Is uw bouwplaats ook zo krap?

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Coen, DavidN, Anton, Roy_M

DavidN
Berichten: 34

Is uw bouwplaats ook zo krap?

Berichtdoor DavidN » di 17 nov 2020, 12:08

Heeft u te maken met ruimtegebrek op de bouwplaats? Of heeft u een logistieke uitdaging doordat u bijvoorbeeld in de binnenstad een bouwproject uitvoert? Dan kunt u door slim om te gaan met uw BIM-model de logistiek verbeteren en de bouwplaats efficiënter inrichten.

Het inrichten en onderhouden van een bouwlocatie is een belangrijk onderdeel van het bouwproces. De constante aan- en afvoer van materiaal en materieel, samen met de dynamiek van de omringende infrastructuur maakt deze taak ingewikkeld en elke keer weer uniek. Toch is het mogelijk om veel problemen te voorkomen: maak gebruik van een virtueel model, een BIM-model wel te verstaan. Hiermee wordt het namelijk mogelijk om logistieke planningen en processen niet alleen real-time maar ook in de toekomst inzichtelijk te maken. En weet u wat het mooiste is? De voordelen zijn groot maar de investeringen klein.
De bouwplaats efficiënt inrichten Door gebruik te maken van specialistische (Autodesk) software, heeft u alles in huis om uw bouwplaats een geïntegreerd onderdeel te maken van het BIM-model zodat u deze efficiënt kunt inrichten.

3D-model
Revit is de meestgebruikte bouwkundige applicatie om gebouwen te ontwerpen en virtueel te bouwen, het 3D-model. Door het gebouwmodel (voorzien van data, BIM-model genaamd) te combineren met het omgevingsmodel wordt duidelijk hoe het ontwerp in zijn omgeving past en worden de eerste logistieke problemen inzichtelijk.
Met 'Site Designer' en 'Phasing' kan het model uitgebreid worden met een efficiënte indeling voor de bouwplaats: hoeveel bouwhekken moeten er worden besteld, is er voldoende ruimte voor het steigermateriaal en kan de vrachtwagen nog wel zijn lading lossen? Met het model zijn deze vragen nu te beantwoorden.

Revit_2020-10-29_15-07-55.jpg
In Revit kunnen elementen zoals bouwhekken en kranen toegevoegd worden aan het project

4D-planning
Maar elke bouwplaats is dynamisch. Veranderingen van opslag, stromingen en processen vinden continue plaats. Hetzelfde geldt voor de omgeving. Door uw BIM-model te koppelen aan een extra dimensie, tijd, ontstaat een representatieve weergave van het bouwproces. Dit noemen we ook wel 4D-planning. De software die dit voor u doet, is Navisworks. Met Navisworks is het mogelijk ontwerpen van diverse disciplines (modellen) met de bijbehorende uitvoeringsprocessen (planningen) te verenigen.infoNavisworks wordt gebruikt voor het coördineren van projecten. Voeg modellen samen, loop er doorheen en maak opmerkingen. Onderzoek het 'botsen' van bouwdelen, creëer planningen en simuleer/visualiseer het hele uitvoeringsproces.

Navisworks is tevens onderdeel van de AEC Collection.
U ziet dus virtueel hoe het gebouw straks echt gebouwd gaat worden, in de omgeving zoals die daadwerkelijk is. Dat is een krachtige combinatie die veel problemen kan voorkomen.
Materialen en logistiek Omdat de planning is gekoppeld aan het BIM-model is er een beter inzicht van de benodigde materialen tijdens de verschillende fases van het project. Is er voldoende ruimte voor de bouwmaterialen? Kan de betonwagen in de buurt komen van de stortlocatie, of is er een kraan nodig? Moet het steigermateriaal verplaatst worden als de bouwkraan het stalen skelet komt plaatsen?
Door de levering van bouwmaterialen, maar ook de inrichting van de bouwplaats te koppelen aan het BIM-model is het mogelijk om leveringen beter te plannen. U voorkomt logistieke problemen en de correcte hoeveelheden worden geleverd op het moment dat u ze nodig hebt. 
Werkwijze Maar hoe werkt dit in de praktijk, welke applicaties hebt u hiervoor nodig? We tonen het hieronder aan de hand van een voorbeeld:

InfraCAD Map (Desktop) en AutoCAD
Met behulp van BGT-gegevens die opgehaald zijn met InfraCAD Map (Desktop) wordt in AutoCAD een terreintekening gemaakt van de bestaande situatie. Dit wordt de basis voor de omgeving in Revit.

Revit
De terreintekening wordt geïmporteerd in Revit en dient als onderlegger voor het project. Met Revit gaan we het bouwkundige ontwerp modelleren. U ontwerpt uw gebouw exact zoals het ook gebouwd gaat worden, met inachtname van de bouwvolgorde en faseringen. Het model wordt dus per onderdeel, verdieping en bouwdeel opgebouwd. Dit is belangrijk om in een later stadium de simulatie van de planning te kunnen doen.
Wanneer uw model klaar is importeert u zowel het terreinmodel als het gebouwmodel in Navisworks.

Navis_2020-10-29_15-19-35.jpg
Door in Navisworks de planning te koppelen aan gebouwcomponenten kan het model virtueel gebouwd worden

Navisworks
Na het importeren van de 3D/BIM-modellen in Navisworks, kunnen de verschillende bouwdelen gekoppeld worden aan planningen. De planning zelf kan in Navisworks worden gecreëerd of vanuit een andere applicatie worden geïmporteerd, zoals MicroSoft Project of Primavera.

Zodra de planning klaar is kan het virtuele bouwproces door middel van simulatie worden weergegeven. Dit is een nabootsing van het proces en is krachtige methode om visueel te controleren of er knelpunten in de planning zitten, of om deze te optimaliseren voor een nóg kortere bouwtijd.

In onderstaand filmpje wordt zo'n simulatie uitgevoerd. Hiervoor zijn een aantal Revit modellen ingeladen en zijn de verschillende gebouwelementen gekoppeld aan taken waarvoor een bepaalde tijd is ingesteld. Door deze taken in de tijd af te laten spelen ontstaat een nabootsing van het bouwproces.

Meer weten? Ook op zoek naar een oplossing om uw bouwplaats beter te organiseren? Of heeft u een andere vraag waarover wij u kunnen adviseren? Wij helpen u graag bij het zoeken naar de meest geschikte oplossing voor uw organisatie.

Neem contact met ons op via telefoonnummer: 085 - 30 30 000.
Onze medewerkers zitten voor u klaar.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 1 gast

Autodesk AEC Collection