InfraWorks: Eenvoudig wegontwerpen genereren vanuit pointclouds (deel 2)

Het infrastructuur en civiele techniek forum is voor de gebruikers van AutoCAD Civil 3D, Map 3D, Infrastucture Modeler en de Autodesk AEC collection.

Moderators: Bram, Joost, Frank, Anton, Henk, Roy_M, Emre

Gebruikersavatar
Emre
Berichten: 39

InfraWorks: Eenvoudig wegontwerpen genereren vanuit pointclouds (deel 2)

Berichtdoor Emre » di 10 apr 2018, 12:17

Afbeelding

infoLineaire feature-lijnen
Een lineaire feature-lijn kan toegepast worden voor as-lijnen, bandenlijnen, gootlijnen en andere lijnvormige objecten. Met behulp van de functie "lineaire feature-lijnen extractie" kunnen ze op basis van een pointcloud automatisch of handmatig gemodelleerd worden.

Meer informatie? Zie Deel 1.
De nieuwe InfraWorks 2018.2 update bevat enkele nieuwe functionaliteiten en verbeteringen die uw dagelijkse werkzaamheden kunnen vereenvoudigen. In dit artikel worden transerve-lijnen behandeld, een handige functie die lijnen genereert uit pointcloud-punten en kan bijvoorbeeld in combinatie met lineaire feature-lijnen ingezet worden om een terreinmodel te creëren.
Transerve lijnen genereren uit een pointcloud De tweede nieuwe functie die we bespreken is "transerve lijnen voor lineaire feature-lijnen" en is een tool waarmee het mogelijk wordt om op basis van een pointcloud, dwarslijnen te genereren. Transerve-lijnen zijn vectorlijnen, volgen het onderliggend terreinmodel en zijn haaks georiënteerd op de gekozen lineaire feature-lijn.
Workflow Lineaire feature-lijnen bevatten geen oppervlakte informatie. Voor een gedetailleerde terreinmodel, kunnen transerve lijnen gegenereerd worden op basis van lineaire feature-lijnen en bestaande terreinmodellen, deze gegevens zijn te exporteren naar Civil 3D en daarna verder te bewerken, zo ontstaat een workflow waarbij veel tijd bespaard kan worden.
Hoe worden transerve lineaire feature-lijnen gegenereerd? Een transerve lineaire feature-lijn wordt gegenereerd op basis van een lineaire feature-lijn. Om representatieve transerve feature-lijnen te genereren die het onderliggend terreinmodel volgt, dient een InfraWorks terreinmodel aangemaakt te worden. Volg hiervoor de onderstaande stappen:


Stappenplan voor het genereren van een pointcloud terrein
 1. Start de Point Cloud Terrain functie. Deze is te vinden onder Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding
  Afbeelding
 2. Het venster Point Cloud Terrain wordt nu geopend. Selecteer in dit venster de dataset waarmee het terreinmodel gegenereerd moet worden.
  Afbeelding
 3. Het detailniveau voor de verwerking van datasets kan bepaald worden middels Processing Rules. Voor elk onderdeel kan er een waarde opgegeven worden naar uw eigen voorkeur. Standaard zijn deze waardes ingesteld op Optimum (optimaal).
  Afbeelding
 4. Het resultaat na de verwerking van datasets kan bepaald worden middels Results Options. Voor elk onderdeel kan er een waarde opgegeven worden naar uw eigen voorkeur.
  • Override Model Point Cloud
   Schakel deze optie uit als u de originele pointcloud data later opnieuw wilt verwerken. Als u deze optie uitschakelt, worden de verwerkte gegevens toegevoegd aan het ProcessedPointCloud-voorstel, wat kan resulteren in een grotere bestandsgrootte.
  • Generate Data
   Selecteer hier de gewenste detailniveau voor uw verwerkte data. Lightweight en Keypoints heeft als voordeel een lichtere model, maar kan ook resulteren in minder punten.
  • Export Processed File
   U kunt de verwerkte gegevens exporteren als een RCS-bestand voor gebruik in andere toepassingen. Als u ervoor kiest om de gegevens te exporteren, moet u ook opgeven waar het bestand moet worden opgeslagen.
  Afbeelding
 5. Klik op Start Processing om het verwerkingsproces te starten. Een statusbericht zal de voortgang van de verwerking aangeven. Als u op annuleren klikt, wordt het proces gestopt en worden alle gegevens die al gegenereerd zijn opgeslagen.
  Afbeelding

Stappenplan voor het genereren van een transerve lineaire feature-lijn

 1. Selecteer een lineaire feature-lijn waarop de transerve lineaire feature-lijn haaks georiënteerd moet worden. Klik vervolgens op uw rechtermuisknop en selecteer Generate Transerve Lines.
  Afbeelding
  Afbeelding
 2. Het venster Generate Transerve Lines waarin configuraties ten behoeve van het resultaat gedaan kunnen worden wordt nu geopend. Zoals het instellen van de lengte, frequentie en aantal vertex-punten van een transerve lineaire feature-lijn.
  Afbeelding
  • Line Lenght
   Geef de lengte van de transerve feature-lijn op. De lengtewaarde wordt gebruikt als u "Trim at outer breaklines" niet gebruikt.
  • Distance between lines
   In welke frequentie een transerve feature-lijn voorkomt, wordt bepaald door de waarde die u hier opgeeft. Hoe hoger de frequentie, hoe nauwkeuriger het resultaat zal worden als u deze gegevens gaat gebruiken in andere applicaties.
  • Distance between vertices
   Een lijn wordt gegenereerd door middel van hoekpunten (vertex punten) met XYZ-waarden. De standaardwaarde is 1 meter en kan verkleind worden voor een nauwkeurigere resultaat als u bijvoorbeeld een terrein model met veel oneffenheid heeft.
  • Drape Calculation
   De berekeningsmethode die wordt gebruikt voor de Z-waarde van een hoekpunt op een nabijgelegen pointcloud. Selecteer Minimum Elevation om op het terrein model te drapperen. Bij een pointcloud met ruis wordt aangeraden om Maximum Elevation of Average Elevation te gebruiken om fouten te compenseren en een consistente uitlijning te creëren.
  • Trim at outer breaklines
   Schakel deze optie in om transerve feature lijnen automatisch af te snijden op de buitenste breeklijn aan weerszijden van het lineaire element.
  Afbeelding
 3. Klik op Ok om het verwerkingsproces te starten.
Deel 3 – Verticale features uit pointcloud data modelleren Naast het verwerken van een pointcloud als terreinmodel en het genereren van lineaire feature lijnen, heeft u in InfraWorks de mogelijkheid om verticale features te modelleren. Verticale features zijn bijvoorbeeld bomen, straatverlichting, borden en voertuigen. Hoe dit in zijn werk gaat en waarvoor deze geschikt zijn lichten we toe in een volgend artikel.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Autodesk AEC Collection