Samenwerken met Revit Worksharing

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Joost, Coen, DavidN, Frank, Anton, Henk, Roy_M, Emre

Coen
Berichten: 9

Samenwerken met Revit Worksharing

Berichtdoor Coen » zo 15 sep 2019, 20:54

Afbeelding
Samenwerken is een belangrijk onderdeel van Building Information Modeling. Alle bouwpartners werken samen in een virtueel gebouwmodel, waarbinnen betrouwbare informatie wordt opgeslagen. Dit proces zorgt voor betere communicatie onderling en worden faalkosten beperkt. Revit ondersteunt verschillende mogelijkheden om jou en je partners gelijktijdig in hetzelfde BIM-model te laten samenwerken.
Revit Links Een veelgebruikte manier om in Revit samen te werken is door middel van Revit Links. Het project wordt hierbij functioneel opgedeeld, zodat verschillende personen elk apart aan een deel van het project kunnen werken. Het geheel wordt vervolgens samengebracht door de Revit bestanden in een centraal bestand te ‘linken’. Je hebt ook de mogelijkheid om IFC bestanden, CAD bestanden en eventuele coördinatiemodellen vanuit Autodesk Navisworks te linken in een Revit project.

Afbeelding
In Revit kunnen verschillende bestandsformaten gelinkt worden.

Revit Links werkt zowel voor Revit als voor Revit LT, mits de Revit-versie van de gelinkte modellen en het moedermodel identiek zijn. Alleen Revit, de volledige versie dus, heeft extra tools die je kunnen helpen bij het coördineren van het werkproces. Zoals bijvoorbeeld de Copy/Monitor functie die het mogelijk maakt om elementen uit een gelinkt Revit bestand naar het actieve project te kopiëren. De link met het originele bestand blijft hierbij actief, waardoor het mogelijk is deze gekopieerde elementen in het project te monitoren.

Nadeel van het linken van bestanden is dat er in verschillende (Revit) modellen gewerkt wordt. Wijzigingen die worden aangebracht en opgeslagen zijn niet direct bij de andere partijen, in de andere Revit modellen zichtbaar. Dit kan pas als de laatste versie van het bestand opnieuw gelinkt of ge-update wordt.
Central Model Werken met gelinkte bestanden kun je uitstekend doen met zowel Revit als met Revit LT. Aanvullend kan per projectteam ook via ‘Worksharing’ met meerdere personen in één enkel Revit model worden samengewerkt. Hiervoor is wel Revit met dezelfde release bij de verschillende bouwpartners vereist.

Afbeelding
Het principe van Revit Worksharing.

Worksharing wordt in Revit geactiveerd door op de knop ‘Collaborate’ te klikken. Het principe is dat er wordt samengewerkt in een centraal Revit model, welke ergens op een netwerklocatie, of in de Cloud staat opgeslagen.

Afbeelding
Start Worksharing door op Collaborate te klikken.

infoWorksharing met Revit/Revit LT
Er zijn twee Revit varianten te krijgen: Revit en Revit LT. Revit LT is een 'uitgeklede' variant van Revit en mist een aantal functionaliteiten, waaronder Worksharing. Wil je deze functie kunnen gebruiken, dan is het dus noodzakelijk om met Revit te werken.

Lees meer: Revit LT vs. Revit
De eerste keer dat het project wordt opgeslagen, nadat Worksharing geactiveerd is, zal Revit vragen om het bestand als ‘Central Model’ op te slaan. Alleen de eigenaar van dit model, in de praktijk is dit de BIM manager van het bouwproject, kan het centrale model openen en wijzigen. Hij of zij is ook degene die bepaald, wie er verantwoordelijk is voor welk onderdeel van het gebouwmodel. Door Worksets aan te maken kunnen gebruikers aan een bepaald onderdeel worden gekoppeld, waardoor ze eigenaar en dus verantwoordelijk worden voor de uitwerking van dat stuk van het gebouw.

Er wordt door de verschillende bouwpartners niet direct in het centrale model gewerkt. In plaats daarvan maakt Revit op het moment dat een Central Model geopend wordt, een kopie van het bestand, welke lokaal wordt opgeslagen. Dit werk sneller en hierdoor blijft het proces werkbaar.

De informatie die lokaal staat opgeslagen kan met de functie ‘Synchronize with Central’ vanuit Revit naar het centrale model worden weggeschreven. Omgekeerd kunnen eventuele wijzigingen in het centrale model naar het lokale bestand worden gestuurd met ‘Reload Latest’. De Central File bevat de actuele stand van zaken van het project waarbinnen alle onderdelen, inclusief views en sheets, automatisch bijgewerkt worden.

Projectbestanden beheren en managen? In het artikel 'Revit bestandsbeheer en datamanagement' staan de verschillende mogelijkheden met de voor- een nadelen uitgebreid beschreven.

Worksharing klinkt eenvoudig en dat is het ook, als je alles goed hebt voorbereid en ingericht. Vooraf wordt bepaald waar het Central Model wordt opgeslagen en wie er in welke vorm toegang krijgt tot het bestand. Dit is binnen een eigen organisatie, met een lokaal netwerk makkelijk te faciliteren. Het wordt ingewikkelder als er met verschillende organisaties, vanuit verschillende locaties, in een Revit model moet worden samengewerkt. In dit geval is samenwerken in de Cloud met de BIM 360 Design van Autodesk, een goede, gebruiksvriendelijke en bovenal veilige optie.
Worksets Wie er verantwoordelijk is voor welk stuk van het gebouwmodel kan met Worksets ingeregeld worden. In de praktijk worden Worksets dan ook gebruikt om een Revit model in verschillende disciplines op te delen. De BIM Manager koppelt een gebruiker, bijvoorbeeld de projectarchitect, de constructeur of de installateur, aan de bijbehorende Workset. Staat de Workset op ‘Editable’ dan ben jij als gebruiker de exclusieve eigenaar van alle elementen die aan deze Workset zijn toegewezen.

Afbeelding
Een gebouwmodel wordt met behulp van Worksets in verschillende disciplines opgedeeld.

Alle teamleden van een project kunnen Worksets van andere teamleden bekijken, maar ze kunnen er geen wijzigingen in aanbrengen. Deze beperking voorkomt mogelijke conflicten binnen het project. Het is wel mogelijk om een element te ‘lenen’ van een Workset van een andere gebruiker, om zodoende toch een aanpassing in een Workset van een andere discipline te kunnen doen. Dit kan door een verzoek in te dienen bij de eigenaar van het element.

Afbeelding
Plaats een verzoek om een element van een andere gebruiker te lenen.

Elementen die gemodelleerd worden in Revit, worden automatisch in de actieve Workset geplaatst. In de Type Properties van een geselecteerd element kan de Workset aangepast worden, zelfs naar een Workset waarvan de gebruiker op dat moment geen eigenaar is. Let hier dus mee op.

Met Worksets kunnen bepaalde delen van een gebouwmodel worden afgeschermd. Daarnaast is het een handig hulpmiddel om de zichtbaarheid van onderdelen van het gebouw in Revit te regelen. Door onderin het werkveld van Revit ‘Worksharing Display’ in de actieve View aan te zetten, wordt het model met verschillende kleuren weergegeven. Deze kleuren representeren bijvoorbeeld de Workset waartoe de elementen behoren, of welke elementen er vanuit het Central Model zijn gewijzigd. De kleuren kunnen in de Worksharing Display Settings in verschillende tabbladen worden ingesteld.

Afbeelding
Gebruik Worksharing Display om een duidelijk onderscheid tussen Worksets te maken.

In het scherm van de Worksets kunnen bepaalde Worksets worden uitgezet door op ‘Close’ te klikken. Dit deel van het gebouwmodel wordt dan niet meer in Revit geladen, wat voor grote projecten een duidelijk effect heeft op de prestaties van het programma. Dit in tegenstelling tot de optie ‘Visible in all views’ waarbij uitsluitend elementen onzichtbaar worden gemaakt. De functie ‘Gray Inactive Worksets’ ten slotte, vervaagt alle inactieve Worksets in de actieve View.

Afbeelding
Zet binnen het scherm Worksets op ‘Closed’.

Als er met de laatste versie van Revit (versie 2020.1) vanuit de Cloud met Worksharing wordt gewerkt, is het dankzij de BIM 360 Design ‘Sync Activity Indicator’ meteen duidelijk of een andere gebruiker een synchronisatie uitvoert op het centrale model. Met dit nieuwe hulpmiddel kan de status van een Revit Cloud model bekeken worden, inclusief de gebruikersnaam van de persoon die een synchronisatie uitvoert met het centrale model.

Afbeelding
BIM 360 Design ‘Sync Activity Indicator’ onderin het scherm van Revit.
Solo Worksharing? Met Worksharing kunnen meerdere disciplines als een team in een BIM samenwerken. Wat veel mensen echter niet weten is dat Worksharing ook voordelen heeft als je alleen werkt.

Een (groot) Revit model kan met behulp van Worksets in kleine, werkbare fragmenten worden opgesplitst. Delen waar niet aan wordt gewerkt, kun je op een Workset plaatsen en deze kan vervolgens ‘gesloten’ worden. Op deze manier blijft het model lichter en sneller.

Een ander belangrijk voordeel is dat er via Worksharing meer mogelijkheden zijn om Back-up bestanden terug te halen. Van elke synchronisatie wordt immers een back-up bestand gemaakt en wordt de gebruiker en de tijd geregistreerd. Deze synchronisaties zijn lichter dan de standaard volledige Back-up bestanden die Revit aanmaakt.

Met een internetverbinding kan een Workshared model ten slotte vanaf de Ribbon tab Collaborate met de functie ‘Collaborate in Cloud’ naar de Cloud opgeslagen worden. En samen met het krachtige BIM 360 platform van Autodesk is het hierdoor mogelijk om Revit modellen makkelijk, overzichtelijk en veilig op te slaan én te delen.
Cloud Model Nieuw in Revit 2020 is dat een project direct vanuit Revit én Revit LT (!) naar de Cloud opgeslagen kan worden. Het model wordt dan naar een geselecteerde projectfolder binnen het BIM 360 platform geüpload.

Afbeelding
Save as ‘Cloud Model’ vanuit Revit.

Via Revit Home, het startscherm van Revit, kun je deze projecten vervolgens opzoeken en openen. Ook kan vanuit hier de laatste versie van een Cloud Model naar BIM 360 gepubliceerd worden. Selecteer hiervoor het project en klik op ‘Publish’. Voor het bijwerken van een Cloud Model kan de Publish Settings vanaf de Ribbon tab Collaborate in Revit gebruikt worden om te bepalen welke views en sheets er naar de Cloud gepubliceerd gaan worden.

Afbeelding
Publiceer vanuit Revit Home de laatste versie van een Cloud Model naar BIM 360.
Samenwerken in the Cloud Wilt u meer weten over de mogelijkheden om samen te werken in the cloud? Kom dan naar onze gratis seminar Samenwerken in de Cloud met BIM 360

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Autodesk AEC Collection