Bouwen in de binnenstad – voorkom schade en logistieke problemen

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Coen
Berichten: 32

Bouwen in de binnenstad – voorkom schade en logistieke problemen

Berichtdoor Coen » di 10 nov 2020, 16:36

Als je als aannemer gaat bouwen in de binnenstad is de ruimte beperkt. Je loopt al snel het risico dat je met bouwgerelateerde activiteiten, schade of logistieke problemen veroorzaakt in de directe omgeving. Toch is dit met behulp van de juiste software aanzienlijk te beperken.

Schade, direct en indirect, levert bij alle betrokken partijen veel frustratie op. Bouwers verliezen waardevolle tijd en maken extra kosten, en voor gedupeerden zijn ze vooral vervelend en verstoren ze de dagelijkse gang van zaken. En kun je daarna niet bij je verzekeraar aantonen dat je de juiste voorzorgsmaatregelen hebt getroffen, dan kan het ook nog eens zo zijn dat je de gemaakte kosten niet vergoed krijgt. In alle opzichten loont het dus de moeite vooraf de bouwtechnische en logistieke consequenties gedetailleerd uit te werken en je niet voor verassingen komt te staan.
Krijg overzicht Met behulp van een aantal krachtige tools van Autodesk is het mogelijk een plan op te stellen waarmee een inbreidingslocatie en zijn directe omgeving in kaart gebracht kan worden. Door vooraf inzichtelijk te hebben wat potentiële knelpunten kunnen zijn, kan er tijdig een oplossing worden bedacht. Dit voorkomt toekomstige schade, tijdsverlies en onkosten.

Door al in een vroeg stadium van een project met een BIM-model te werken krijg je meer inzicht in de noodzakelijke maatregelen en bijbehorende kosten. Waar moet een keerwand worden geplaatst? Wat zijn de beste aanvoerroutes en opslaglocaties voor bouwmaterialen en -materieel? Of waar liggen de veilige hijszones voor de bouwkraan? Met het BIM-model communiceer je ook makkelijker en is het eenvoudiger om opdrachtgevers, gemeentes en andere betrokken partijen op de hoogte te brengen van de genomen voorzorgsmaatregelen.

Projectomgeving inventariseren
Om alle risico's te inventariseren is niet alleen informatie van het project zelf nodig. Ook informatie over de omgeving is van belang. Op de website van PDOK (Publieke Dienstverlening Op de Kaart) vind je open datasets van de overheid met actuele geografische informatie. Denk hierbij aan gebouwen, wegen, waterlopen en kadastrale grenzen. Met een applicatie zoals InfraCAD Map (Desktop) is die data om te zetten in bruikbare onderleggers voor CAD-applicaties zoals AutoCAD, Civil 3D, Revit of Navisworks.

Afbeelding
Importeer geodata in AutoCAD met InfraCAD Map.

Ook is het mogelijk gebruik te maken van AHN3-bestanden (Actueel Hoogtebestand Nederland) voor rasters met hoogte-informatie of een (3D-)puntenwolk. De puntenwolk is een LAS-bestand die via ReCap Pro in Revit geïmporteerd wordt. Het bouwproject en de omgeving wordt daarna in Revit of Navisworks samengevoegd in een 3D BIM-model. Aan de hand van dit model worden planningen en inzichten opgesteld en risico's afgewogen. Dit BIM-model doet gedurende het hele bouwproces dienst als centrale bron van informatie waar alle partijen gebruik van maken.

Afbeelding
De AEC Collection biedt applicaties die je helpen bij het inzichtelijk maken van risico's.

Spil in de centrale informatievoorziening, is BIM 360, het cloudplatform van Autodesk. Alle informatie wordt met BIM 360 Docs in de cloud opgeslagen. Alle bouwpartners hebben zo toegang tot de laatste informatie, wanneer ze dat willen en waar ze dat willen. Je kunt zowel in 2D als in 3D het model raadplegen. Dit kan op een vaste computer, of bijvoorbeeld op een tablet in de bouwkeet. De BIM-coördinator bepaalt wie het model mag inzien en wie er voor welk deel verantwoordelijk is.
Dankzij BIM 360 is het ook mogelijk om een terreinmodel uit Civil 3D, direct in Revit te importeren. Het model wordt in Revit omgezet in een Toposurface en kan als onderlegger voor verdere uitwerking van de inbreidingslocatie worden gebruikt.
BIM 360 koppelt data vanuit Civil 3D rechtstreeks in Revit. In onderstaande video wordt deze werkmethode nader toegelicht. Ook kunt u meer informatie over dit onderwerp lezen in Samenwerken met Civil 3D en Revit

Taken automatiseren Wat nu als jouw computer kan anticiperen op de mogelijke risico’s van bepaalde bouwactiviteiten? Zou dat niet veel tijd schelen? Dankzij Generative Design kan dit nu rechtstreeks vanuit Revit. Met deze functie gaat de computer aan de hand van een Dynamo script, op zoek naar de best mogelijke oplossing voor een bepaalde stelling of probleem. De input, in de vorm van voorwaarden, wordt door de gebruiker vooraf ingegeven. Uit de resultaten die Revit genereert kan een keuze worden gemaakt. De oplossing wordt vervolgens meteen vertaald naar Revit elementen, die in het actieve project worden geplaatst. Bekijk onderstaande video maar eens. Hier wordt de optimale positie van twee bouwkranen, aan de hand van een aantal regels met behulp van Generative Design bepaald.
In het artikel Is uw bouwplaats ook zo krap? lees je meer over hoe een BIM-model je kan helpen bij het efficiënt inrichten van de bouwplaats.
Afbeelding

Met Generative Design kun je de computer een voorspelling laten doen.
Neem actie! Voor bouwprojecten geldt een omgekeerde bewijslast. Als aannemer dien je aan te tonen dat schade niet door jouw handelen is veroorzaakt. Dankzij de oplossingen van Autodesk kun je in een vroeg stadium deze risico’s inventariseren.

Wij helpen je hier graag bij, zodat ook jij deze applicaties succesvol in een BIM-proces kunt inzetten. Naast trainingen voor de verschillende Autodesk applicaties, kunnen wij inspelen op jouw praktijkvraag en hier een gerichte oplossing voor bieden.
Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies: 085 - 30 30 000

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Autodesk AEC Collection