AutoCAD tekeningen openen en gebruiken in Revit (LT)

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Joost, Coen, DavidN, Anton, Henk, Roy_M, Emre, Frank

Gast

AutoCAD tekeningen openen en gebruiken in Revit (LT)

Berichtdoor Gast » vr 01 nov 2013, 13:51

In Revit is het mogelijk om AutoCAD *.*.dwg bestanden te gebruiken, en dit kan zelfs op verschillende manieren. Zo kan een bestaande plattegrond gebruikt worden om de wanden, vloeren en kozijnen in een 3D BIM model te plaatsen. Ook is het mogelijk om bestaande detailtekeningen uit AuotCAD te gebruiken in Revit. Gewoon zoals ze altijd gebruikt zijn, of als onderlegger voor verdere uitwerking in Revit. De eerste stap is altijd de knop “Import CAD”, op de ribbon “Insert”:

Afbeelding

Let even op de instellingen in het scherm van het openen van de AutoCAD tekening:

Afbeelding

1. Kies de Colors, in dit geval black and white.
2. Specificeer de lagen.
3. Kies de units van de te importeren tekening.

Omdat er gekozen is om de lagen uit de AutoCAD tekening te kiezen verschijnt het volgende venster waar de lagen aan- en uitgeschakeld kunnen worden:

Afbeelding

Na het selecteren van de lagen wordt de tekening in de geopende view van het Revit project gezet:

Afbeelding

In bovenstaand voorbeeld is een plattegrond (tekening.dwg) op de begane grond van het Revit project geplaatst. Nu kunnen er wanden en andere elementen geplaatst worden, waarbij de AutoCAD tekening als onderlegger dient. Zo kunnen bijvoorbeeld de object snaps uit de AutoCAD tekening gewoon gebruikt worden in Revit, zoals u dat gewend bent in AutoCAD.
Via het commando “Wall” maken we in het BIM project een spouwmuur aan, en tekenen deze over de AutoCAD tekening heen:

Afbeelding

In de 3D view is te zien dat de spouwmuur direct een hoogte en materialisering meekrijgt, omdat dit is vastgelegd in de system family “Wall” van dit project:

Afbeelding

Dit is een van de voordelen in Revit. Een element, zoals deze wall, worden direct voorzien van een materiaal, zodat de gemetselde steen zichtbaar is.

Daarnaast is het mogelijk om een AutoCAD tekening als detailtekening in Revit te gebruiken. Dit komt vaak voor, aangezien er een heleboel bestaande content is uit AutoCAD, in de vorm van *.*.dwg bestanden, welke natuurlijk hergebruikt kan worden. Hiervoor maken we eerst een nieuwe view aan, bijvoorbeeld een Detail View, te vinden op de ribbon “View”:

Afbeelding

In deze view kan op dezelfde wijze een AutoCAD tekening geplaatst worden (Ribbon Insert):

Afbeelding

Deze view wordt op een schaal geplaatst op een sheet. Dit kan via de Project browser. Sleep de view vanuit deze project browser naar de sheet:

Afbeelding

Terug naar de actieve view. Via de “Visibility graphics” van de actieve view kan de AutoCAD tekening als content aan- en uitgeschakeld worden:

Afbeelding

Hetzelfde principe is toe te passen binnen Revit families, waardoor de AutoCAD content kan dienen als referentie of tekening voor kozijnen, ramen en deuren of meubels:

Afbeelding

In bovenstaande afbeelding is de AutoCAD tekening blauw omdat deze geselecteerd is, en is de wand van deze “Door Family” gearceerd aan de rechterkant weergegeven. In dit voorbeeld kan de kozijntekening uit AutoCAD gebruikt worden als “Extrusion” of “Sweep” voor het kozijnhout van de family in Revit. Zo wordt de tekening uit AutoCAD niet enkel als bestaande content gebruikt, maar kan deze ook dienen als actieve tekening binnen de mogelijkheden van Revit. Op die manier bouwt u dus een 3D family aan de hand van 2D content uit AutoCAD.

Als laatste kan AutoCAD content ook ge-explodeerd worden. Dit is vergelijkbaar met het commando Explode uit AutoCAD zelf. Kies Partial en Full Explode om de AutoCAD tekening als elementen in Revit te plaatsen:

Afbeelding

Na een explode kan zelfs de losse content uit de AutoCAD tekeningen worden gebruikt voor het tekenwerk in Revit, zoals bijvoorbeeld bij het maken van een Extrusion:

Afbeelding

Het is dus niet nodig om tekenwerk opnieuw te maken bij een overgang van AutoCAD naar Revit. Deze overstap zal geleidelijk plaatsvinden, waarbij tijdens dit proces optimaal gebruik wordt gemaakt van zowel bestaande content uit AutoCAD als nieuwe 3D BIM modelijkheden van Revit.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Autodesk AEC Collection