Nieuw! Civil 3D 2023

Het infrastructuur en civiele techniek forum is voor de gebruikers van AutoCAD Civil 3D, Map 3D, Infrastucture Modeler en de Autodesk AEC collection.

Moderators: Bram, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Bram
Beheerder
Berichten: 82

Nieuw! Civil 3D 2023

Berichtdoor Bram » wo 01 jun 2022, 12:22

Autodesk heeft onlangs Civil 3D 2023 uitgebracht. Ook deze keer zijn er een aantal belangrijke toevoegingen en verbeteringen doorgevoerd die het werken met Civil 3D niet alleen sneller en makkelijker maakt, maar ook plezieriger. We lopen ze in dit artikel met je door.
Corridor Enhancements Als je met corridors werkt zul je merken dat in de 2022.1-update er een wijziging is geweest in het Corridor Targeting-venster: in een overzichtelijk scherm koppel je makkelijk en snel verschillende targets aan een subassembly. In 2023 is dit venster nog verder verbeterd:
  • Mogelijkheid om te filteren op verschillende eigenschappen, zoals:
    • Laagnaam van Feature Line en/of Polyline
    • Naam van een Alignment
  • Als de laagnaam is gekozen bij het maken van een target, op basis van een Polyline of Feature Line: als je nu nieuwe objecten op die laag plaatst worden ze dynamisch opgenomen in de targeting
  • Je kunt sorteren
  • Je kunt in een keer meerdere terreinmodellen toevoegen voor meerdere subassemblies.
Heb je de corridor compleet en ben je zover om het model naar Navisworks te exporteren, dan maak je er standaard eerst Solids van. In 2023 worden de Property Sets nog beter ondersteund. Zo zijn er extra standaard properties aanwezig en worden de properties uit deze set nog beter bijgewerkt als de corridor wijzigt.
In onderstaande video zie je de wijzigingen nog kort voorbijkomen.

VIDEO: Civil 3D 2023 - Corridor targeting solid properties (EN)
Spoorontwerp Ook op het gebied van Rail Design borduurt Civil 3D 2023 verder op verbeteringen uit de 2022.1-versie. De verbeterde wissels en kruisingen (Railway Turnouts, Switches and Crossings) tool is verder verbeterd en is het makkelijker je eigen catalogus te bouwen of elementen uit te wisselen.

Op het gebied van de verkanting is een nieuw ‘Cant information label’ toegevoegd waarin je op een alignment, op elk punt de informatie van de Cant kunt weergeven.
Pressure Pipes Voor water-, gas of drukriolering kun je gebruik maken van Pressure Pipe Networks. In 2023 is het nu mogelijk om de verticale ligging van deze buizen via het lengteprofiel makkelijk aan te passen.

Ook zijn er verbetering toegevoegd aan zowel Pressure Pipes als de Gravity Pipes, je kunt nu Property set data in een Profile View tonen.

VIDEO: Civil 3D 2023 - Pressure pipe enhancements (EN)
Subassembly Composer Ook de Subassembly Composer heeft een paar updates gekregen. Er is een nieuw onderdeel toegevoegd, de Auxiliary Curve, zodat je een hulpboog kunt tekenen waarop je vervolgens verder kunt werken.
Een kleine toevoeging verder is dat je aan de bestandsnaam van je subassembly kunt zien of je nog niet-opgeslagen wijzigingen hebt uitgevoerd, door een * bij de naam.
Snelheidswinst Als laatste en in lijn met de andere producten heeft Civil 3D 2023 ook zijn eigen Performance Enhancements gekregen:
  • Sample Lines zijn gemiddeld 20% sneller bij bewerken
  • De Event Viewer is gemiddeld 33% sneller
  • Section Views worden gemiddeld 20% sneller bijgewerkt
  • Section Viewports (op layouts) hebben een efficiënte caching gekregen, zodat alleen wijzigingen worden verwerkt op betreffende Viewports.
Grading Optimization en Project Explorer Als je in bezit bent van de AEC Collection heb je voor Civil 3D ook de toegang tot de Grading Optimization Tools om in de voorontwerpfase grondwerk te berekenen en de Project Explorer om objecten te bekijken en te bewerken vanuit een makkelijk toegankelijk venster. Ook hiervoor zijn een aantal updates uitgebracht
Grading Optimization De Grading Optimization Tool is verrijkt met een uitgebreid Help platform, met Tutorials en Sample Files.
Feedback tijdens het optimization proces wordt nog beter weergegeven in verschillende grafieken en de voortgangsbalk.
Voorheen werden Feature Lines die elkaar overlappen als collineaire lijnen teruggezonden naar Civil 3D. Dat is nu niet meer zo, waardoor het aantal lijnen sterk vermindert.

VIDEO: Civil 3D 2023 - Grading Optimization enhancements (EN)
Project Explorer Aan de Project Explorer zijn regels en tabbladen toegevoegd waarin hoeveelheden zijn af te lezen, en ook totalen kun je nu snel in beeld krijgen.
Je kunt de tekstgrootte van de regels aanpassen, maar ook de individuele regelhoogte, zodat je beter overzicht op het project houdt.
Een toegevoegde functie is het vergelijken van COGO Points en Parcels ten opzichte van Feature Lines.

VIDEO: Civil 3D 2023 - Project Explorer Enhancements Video (EN)
Ook met Civil 3D aan de slag? Dat kan natuurlijk! Civil 3D bestel je eenvoudig in onze webshop. Wil je leren hoe je het beste met Civil 3D kunt werken? Dan raden we je de Civil 3D Basis Cursus aan.

Heb je liever persoonlijk contact? Wij ook! Bel ons gerust op +31 (0)88 - 872 00 00. Onze kundige medewerkers zitten voor je klaar.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 1 gast

Autodesk AEC Collection