AutoCAD dwg bestanden en beveiliging

Het AutoCAD forum is gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken.

Moderators: Bram, Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Gast

AutoCAD dwg bestanden en beveiliging

Berichtdoor Gast » do 17 dec 2009, 14:28

Beveiliging en delen van bestanden met AutoCAD.

Met AutoCAD maakt u natuurlijk dwg bestanden. Deze bestanden bevatten alle informatie die AutoCAD nodig heeft om het bestand op uw werkveld te tonen, maar bevat ook informatie om dit bestand uit te kunnen plotten, of op andere manieren te publiceren. Verder kan elke AutoCAD installatie het bestand openen en bewerken. Het werkt moeiteloos om uw bestand via mail te versturen, waarna de ontvanger ermee verder kan werken.

En dat laatste is nog wel eens iets wat u juist niet wil. Uw ideeën, creativiteit en uren zitten in de dwg bestanden die u maakt met AutoCAD, en eventueel ondersteunende programma’s, zoals Impression en sketch-up van Google. Dit zijn waardevolle projecten waar u waarschijnlijk ook trots op bent.

Hoe kunt u AutoCAD tekeningen beveiligen?
Om met dit onderwerp goed om te gaan, kunt u de volgende stappen nemen.

Vraag u ten eerste af wat u wel en vooral wat u niet de wereld in wilt sturen. Stuurt u een origneel dwg bestand via mail naar uw collega’s om ermee verder te werken, dan zult u waarschijnlijk geen moeite hebben met het feit dat deze collega’s over het originele, complete bestand beschikken.

Stel, u werkt als architect, maakt een ontwerp voor een groter kantoorpand, en u stuurt dit bestand op naar de onderaannemer die het stucwerk zal verzorgen. Hier moet u zich afvragen of u wel het originele, complete bestand (dwg) wilt opsturen naar deze onderaannemer. U heeft een soort auteursrecht op het ontwerp van het te bouwen gebouw. Al de informatie die u hiervoor gebruikt belandt nu bij de onderaannemer. Veel mensen willen dit niet, en wensen een betere bescherming van hun ontwerp en tekening.

Alternatieven die al jaren bestaan zijn de formaten dwf en pdf.
Hoe hier al jaren mee gewerkt wordt is verder niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat u uw originele bestanden behoudt en beschermt, terwijl u toch de verschillende partijen waar u mee werkt van voldoende informatie kan voorzien.

In AutoCAD 2010 is het mogelijk om een pdf bestand als onderlegger te gebruiken. Om bij hetzelfde voorbeeld van de architect en de onderaannemer te blijven, de architect stuurt de pdf, gemaakt vanuit AutoCAD 2010 naar de onderaannemer. Deze kan het pdf bestand openen in AutoCAD als onderlegger. De onderaannemer heeft nu de beschikking over de plattegrond van het pand, waar hij de hoeveelheden stucwerk kan tekenen en uitrekenen. Maar welke informatie heeft hij nog meer?

Een export naar pdf vanuit AutoCAD bevat alle lagen die de tekening bevatte tijdens de export van de architect. Ook alle object snaps van de plattegrond gaan mee in de pdf:

Afbeelding

Dat is handig voor de aannemer, die kan nu de hoeken van de wanden selecteren en het stucwerk intekenen. Ook kan hij de lagen die wel in het ontwerp van de architect zitten, maar niets van de wanden te maken heeft, uitschakelen:

Afbeelding Afbeelding


Een belangrijke eigenschap van pdf die vaak vergeten wordt, is dat het een onderlegger blijft, en geen complete tekening is, zoals een dwg dat wel is. Naast de lageninformatie en object snaps die in de pdf meegegeven worden, is het niet mogelijk om het daadwerkelijke ontwerp van deze tekening aan te passen. De lijnen en objecten die in de pdf opgeslagen zijn, worden bij de aannemer wel getoond op het werkveld, maar hij kan het ontwerp van de architect niet aanpassen. Dat laatste kan enkel in de originele dwg. Dat is een belangrijke reden om niet uw originele dwg, maar de pdf van een tekening op te sturen.

Beveiliging van de originele dwg bestanden.
Ook is het mogelijk om uw originele dwg bestanden te beveiligen, zodat u ze op kunt sturen via het internet. Mocht u kiezen om uw originele dwg bestanden wel op te sturen naar een collega of andere relatie, doe dit dan met een beveiliging. U kunt een wachtwooord invoeren die de ontvanger moet ingeven bij het openen van het dwg bestand. Dit kan in AutoCAD zelf, binnen de options van het programma. De options staan rechts onder op het menu onder de A-knop:

Afbeelding

Het volgende scherm verschijnt, klik hier op het tabblad:

Afbeelding

Klik vervolgens op de knop “Security Options”:

Afbeelding

Het volgende scherm verschijnt:

Afbeelding

Vul hier een wachtwoord in:

Afbeelding

Bevestig met “OK”. Om typefouten te voorkomen, waardoor het bestand helemaal niet meer te openen zou zijn, wordt u nog gevraagd het wachtwoord te herhalen:

Afbeelding

Vul het wachtwoord nogmaals in, en bevestig nogmaals met “OK”.

Voor alle duidelijkheid: Ben zuinig op de wachtwoorden die u hier ingeeft om bestanden te beveiligen. Geef dit wachtwoord door aan de ontvanger van de bestand, zodat hij dit kan openen. Het wachtwoord voorkomt dat uw bestand door andere geopend kan worden.

De ontvanger van het bestand, opent deze in AutoCAD. AutoCAD geeft bij het openen van het bestand de volgende melding:

Afbeelding

Let op: De wachtwoorden die u gebruikt om een dwg bestand te beveiligen, zijn niet meer terug te halen of te kraken. U bent zelf verantwoordelijk voor het behoudt van de wachtwoorden. Bewaar deze op een veilige plaats.

CADAccent is niet verantwoordelijk voor schade of onbereikbare bestanden. Het beveiligen van bestanden en het behoudt van de wachtwoorden is geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Autodesk AEC Collection