extentie binnen Dynamo kan worden geïnstalleerd staat op de website van Autodesk beschreven.

Afbeelding
Gebruik Dynamo Player om het plaatsen van staalverbindingen te automatiseren
Rebar Zelf gemodelleerde betonnen trappen kunnen nu ook van Free Form Rebar worden voorzien. Structural Rebar wordt een steeds veelzijdigere functie binnen Revit. De logica achter het kopiëren en verplaatsen van wapening is sterk verbeterd. Multi-Rebar Annotation maakt het mogelijk om snel meerdere parallelle wapeningstaven te maatvoeren en te labelen. Ook de dekking van de wapening kan met Multi-Rebar Annotation van maatvoering worden voorzien.

Afbeelding
Rebar voor 'Model in Place Stairs'
Scope Box De Scope Box parameter kan vanaf Revit 2020 in een View List worden opgenomen. Vanuit deze Schedule kan de Scope Box worden aangepast. Dit werkt sneller omdat dit nu niet meer per geselecteerde view hoeft te worden gedaan.

Afbeelding
Koppel Views aan een Scope Box in de overzichtelijke View List
Elevation from Level Elevation from Level is een parameter die veel binnen MEP categorieën gebruikt wordt. Het is nu mogelijk om binnen een project deze informatie in een Tag of een Schedule uit te lezen. Ook kan deze parameter binnen een Filter Rule worden opgenomen om een specifieke selectie binnen een view te kunnen maken.
MEP Fabrication Parts Met de verbeterde functionaliteit voor Fabrication Parts is het nu mogelijk een netwerk van kanalen, ook wel Ductwork genoemd, van ‘Service’ te veranderen met behoud van de oorspronkelijke vorm. Met de functie ‘Enable Group’ kan het systeem vervolgens in zijn geheel worden aangepast.
Gebruik voor MEP de nieuwe exportfunctie vanuit de invoegtoepassing Fabrication Exports om een CSV- of TXT-gegevensbestand te genereren welke in spreadsheetprogramma's kan worden geïmporteerd.
Electrical Kleine verbeteringen zorgen voor een betere workflow voor het elektrische ontwerp van een gebouw. Electrische verdeelkasten kunnen nu via ‘Feed Through Lugs’ aan elkaar worden gekoppeld en in een Schedule worden opgenomen. De stijl van het type bedrading is beter in te stellen, waardoor het stroomschema van de elektrische installatie duidelijk en leesbaar kan worden gedocumenteerd.
Meer informatie of kennis? Een overzicht met alle aanpassingen en verbeteringen is op de website van Autodesk terug te vinden. Revit 2020 is een serieuze update waarbij Autodesk veel ideeën vanuit de gebruiker heeft toegevoegd. We raden dan ook aan om deze laatste update te installeren en te gaan gebruiken.
Wellicht wilt u nog meer informatie aan de hand van dit artikel of u wilt direct aan de slag? Dat kan natuurlijk! We bieden voor Revit zowel een gratis BIM workshop als een Revit Basiscursus of Revit Gevorderden cursus aan.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron
Autodesk AEC Collection