Automatiseer Revit met Dynamo for Revit

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Joost, Coen, DavidN, Frank, Anton, Henk, Roy_M, Emre

Gebruikersavatar
Bram
Beheerder
Berichten: 65

Automatiseer Revit met Dynamo for Revit

Berichtdoor Bram » do 31 mei 2018, 16:04

Afbeelding

infoWorkshop Dynamo for Revit:
In de gratis workshop Dynamo for Revit maakt u geheel vrijblijvend en zonder voorwaarden kennis met Dynamo en tonen we u de meerwaarde van deze veelzijdige applicatie.
Inschrijven gratis workshop >>
Als u als BIM modelleur al een tijdje met Revit werkt, zult u zich ongetwijfeld wel eens afgevraagd hebben of het niet mogelijk is om veelvoorkomende werkzaamheden te automatiseren. Of u bent een architect en u bent op zoek naar een manier om een organische vorm te ontwerpen die gebaseerd is op specifieke ontwerpregels maar handmatig haast onmogelijk te modelleren is? Of zoekt u wellicht een oplossing om data van Revit naar een andere applicatie over te brengen, en weer terug? U kunt het met Dynamo for Revit!

Wat is Dynamo for Revit? Dynamo for Revit, ofwel Dynamo, is een visuele programmeeromgeving voor Revit en helpt architecten, modelleurs en engineers gebouwen efficiënter te ontwerpen, werkzaamheden te automatiseren en analyses uit te voeren. Dynamo is onderdeel van Revit, is geheel geïntegreerd en maakt het programmeren in Revit toegankelijk voor iedereen.
Hoe werk je met Dynamo? In Dynamo kan men gebruik maken van voorgeprogrammeerde nodes om zelf te programmeren. Deze nodes vertegenwoordigen een functie die uit regels van code bestaan en een bepaalde taak hebben. Door ze onderling te koppelen en te combineren ontstaat een visueel overzichtelijk programma dat snel gecreëerd kan worden en in staat is om niet alleen simpele (repeterende) taken uit te voeren, maar ook zeer complexe.
Dynamo in de praktijk Met Dynamo is heel veel mogelijk maar we noemen wat voorbeelden waarvoor Dynamo in de praktijk kan worden toegepast:

Automatiseren
 • Coderen van deuren
  Dynamo kan alle deuren in een Revit model verzamelen en afhankelijk van specifieke kenmerken, metadata toevoegen en op basis daarvan een oplopende deurcodering aanbrengen. De toegevoegde metadata kan daarna gebruikt worden voor kozijnstaten, ruimtelijsten of andere (BIM) applicaties. Uiteraard kunnen op deze wijze ook andere objecten gecodeerd worden: heipalen, funderingen, wanden, installaties, etc, etc.
 • Aanmaken van worksets
  Organisaties gebruiken vaak gestandaardiseerde structuren zoals huisstijl, folderstructuren, tekenstandaarden of worksets. Worksets moeten echter elke keer handmatig worden opgezet, kost veel tijd en is erg foutgevoelig. Dynamo kan dit in enkele seconden voor u doen, zonder typefouten of inconsequente benamingen. Door exact dezelfde namen te hanteren heeft u in Revit meer controle over wat in een view zichtbaar moet zijn en heeft u meer controle over de prestaties van het Revit model.
 • Maken van wanduitslagen van betonwanden
  Voor het maken van vormtekeningen maken constructeurs vaak wanduitslagen. De tekenaar moet dan voor elke wand een aparte view aanmaken en deze inrichten zodat de juiste informatie wordt getoond. Dynamo kan deze tijdrovende klus voor u overnemen. In een paar stappen kan Dynamo alle betonnen wanden indexeren en coderen. Daarna wordt voor elke wand een view aangemaakt, voorzien van codering en hoofdmaatvoering.
Geometrie genereren/manipuleren
 • Plaatsen van wapening
  Dynamo kan betonelementen voorzien van wapening op basis van vooraf gedefinieerde condities. Door de afmetingen van de elementen uit te lezen kan aan de hand van deze informatie wapening worden gegenereerd en toegepast waarbij rekening wordt gehouden met eigenschappen als dekking, wapeningstype en staalkwaliteit maar ook bijvoorbeeld sparingen in het element. Door gebruik te maken van een configurator die in Dynamo kan worden gebouwd wordt het mogelijk visuele en zeer intuïtieve scripts te maken die erg veel werk kunnen besparen.

 • Openingen in constructieve wanden voor WTB kanalen
  Als er twee of meer disciplines bij elkaar komen dan botst er altijd wel iets. Neem nu constructies en WTB. Er gaan altijd wel kanalen of leidingen door wanden, vloeren of daken. Handmatig al deze doorvoeren in het Revit model nalopen is een hoop werk. Daarnaast neemt de foutmarge enorm toe en is het erg kostbaar om ontwerpfouten in de uitvoeringsfase alsnog op te lossen. Dynamo kan objecten van het WTB model opsporen, kijken of een wand, vloer of dak wordt doorkruist en afhankelijk van de afmeting direct een opening creëren. Dit soort kostbare fouten kunnen dan in de toekomst worden uitgesloten.
 • Complexe gewelfde daken
  Het maken van organische of geometrische ontwerpen is een van de sterke kenmerken van Dynamo. Als u op internet gaat zoeken naar afbeeldingen van Dynamo dan zult u vaak gekromde wanden, vliesgevels of daken tegenkomen. Niet gek ook, want in relatief weinig tijd is een script voor zo'n complex model opgebouwd. Uiteraard staat of valt het model bij uw kennis van wiskunde en geometrie. Tijd om de oude wiskunde boeken uit het stof te halen!
Visualiseren en analyseren
 • Ontwerp met een Bouwbesluit toetsing
  Architecten ontwerpen met het Bouwbesluit in gedachten maar tijdens het proces kunnen bepalingen eenvoudig uit het oog worden verloren. Een eenvoudige toets die specifieke condities van het Bouwbesluit controleert kan dan handig zijn. Laat Dynamo bijvoorbeeld controleren of bepaalde ruimtes nog voldoen aan de minimumeisen van de afmeting van een verblijfsruimte. En visualiseer dat door de vloer met een kleur te markeren. Heel eenvoudig, maar erg effectief!
 • Bestudeer diverse ontwerpopties
  Dynamo is erg sterk in het analyseren van data en aan de hand hiervan meerdere opties te presenteren. U kunt dan beslissen wat de meest optimale keuze is. Zo kan Dynamo worden ingezet om hotelkamers efficiënt te verdelen over elke verdieping. Of voldoe aan uw Programma van Eisen en bestudeer verschillende opstellingen van kolommen in een parkeergarage om zo het maximaal aantal parkeerplaatsen te realiseren. Dynamo kan flink bijdragen aan het verlagen van ontwikkelkosten!
 • Analyseer de zonbelasting op een gebouw
  Met Revit kunt u een fantastische zonstudie doen, maar in combinatie met Dynamo kunt u analyseren wat de zonbelasting op een kantoorgevel is zo de meest ideale ligging van het pand bepalen. Dynamo kan aan de hand van een “heatmap” visueel aantonen welke gevelpanelen de hoogste zonbelasting ondervinden. Door dit visueel inzichtelijk te maken kan het ontwerp tijdig worden bijgestuurd waardoor uw opdrachtgever prettig in zijn of haar pand kan wonen of werken.
Verbinden met applicaties De BIM gedachte is dat het model en de bijbehorende informatie toegepast wordt tijdens een groot deel van het bouwproces en vanuit diverse disciplines. Dynamo kan hierin ondersteunen door applicaties of bestanden aan elkaar te koppelen. Exporteer bijvoorbeeld alle schedules in een keer naar Excel. Of koppel kostendata aan bouwonderdelen in het Revit model. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van data en deze onderling te koppelen kan meer rendement uit het totale BIM proces worden gehaald.
Kort samengevat Dynamo is:
 • Visueel programmeren;
 • Toegankelijk voor iedereen;
 • Automatiseren van repeterende werkzaamheden;
 • Complexe geometrische vraagstukken oplossen;
 • Verkennen van talrijke ontwerpopties;
 • Analyseren en visualiseren van data en gebouwprestaties.
 • Verbinden van Revit met andere applicaties;
Meer informatie of kennis? Wellicht wilt u nog meer informatie aan de hand van dit artikel of u wilt direct aan de slag? Dat kan natuurlijk! We bieden voor Dynamo for Revit zowel een gratis workshop als een basiscursus aan.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron
Autodesk AEC Collection