Overstappen van onderhoudsplan naar abonnement?

Problemen met installatie of licenties van onze producten? In dit forum behandelen we de meest gestelde vragen, maar kunt u ook zelf vragen stellen.

Moderators: Bram, Roy_M, Emre, Frank

Gebruikersavatar
Mark
Beheerder
Berichten: 16

Overstappen van onderhoudsplan naar abonnement?

Berichtdoor Mark » wo 12 dec 2018, 10:08


Eerder heeft Autodesk al aangekondigd dat ze alle bestaande klanten willen migreren naar één licentiemodel. Tot op heden bestonden hierover nog veel onduidelijkheden, maar recent heeft Autodesk meer bekend gemaakt over de “Switch van Maintenance naar Subscription”. In dit artikel informeren wij u hierover.
Wat is Maintenance Plan? Maintenance Plan (onderhoudsplan) zijn de jaarlijks terugkerende onderhoudskosten om een in het verleden aangeschafte ‘koop-licentie’ up-to-date te houden. Sinds augustus 2016 is Autodesk gestopt met het aanbieden van koop-licenties.

Autodesk heeft aangekondigd dat Maintenance Plan in de toekomst wel beschikbaar blijft, maar dat de prijzen hiervan fors zullen gaan stijgen (5% in 2017, 10% in 2018 en 20% in 2019). Het is duidelijk dat Autodesk hiermee mensen wil stimuleren om over te stappen naar Subscription.
Wat is Subscription? Autodesk Subscription is de nieuwe licentievorm, waarbij de licentie als een abonnement wordt aangeboden. In tegenstelling tot de koop-licentie is er geen eenmalige hoge aanschaf, maar wordt een (jaarlijkse) abonnement-fee betaald voor het gebruik van de software. Subscription biedt o.a. meer flexibiliteit, meer functionaliteit en uitgebreide ondersteuning. Meer informatie Autodesk Subscription.

Switch Maintenance to Subscription Autodesk biedt een overgangsregeling voor iedereen die wil overstappen van het oude – naar het nieuwe licentiemodel. In dit overgangsmodel wordt de in het verleden gedane investering (koop-licentie) vertaald naar een blijvende korting in de toekomst. Dit geldt alleen voor licenties met een actief Maintenance Plan.
Hoe werkt deze Switch? Wanneer u kiest om uw Maintenance Plan om te zetten naar Subscription, kunt u kiezen naar welk product u wilt switchen. Het is erg belangrijk om hier goed over na te denken omdat het product waar u naartoe switcht in de toekomst niet meer gewijzigd kan worden. Dit wordt later in dit artikel toegelicht met een voorbeeld.

Na ontvangst van uw opdracht wordt de Switch uitgevoerd per contract-vervaldatum en u ontvangt een nieuw contract. U kunt daarbij vooraf de gewenste cyclus aangeven: jaarlijks, 2-jaarlijks of 3-jaarlijks. Belangrijk om te weten is dat u deze periode altijd vooraf dient te betalen.
Wat kost een Switch?* Zoals hierboven al vermeld heeft Autodesk een manier bedacht om de in het verleden gedane investering in een koop-licentie te vertalen naar een blijvende korting in de toekomst. Dit gaat als volgt:
  • Autodesk biedt per juni 2017 een Switch aan met een forse korting t.o.v. een nieuw abonnement. In de praktijk betekent dit dat u voor uw nieuwe abonnement ongeveer hetzelfde betaalt als uw Maintenance Plan. Autodesk heeft aangekondigd dat de prijs voor het switchen jaarlijks met ca. 5% zal toenemen.
  • Wanneer u switcht, wordt de prijs voor 3 jaar vastgezet. De eerste 3 jaar betaalt u dus een vast tarief, ondanks dat de reguliere prijs voor een Switch jaarlijks met ca. 5% toeneemt.
  • Na het derde jaar kunt u jaarlijks uw abonnement met korting blijven verlengen. U betaalt dan het geldende tarief , wat ca. 15% hoger zal liggen dan de prijs van uw ‘oude’ onderhoudsplan.
  • Het reguliere tarief voor een nieuw abonnement zal in de komende jaren naar verwachting ook indexeren. Zolang u uw abonnement actief houdt, blijft u in de toekomst dus profiteren van een forse korting t.o.v. een nieuw abonnement.
Rekenvoorbeeld In dit rekenvoorbeeld* gaan we uit van de huidige kennis en tarieven. Doel is om uit te leggen hoe de Switch in de praktijk kan werken.
Situatie U heeft in het verleden een AutoCAD licentie gekocht en heeft hierop een actief Maintenance Plan. U wilt weten of het interessant is om te switchen naar een abonnement. Hieronder worden 4 verschillende scenario’s uiteengezet:

1. U blijft op Maintenance Plan
Uw Maintenance Plan kunt u in 2018 verlengen voor €835. Naar verwachting zullen zal de verlenging in 2019 €1.002 kosten en in 2020 €1.202. Wij verwachten dat de prijs van Maintenance Plan jaarlijks fors zal blijven stijgen en uiteindelijk duurder wordt dan Subscription.

2. U switcht naar AutoCAD Subscription
De prijs voor deze switch bedraagt €825 per jaar: in 2018, 2019 en 2020 betaalt u dus €825 per jaar. In 2020 betaalt u ca. €866 en vanaf die tijd zal de prijs naar verwachting jaarlijks met 5% indexeren.
Strategische keuze voor de toekomst Eerder hebben we aangegeven dat het product waar u naartoe switcht, definitief is en in de toekomst niet meer gewijzigd kan worden. In scenario 2 is gekozen om een AutoCAD Maintenance Plan te switchen naar een AutoCAD abonnement.
Stel dat over een aantal jaren AutoCAD niet meer voldoende is omdat u bijvoobeeld gaat BIMmen en u behoefte krijgt aan meer intelligente oplossingen zoals Civil 3D, Revit of InfraWorks… Dan is het overstappen naar een nieuw abonnement de enige optie. Hieronder vergelijken we deze overstap (scenario 3) met vroegtijdige strategische keuze voor een AEC Collection (scenario 4), waarmee u bent voorbereid op de toekomst:

3. U switcht naar AutoCAD Subscription en na 4 jaar stapt u over naar een AEC Collection
Zoals hierboven al berekend betaalt u in 2018, 2019 en 2020 €825 per jaar, in 2020 betaalt u €866. Daarna stopt u het AutoCAD abonnement en kiest u een abonnement op een AEC Collection. Hiermee heeft u AutoCAD, Revit, Civil 3D, InfraWorks en nog een groot aantal applicaties tot uw beschikking. In 2021 bedragen de kosten hiervoor naar schatting €3.479 per jaar.

4. U switch van AutoCAD naar een AEC Collection
De prijs voor deze switch bedraagt €1.325 per jaar: 2018, 2019 en 2020 betaalt u dus €1.325 per jaar. In 2021 betaalt u ca. €1.391 en dit tarief zal jaarlijks indexeren. Het verschil met scenario 3 blijft dus ca. €2.100 per jaar. Op de lange termijn levert een vroegtijdige strategische switch jaarlijks dus een behoorlijk voordeel op.
Overzicht scenario’s op middellange termijn In onderstaande tabel en grafiek staan de beschreven scenario’s vermeld. Hierbij is uitgegaan van een jaarlijkse indexering van Subscription met 5% en een verdergaande stijging van Maintenance Plan na 2019*.
Afbeelding
Afbeelding

Ons advies Wanneer we kijken naar de middellange termijn dan verwachten wij dat, naast AutoCAD, het gebruik van andere Autodesk-oplossingen zal toenemen. Alleen AutoCAD zal in veel gevallen niet meer voldoende zijn en een AEC Collection is dan een logische keuze; hiermee heeft u een enorm breed scala aan gereedschappen tot uw beschikking om vrijwel elk project tot een succes te maken.
Om deze reden denken wij dat switchen naar een AEC Collection een verstandige keuze is. Wanneer u van een Design Suite komt, is hierover zelfs geen twijfel mogelijk; u blijft immers hetzelfde betalen, maar krijgt veel meer functionaliteit. Wanneer u van AutoCAD komt, beseffen we ons natuurlijk dat dit initieel een verhoging van de kosten betekent. Op de lange termijn denken wij dat dit toch de meest voordelige keuze is.
Meer informatie Autodesk heeft een overzicht gemaakt van veel gestelde vragen. Deze kunt u nalezen op:
Veel gestelde vragen overgang naar één Subscription model

Heeft u vragen over uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs. Wij helpen u graag! Bel 085 - 30 30 000 voor informatie.

* Wij hebben geprobeerd om een realistisch beeld neer te zetten en hebben hierbij aannames gedaan. De genoemde bedragen zijn derhalve indicatief en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Autodesk AEC Collection