Inventor 2021: Met AnyCAD ontwerpen in een Revit-project

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Coen, DavidN, Anton, Roy_M

DavidN
Berichten: 34

Inventor 2021: Met AnyCAD ontwerpen in een Revit-project

Berichtdoor DavidN » wo 13 jan 2021, 16:35

Al sinds de 2010 versie van Inventor bestaat de mogelijkheid om Inventor-ontwerpen te vereenvoudigen en te delen met Revit. Vooral fabrikanten maken hier dankbaar gebruik van om hun producten in Revit-projecten te krijgen. Met AnyCAD in Inventor 2021 wordt het proces omgedraaid: van Revit naar Inventor.
Nieuw in Inventor 2021: AnyCAD for Revit! BIM is in de loop der jaren flink gegroeid, wat onder andere heeft geleid tot een toename van geprefabriceerde producten. We zien dan ook dat steeds meer van onze klanten op zoek zijn naar de mogelijkheid om Revit-modellen rechtstreeks in Inventor te openen. Met AnyCAD for Revit in Inventor 2021 wordt dit mogelijk. Met de AnyCAD-technologie van Autodesk Inventor leest u CAD-bestanden van andere CAD-pakketten direct in Inventor.
inventor-2021-revit-to-inventor-anycad-10-768x432.png

In tegenstelling tot functionaliteiten zoals import of export, converteert AnyCAD het bestand niet. In plaats daarvan blijft de link naar het bestand behouden. Dus wanneer het bestand wordt bijgewerkt in de oorspronkelijke CAD-software, wordt het bestand automatisch bijgewerkt in Inventor.
Dit betekent dat u makkelijker kunt samenwerken met collega's die andere CAD-software gebruiken. U hoeft hun bestanden immers niet meer te converteren. Dit geeft u het vertrouwen in de data én versterkt uw samenwerking.

Zie ook het blog van Autodesk voor meer informatie over AnyCAD
AnyCAD for Revit in Inventor 2021 AnyCAD was al beschikbaar voor andere CAD-software, zoals AutoCAD, NX en PRO-Engineer. In Inventor 2021 wordt de AnyCAD-functionaliteit uitgebreid met het .RVT-bestandsformaat, zodat u live kunt linken naar native Revit-bestanden. Deze functionaliteit is zeer interessant voor fabrikanten van bouwproducten, aannemers of werktuigbouwkundigen die samen willen werken binnen een geïntegreerd BIM-model.
Hoe werkt AnyCAD for Revit? Start in Inventor met een lege assembly en kies voor de optie ‘Place imported CAD file’. Blader vervolgens naar uw Revit RVT-bestand.
Revit-bestanden kunnen worden gedeeld als een .RVT-bestand, via BIM360-docs of met Vault in combinatie met de Autodesk-desktopconnector.
Terwijl het bestand wordt geopend, kunt u 'Translate' kiezen om alle links naar het originele bestand te verbreken, of 'Reference Model' om het model via AnyCAD te koppelen. Met de optie Reference Model wordt het Revit bestand waarnaar wordt verwezen in Inventor bijgewerkt wanneer het Revit bestand verandert.
Inventor kan het Revit-bestandsformaat lezen en biedt een keuze uit de 3D-views die in het Revit-bestand zijn opgeslagen. Meestal hebt u niet alle gebouwonderdelen uit het Revit project nodig, u kunt dan deze functionaliteit gebruiken om voor een vooraf voorbereide weergave van het project te kiezen.
Plaats nu het Revit-project in het assembly-bestand. Kies ‘Place at Origin’ om ervoor te zorgen dat de coördinatensystemen van Revit en Inventor overeenkomen.

inventor-2021-screen-capture-insert-revit-project-768x432.png
U kunt nu uw ontwerp in Inventor maken, waarbij het Revit-project als referentie wordt gebruikt. Het ontwerp is correct gepositioneerd ten opzichte van het Revit-model.
Wat als het Revit-project wordt bijgewerkt? Wanneer u Revit en Inventor op hetzelfde systeem gebruikt, zult u merken dat de Inventor ‘Update’ (Het bliksemschichtje) wordt geactiveerd wanneer het Revit Project-bestand wordt opgeslagen. Klik op de updateknop om het Revit-model bij te werken en kijk hoe uw Inventor-ontwerp zichzelf bijwerkt.

whats-new-in-inventor-2021-connect-workflow-revit.png

Als u het Revit-bestand op een andere manier ontvangt, zoals e-mail, overschrijft u simpelweg de originele versie om de wijzigingen in Inventor door te voeren.
Uitwisseling van Revit en Inventor Inventor kan nu ook direct opslaan in native Revit-families (RFA) en BIM-neutrale IFC-bestanden. Inventor kon in het verleden al verwijzen naar 2D AutoCAD DWG-bestanden via ‘AnyCAD’, en nu (nieuw in Inventor 2021) dus ook naar 3D Revit Project-bestanden.
Creëer BIM-content BIM-objecten zijn digitale weergaven van producten en apparatuur die door partners in het bouwproces in de gebouwinformatiemodellen kunnen worden geplaatst. Specifieke BIM-inhoud bevat zowel 3D-weergaven van het product als de bijbehorende metadata, zoals Omniclass-classificatie, materiaal, modelnummer, MEP-verbindingen en onderhouds-informatie.

Zie de volgende link voor meer informatie over het maken van BIM Content.
Create-BIM-content-eBook-768x447.png
Conclusie Met de nieuwe functionaliteit kunt u op een makkelijk manier een Revit-projectbestand ‘linken’ aan Inventor met ‘AnyCAD’. Op deze wijze bent u in staat uw productiemodellen op maat te maken en te positioneren in het project en kunt u uw ontwerp uitlijnen met de ontwerpen van de architect.

De link met het originele ontwerppakket is ‘Live’, waardoor het Revit-model kan worden bijgewerkt in Revit. Daarna wordt de update knop actief in Inventor, waardoor het productiemodel automatisch wordt bijgewerkt aan de hand van het aangepaste ontwerp.

Om de cirkel rond te maken kan het productiemodel van Inventor worden geëxporteerd naar een native Revit-formaat zodat coördinatoren het ontwerp kunnen goedkeuren. Dit kan rechtstreeks in Revit of met goedkeuringstools zoals Navisworks of BIM 360.

De toevoeging van deze nieuwe tool zal zorgen voor een beter geïntegreerd werkproces. Dit zal op zijn beurt leiden tot een betere samenwerking tussen de verschillende disciplines. En dat is winst voor iedereen!
Meer weten? Wilt u meer weten over Inventor, Revit, BIM360 of Vault? Of zoekt u een partner die u kan helpen bij het inrichten of begeleiden van digitale werkprocessen?
Neem gerust contact met ons op: 085 - 30 30 000. Wij helpen u graag!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast

Autodesk AEC Collection