Top 5 nieuwe features van Revit 2021.1

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Coen
Berichten: 32

Top 5 nieuwe features van Revit 2021.1

Berichtdoor Coen » vr 21 aug 2020, 11:50

Afbeelding

Er is weer een update voor Revit 2021. Als je deze nog niet hebt geïnstalleerd dan zou ik dat zeker doen. De update heeft namelijk niet alleen verbeteringen die het leven van een Revit-modelleur aanzienlijk prettiger zullen maken maar ook zijn of haar samenwerking met andere partijen. 1. Shared Views Met de functie Shared Views kun je nu vanuit Revit een 3D view van het gebouwmodel met externe partijen delen. Zij kunnen het model in een webbrowser bekijken, zonder installatie van Revit. De werking is simpel. Je genereert vanuit Revit een link van de 3D view die je wilt delen. Met deze link kan iedere belanghebbende het model openen in de web interface van Autodesk. Je kunt hier door het model navigeren, meten en waar nodig opmerkingen plaatsen. Deze opmerkingen worden automatisch per mail verzonden naar de Revit modelleur, die hier vanuit Revit weer op kan reageren.

Afbeelding
Deel het Revit model zodat andere het in een webbrowser kunnen bekijken.
Vooralsnog kun je alleen 3D views op deze manier delen. Ook de eigenschappen van gemodelleerde objecten (BIM data) kun je in de Viewer nog niet raadplegen. Ik verwacht dat dit zeker in de nabije toekomst nog geïmplementeerd zal worden.
Afbeelding 2. Generative Design Generative Design is geïntroduceerd met de release van Revit 2021. Met deze functionaliteit kun je rechtstreeks in de projectomgeving van Revit ontwerpstudies maken. Dit kon natuurlijk al, maar nu doet de computer het werk voor je. Jij bepaalt de voorwaarden voor het ontwerp en de computer berekent vervolgens wat de best mogelijke oplossingen zijn. In deze update van Revit zitten 3 nieuwe voorbeeldstudies. Hiermee kun je onderzoeken hoe je een ruimte het beste kunt indelen, bijvoorbeeld met meubels.

Afbeelding
Nieuwe voorbeeldstudies die je binnen Revit projecten kunt gebruiken.
Covid 19 en de RIVM richtlijnen zijn natuurlijk actuele onderwerpen. Met Generative Design kun je de RIVM richtlijnen als voorwaarden gebruiken om de ruimtes van het gebouwmodel in te delen. Revit zal op basis van deze regels verschillende indelingen genereren. Jij kunt deze uitkomsten beoordelen en de beste eruit pikken. Met een klik op ‘Generate Revit Elements’ worden de meubels vervolgens direct in de ruimte geplaatst.
Afbeelding
3. Dynamo 2.6 In de laatste versie van Dynamo zitten tal van nieuwe functies zoals de ‘Documentation Browser’. Binnen dit dialoogvenster kun je een uitgebreide beschrijving vinden van een fout, of een waarschuwing binnen het Dynamo script. Daarnaast werkt het programma nu (grafisch) veel sneller.
Afbeelding
Met nieuwe Nodes voor ‘Path of Travel’ kun je met Dynamo routes binnen het gebouw analyseren. Zo kun je bijvoorbeeld met een Dynamo script het gebouwmodel toetsen, door te controleren of alle ruimtes voldoen aan de maximale vluchtafstand.

Afbeelding
Dynamo Nodes voor het maken van route analyses. 4. Cloud Model Upgrade Revit Cloud Workshared projecten kun je nu vanuit BIM 360 Docs updaten naar Revit 2021. Je moet hiervoor Project Admin rechten hebben binnen het BIM 360 Docs project. Nieuw is dat je ook een test update kunt uitvoeren. Je krijgt dan een email met een rapportage van alle veranderingen en eventuele fouten die optreden tijdens het updaten. Deze fouten kun je nu dus voorkomen door ze op voorhand op te sporen en op te lossen.

Afbeelding
Revit Cloud Model Upgrade kan rechtstreeks vanuit BIM 360 Docs.
Is de update naar Revit 2021 succesvol verlopen, dan kun je het model direct vanuit het Revit Home-scherm openen via de BIM 360 knop.
Afbeelding 5. Reset Shared Coordinates Hier is vaak naar gevraagd en nu kan het met de update van Revit 2021. De gedeelde coördinaten van een project opnieuw instellen was altijd omslachtig. Nu kun je met een klik op ‘Reset Shared Coordinates’ het gedeelde coördinatensysteem resetten voor het project en alle gelinkte bestanden.

Afbeelding
Manage Coordinates binnen Revit.
Alles wordt teruggezet naar de beginsituatie waarbij het Survey Point en het Project Base Point naar 0,0,0 worden verplaatst. Een eventuele hoekverdraaiing van het project ten opzichte van het werkelijke noorden wordt hierbij ook gereset.
Afbeelding
Alle nieuwe functionaliteiten Wil je graag weten wat alle nieuwe functionaliteiten (inclusief de update van 2021.1) zijn? Kijk dan even op de pagina van Autodesk Revit 2021.
Meer informatie of kennis? Wil je meer informatie aan de hand van dit artikel of wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk! We bieden voor Revit zowel een gratis webinar Starten met BIM als een Revit Basiscursus of Revit Gevorderden cursus aan.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast

Autodesk AEC Collection