Bestaande situatie inmeten met een Laserscanner

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Sonny
Berichten: 22

Bestaande situatie inmeten met een Laserscanner

Berichtdoor Sonny » do 19 nov 2015, 16:09

Het inmeten van een huidige situatie met laserscanners wordt steeds meer gemeengoed in de bouwsector. In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen rondom 3D laserscanners, point clouds en besteden we vooral aandacht wanneer het meerwaarde heeft om laserscanners te gebruiken in een bestaande situatie.

Afbeelding

Wat doet een 3D laserscanner?
Een 3D laserscanner kan een huidige situatie inmeten en vastleggen tot circa. 300 meter. De 3D laserscanner meet miljoenen punten, wat we point clouds (of puntenwolken) noemen. Deze punten geven een uiterst nauwkeurige weergave vanaf de plaats waar de 3D laserscanner wordt geplaatst. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld een hele fabriekshal, een monumentale gevel of de voortgang van een bouwproject gedetailleerd en nauwkeurig in kaart gebracht worden.

Waarom een 3D laserscan maken van een omgeving?
Er kunnen meerdere redenen voor zijn waarom het inmeten met een 3D laserscanner meerwaarde biedt ten opzichte van traditioneel inmeten.

Snelheid: Het inmeten op locatie is stukken sneller met een 3D laserscanner in vergelijking met handmatig inmeten op locatie.
Altijd de juiste gegevens: De 3D point cloud kan onmogelijk anders geïnterpreteerd geworden en geeft accuraat de huidige situatie weer. U hoeft niet meer terug naar de locatie om opnieuw in te meten of foto’s te maken.
Eenvoudig te gebruiken in combinatie met CAD Software: Open en bewerk de 3D scans in Autodesk ReCap en importeer het 3D model in AutoCAD of Revit.

In welke situatie gebruiken we een 3D scan/point cloud?
Uitgaand van een bestaande bouwsituatie kan 3D laserscanning onder andere ingezet worden in de volgende situaties:

Het inmeten van een bestaand gebouw of terrein: Daar start elke scan mee, je wil een gebouw of terrein inmeten om een bestaande situatie nauwkeurig in kaart te brengen. Tegenwoordig worden zelfs hele woonwijken in kaart gebracht door Drones, waar een 3D Laserscanner aan bevestigd is.
Renovatietrajecten: Direct starten met het ontwerpen of verbouwen aan de hand van je point cloud. In een renovatietraject kan het 3D model als referentie worden gebruikt in Revit of AutoCAD. Denk ook aan een orthogonaal aanzicht van een oude gevel, als documentatie en onderlegger in het geval van schade.
Verantwoordelijkheid tijdens een bouwproject: Als projectontwikkelaars een bepaald gedeelte van de bouw hebben afgerond kan een 3D laserscan de opgeleverde situatie in één oogopslag laten zien en kan het dienen als bewijs welke partij wat heeft opgeleverd.
Plaatsing van een nieuwe machine: Binnen een fabriekshal bijvoorbeeld moet een grote machine geplaatst of vervangen worden. Door een 3D laserscan kan de gehele installatie grondig gedocumenteerd worden en een plan van aanpak worden opgesteld.
Milieuvriendelijk ontwerpen: Scans van een gebied maken, zodat er tijdens het bouwproces rekening gehouden kan worden met bestaande begroeiing en de impact op het milieu gemonitord kan worden.

Afbeelding

Samenvattend kunnen point clouds ingezet worden als controlemechanisme, visualisatietool, documentatiemiddel en ontwerptool. Het accuraat een inmeten van een bestaande situatie tijdens het bouwproces voorkomt veel onduidelijkheid en vergroot het inzicht. Het handmatig schetsjes maken en afmetingen noteren worden hierdoor overbodig gemaakt.

Is een 3D laserscan niet enorm duur?
Is meten met een 3D laserscanner niet enorm duur? Absoluut niet duurder als traditioneel inmeten, durven wij wel te stellen. Vooral omdat een laserscan veel meer data geeft als bij traditioneel inmeten en scans direct ingeladen kunnen worden in CAD softwarepakketten zoals Revit en Civil 3D.

Welke software wordt gebruikt in combinatie met point clouds?
3D laserscanapparatuur heeft vaak al geïntegreerde software waarvan de output (de daadwerkelijke point cloud) gelezen kan worden door Autodesk ReCap, NavisWorks (zie onderstaande video).
In Autodesk ReCap kan de gebruiker nog de laatste aanpassingen maken, voordat er een export gemaakt wordt en het bestand bewerkt kan worden met bijvoorbeeld Revit, AutoCAD, 3ds Max en AutoCAD Civil 3D. In een pakket als Revit en AutoCAD kunnen lijnen, wanden, vloeren en andere onderdelen getekend worden aan de hand van de point cloud. De “object snaps” zijn intelligent genoeg om herkent te worden binnen de point cloud en zorgen ervoor dat u snel binnen uw model verder kunt werken.

Ook eens Recap modellen online bekijken en inspiratie opdoen? Bekijk voorbeelden op Autodesk gallery. Inloggen met een Autodesk Account en openen met Google Chrome, voor het beste resultaat. Let op: Grotere Point cloud bestanden vragen extra geheugen van uw workstation en uw grafische kaart. Een zware grafische kaart wordt dan ook zeker aangeraden…

Deel uw modellen!
Herkent u een bestaande situatie in de bouw, heeft u vragen aan de hand van het artikel of heeft u zelf ook modellen met een 3D laserscanner gemaakt? Deel ze hier op het forum!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 3 gasten

Autodesk AEC Collection