Tip van de week: Hoe exporteer je Revit Grids naar IFC?

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Coen
Berichten: 32

Tip van de week: Hoe exporteer je Revit Grids naar IFC?

Berichtdoor Coen » ma 07 dec 2020, 11:37

In Revit kun je de verdiepingen van een BIM model in een 3D view zichtbaar maken. Dit kan helaas nog niet met Grids, de stramienen van het gebouw. Dynamo voor Revit biedt dan een uitkomst. Met één klik worden Grids ineens wel zichtbaar en kun je ze exporteren naar IFC.
Dynamo Community Ik kwam dit onderwerp tegen in een bericht op LinkedIn. Een aannemer wilde graag de stramienen van het Revit model ook in Navisworks terugzien. Stramienen zijn annotatie objecten in Revit, die niet standaard naar IFC worden geëxporteerd. Ook niet al staat in de Mapping Table van Revit de IFC Class voor Grids ingesteld op ‘ifcGrid’.

Afbeelding
Export Mapping Table.

De vraag is dus: Hoe kan ik Grids naar IFC exporteren? Hiervoor moet je eerst de stramienlijnen in Revit omzetten naar geometrische objecten. Bijvoorbeeld door ze met behulp van Model Lines over te trekken. Dit type lijn is immers ook zichtbaar in 3D. Maar helaas, ook deze lijnen worden niet meegenomen als je het model naar IFC wegschrijft.
De uiteindelijke oplossing die op LinkedIn werd aangedragen: Dynamo! Met een eenvoudig script selecteer je alle Grids en zet Dynamo de lijnen om in een 3D Family die ook bruikbaar is in de IFC export.
Leuk om te zien dat een Dynamo gemeenschap op Social Media, met praktische tips antwoord probeert te geven op dit soort vragen.

Afbeelding
Grids zijn nu ook zichtbaar in 3D dankzij Dynamo voor Revit.
Bestanden delen met IFC Vanuit Revit kun je het 3D model direct naar een NWC formaat exporteren. Dit is een Navisworks bestand waarin alle gegevens van het model worden opgeslagen. Zowel Levels als Grids zijn zichtbaar in Navisworks, als je het model op deze manier exporteert.
Alleen niet iedereen gebruikt Revit of Navisworks. In een BIM proces staat samenwerken centraal. Je deelt het gebouwmodel met externe bouwpartners. Het bestandsformaat wat je deelt, moet in dit geval software onafhankelijk zijn. Iedereen moet immers het model kunnen openen en er data uit kunnen halen. De BIM Basis ILS (Informatie Levering Specificatie), die door het BIM Loket wordt ondersteund, schrijft hier IFC voor als zogenaamde open standaard.

Over het algemeen gaat het exporteren naar IFC vanuit Revit goed. Uiteraard zijn er wel wat restricties. En je moet je aan bepaalde spelregels houden. De BIM Basis ILS heeft hier gelukkig al een setup voor klaar staan met ondersteunende bestanden. Dit zijn tekstbestanden die zorgen voor een correcte export van parameters en property sets. Meer informatie over de BIM Basis ILS en het IFC uitwisselformaat vind je op de website van het BIM Loket.

Afbeelding
Het resultaat als het IFC bestand in Navisworks wordt geladen.
Hoe ziet het script eruit? Met een Dynamo script kun je Grids uit het Revit model selecteren en omzetten naar een Line Based Family. Vervolgens vult Dynamo de naam van de gridlijn automatisch in, in de Label Parameter van deze Family.
Het is een eenvoudig script met maar een paar Nodes. Het effect is dat je in enkele seconden alle Grids van het Revit project, naar 3D Families kunt omzetten. Dit kan je helpen met navigeren door complexe gebouwen. Zowel in Revit, als in de IFC export in Navisworks.

Klik op onderstaande afbeelding om het Dynamo script te downloaden!

Afbeelding
Het Dynamo script.
Meer informatie of kennis? Klaar om tijd te besparen met Dynamo? Wij bieden een Dynamo voor Revit introductiecursus aan, waarna je zelf aan de slag kunt en scripts kunt gaan maken. Uiteraard kunnen onze specialisten helpen bij het realiseren van jouw ideeën. We komen graag met je in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

Autodesk AEC Collection