Nieuw: Revit 2021

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Coen
Berichten: 32

Nieuw: Revit 2021

Berichtdoor Coen » wo 08 apr 2020, 16:21

Afbeelding

Vandaag komt Revit 2021 uit! In dit artikel laat ik je de belangrijkste nieuwe dingen zien. Er zijn door Autodesk weer veel goede ideeën vanuit gebruikers toegevoegd. Ik raad je dan ook aan om deze laatste versie te installeren en te gaan ontdekken.
Revit voor de Architect Realistische 3D weergave De Realtime realistische weergave in Revit is sterk verbeterd:
  • 10x betere prestaties
  • Veel snellere en soepelere navigatie
  • Meer overtuigende materialen en lichteffecten
  • Automatische belichtingsregeling
  • Vervangt de vorige realistische modus
Afbeelding
Fantastische realistische 3D weergave in Revit 2021.
Generative Design Project Refinery is de bèta ontwerptool van Autodesk, waarmee je Dynamo scripts kunt analyseren en optimaliseren. De computer bepaalt aan de hand van door jou opgelegde voorwaarden, wat de best mogelijke oplossing is voor een bepaald probleem. Dit kun je nu ook rechtstreeks vanuit Revit doen, met nieuwe functies voor Generative Design!

Afbeelding
Generative Design rechtstreeks vanuit Revit.
  • Genereer ontwerpopties
  • Filter, orden en bekijk de resultaten
  • Evalueer doelen
  • Maak Revit elementen
Afbeelding
Laat de computer uitrekenen wat voor een ruimte de beste indeling is.
Slanted Walls Modelleer schuine, dubbel gekromde architectonische en constructieve wanden. Elementen die in de wand gehost worden, kun je zowel verticaal, als schuin plaatsen. Deze nieuwe functionaliteit werkt ook voor vliesgevels.

Afbeelding
Schuine en dubbel gekromde wanden.
Revit en Inventor Koppel Revit gegevens aan Inventor assemblages met behulp van Inventor AnyCAD.
De koppeling tussen de applicaties blijft bestaan. Als er iets wordt gewijzigd in het Revit model, krijgt de Inventor modelleur een melding. De componenten worden vervolgens ook in Inventor automatisch bijgewerkt.
Je kunt nu rechtstreeks vanuit BIM 360 een Revit model als referentie in Inventor laden. Workflows van ontwerp tot fabricage worden hiermee beter ondersteund.

Afbeelding
Gebruik de data uit het Revit model in Inventor.
Revit voor Iedereen Eigen Interface Je nu kunt zelf een gebruikersinterface instellen die het beste aansluit bij jouw werkzaamheden. Kies voor een of meerdere disciplines om alleen de betreffende tabbladen en functies te laden.

Afbeelding
Maak je eigen workspace met alleen functies die je nodig hebt.
Revit Civiel Revit wordt ook binnen de civiele wereld steeds meer gebruikt. Dat zie je ook terug in Revit 2021, met de introductie van een aparte discipline voor Infrastructuur. Ook worden er Family Categories geïntroduceerd, specifiek voor het ontwerpen van (onderdelen van) bruggen.

Afbeelding
Revit voor Infrastructuur.
PDF in Revit Sinds Revit 2020 kun je pdf-bestanden inladen en als onderlegger gebruiken. Nu kun je in Revit 2021 ook afbeeldingen en pdf-bestanden linken! Je vindt de tools Link PDF en Link Image op het tabblad Insert.

Afbeelding
Link pdf-bestanden en afbeeldingen in Revit.
  • Link pdf-bestanden en afbeeldingen vanuit de Cloud of vanuit een lokaal netwerk.
  • Herlaad (of verwijder) meerdere bestanden tegelijkertijd.
  • Verander gelinkte bestanden naar een geïmporteerd bestand.
  • Gebruik de functie ‘Show’ om een pdf-bestand of een afbeelding in het project op te zoeken.
  • Geen aparte knop voor Manage Images. Alle gelinkte bestanden vind je terug in 'Manage Links'.
Het linken van een afbeelding of een pdf bestand gaat op eenzelfde manier als importeren. Het voordeel van linken is dat de bestanden geen onderdeel zijn van het Revit model. Je kunt je modellen op deze manier licht en schoon houden. In het Manage Links scherm vind je de gelinkte bestanden in aparte tabbladen. Hier kun je onder andere het pad wijzigen en de bestanden herladen.

Afbeelding
Manage Link geeft in aparte tabbladen een overzicht van alle gelinkte bestanden.
Revit Cloud Models De navigatie naar Cloud modellen vanuit het Home-scherm van Revit is verbeterd.
Je kunt Revit Cloud Models nu ook in een Europese datacenter opslaan. Deze locatie bepaal je bij de inrichting van het BIM 360 Account, de zogenaamde Hub. Hier maak je de keuze voor een locatie (EU of US) van de data host.

Afbeelding
Navigeren naar BIM 360 projecten vanuit Revit Home.
Dynamo 2.5 Dynamo wordt nu standaard met Revit geleverd. Een aparte installatie is dus niet meer nodig. In de laatste versie zijn een tiental veelgevraagde Nodes toegevoegd. Zo kun je nu bijvoorbeeld met Dynamo elementen in Revit ‘Joinen’ en ‘Pinnen’. Nodes voor staalverbindingen zijn nu ook standaardfuncties binnen Dynamo. Profiteer van de verbeterde mogelijkheden om in Revit taken te automatiseren.

Afbeelding
Automatiseer staalverbindingen met nieuwe functies in Dynamo.

Nog wat algemene verbeteringen en veranderingen in het programma:
  • In de vorige versie van Revit kon je al in- en uitzoomen binnen een view van een Schedule. Ook kon je met 'Stripe Rows' de rijen inkleuren, om de leesbaarheid te vergroten. Dit werkte alleen niet als je de Schedule vervolgens op een tekening plaatste. In Revit 2021 is dit opgelost en zijn de gekleurde rijen ook zichtbaar op een Sheet. Bovendien kun je zelf de kleur bepalen.
Afbeelding
Gebruik gekleurde rijen in een Schedule.
  • Family Voids werken beter. Voids kun je in een Family koppelen aan de parameter 'Cuts Geometry'. Hiermee kun je sturen of en wanneer de Void werkt en een gat zal maken in de geometrie.
Afbeelding
Koppel een parameter aan een Void binnen een Family.
  • Voorheen moest je een View Filter verwijderen als je deze niet meer wilde gebruiken. In Revit 2021 kun je de filter met een schakelaar aan- of uitzetten. Dit scheelt een hoop extra handelingen!
Afbeelding
Filters vind je in het VG-scherm.
  • Tags blijven leesbaar, ook als je een element in het project roteert of spiegelt. In de Family van de Tag kun je dit regelen door het vinkje bij 'Rotate with component' aan te zetten.
Afbeelding
De Tag draait mee met het element.
  • De vaste Revit lijnstijlen staan nu consequent tussen haakjes en onderaan de lijst.
  • Een nieuw tabblad 'Precast' met functies voor prefab betonnen constructies.
  • Een knop waarmee je op de website van Autodesk gratis content kunt downloaden.
  • Tijden van zonsopkomst en zonsondergang nu afgestemd op de projectlocatie.
Revit voor de Constructeur Rebar In Revit 2021 worden er nieuwe, intelligente wapeningsvormen geïntroduceerd. Wapening in gebogen constructies wordt nu beter ondersteund. Functies waarmee je pre-fabricage kunt automatiseren zijn geïntegreerd in Revit. En er zijn nog meer kleine aanpassingen en verbeteringen gedaan die het mogelijk maken wapening te modelleren, compleet met fabricage- en buiginstructies.

Afbeelding
Koppelstukken in gebogen wapening.
Analyseer de constructie Je kunt nu ook rechtstreeks in Revit het constructieve model analyseren en de resultaten bekijken. Tools van Robot Structural Analysis zijn hiervoor geïntegreerd in Revit.

Afbeelding
Met functies uit Robot Structural Analysis kun je het model in Revit analyseren.
Vormgeving staalconstructie Het aantal staalverbindingen is uitgebreid, met onder andere verstijvingsconstructies voor kolommen. Daarnaast ben je vrijer in de vormgeving en kun je met 'Modify' functies de vorm van de staalconstructie aanpassen.

Afbeelding
Met nieuwe functies kun je de vorm van een staalconstructie aanpassen.
Revit voor de Installateur MEP modelleren is een belangrijk hoofdstuk binnen Revit. In deze versie hebben ze dit op de volgende punten verbeterd:
  • Naamgeving van het leidingsverloop elektrische installatie
  • Naamgeving komt terug in Tags en in Schedules
  • Aansluitingen op verdeelbord worden automatisch gecontroleerd op juistheid
  • MEP Worksharing wordt beter ondersteund
  • Stroomdiagrammen tekenen met behulp van een P&ID Modeler in BIM360 Docs
  • Veelgebruikte eenheden voor leidingsstromen, bijvoorbeeld l/h en m3/h
  • Exporteren naar fabricage onderdelen, met MEP Fabrication Job vanuit het menu start.
  • Meer geïntegreerde ontwerpanalyse van HVAC systemen (Heating, Ventilation en Air Condition)
Afbeelding
Veelgebruikte eenheden voor leidingsstromen zijn toegevoegd.
Meer informatie of kennis? Wil je meer informatie aan de hand van dit artikel of wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk! We bieden voor Revit zowel een gratis starten met BIM webinar als een Revit Basiscursus of Revit Gevorderden cursussen aan.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast

Autodesk AEC Collection