Nieuw: BIM 360 meldingen openen in Revit met Add-In!

Werken waar je wil, wanneer je wil en met wie je wil. Dat is wat de Cloud & Collaboration services van Autodesk te bieden hebben. Steeds meer bouw- en civieltechnische bedrijven stappen over op deze efficiënte vorm van informatie delen en communiceren.

Moderators: Bram, Coen, DavidN, Roy_M

Gebruikersavatar
Coen
Berichten: 32

Nieuw: BIM 360 meldingen openen in Revit met Add-In!

Berichtdoor Coen » vr 29 jan 2021, 14:23

Afbeelding
Autodesk heeft onlangs de Issues Add-In voor Revit uitgebracht. Dankzij deze applicatie wordt de coördinatie van een BIM-project een stuk eenvoudiger. Opmerkingen die je via de Model Viewer van BIM 360 op een tekening plaatst, zijn nu ook direct zichtbaar in het Revit model. BIM 360 is klaar voor de ISO 19650 BIM 360 Docs is een Cloud platform waarin alle relevante informatie van een bouwproject wordt opgeslagen. De betrokken teamleden krijgen allemaal toegang tot het BIM 360 project. Zij beschikken hiermee altijd en overal over de laatste stand van zaken.
Welke informatie er met wie wordt gedeeld, regel je binnen BIM 360 Docs met machtigingen en met behulp van goedkeuringsprocedures. Dit laatste betekent dat ingediende stukken eerst worden gecontroleerd, bijvoorbeeld door de BIM manager van het project. Pas na goedkeuring worden ze met anderen gedeeld.
BIM 360 Docs is een Common Data Environment (CDE) die je volledig kunt inrichten volgens de ISO 19650. Deze internationale BIM-norm beschrijft samenwerkingsprocessen voor het effectief beheren van informatie binnen een BIM.
De norm maakt hier een onderscheid in 4 fases: Work in Progress, Shared, Published en Archive.
De status van de informatie van een BIM-project mag pas veranderen, nadat er een goedkeuringsprocedure binnen de CDE heeft plaatsgevonden:

Afbeelding
Het concept van een CDE volgens de ISO 19650.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de ISO 19650.
Of bezoek de website van het BIM Loket. Hier vind je onder andere een overzicht van veel gestelde vragen.
Vanuit BIM 360 kan de BIM manager tekeningen inzien, controleren en waar nodig voorzien van opmerkingen. Als er een melding (Issue) is aangemaakt, dan wordt de verantwoordelijke projectdeelnemer hiervan automatisch per mail op de hoogte gebracht.

Afbeelding
Gebruik BIM 360 om conflicten op te sporen en hiervan melding te maken.
Issue Management in Revit Dit werkproces wordt nu een stuk eenvoudiger dankzij de Issues Add-In voor Revit. Een BIM 360 melding kun je nu direct in Revit openen, bewerken en van commentaar voorzien. Dit werkt als volgt. De BIM manager maakt melding van een probleem of een conflict. Dankzij de Model Viewer van BIM 360 kan deze melding direct aan een of meerdere elementen uit het Revit model worden gekoppeld. Deze interactie is mogelijk doordat de BIM 360 Model Viewer, het complete (gedeelde) gebouwmodel met alle eigenschappen laat zien.
De verantwoordelijke Revit modelleur opent vervolgens het BIM 360 project. Dit kan rechtstreeks vanaf het Home-scherm van Revit. Door de Issues Add-In te activeren, worden alle meldingen die betrekking hebben op dit project automatisch in de werkomgeving van Revit getoond.

Afbeelding
Manage Issues vind je op de Ribbon tab Issues.
Afbeelding
Klik op de melding en deze wordt meteen zichtbaar in het Revit model.
  • Meldingen kun je als (gemachtigde) projectdeelnemer maken binnen een van deze BIM 360 producten:
    BIM 360 Docs, BIM 360 Design en BIM 360 Model Coordination
  • De Issues Add-In werkt voor alle Revit modellen (gemaakt in de versie 2020 of later) die zijn gepubliceerd naar BIM 360 via Revit Cloud Worksharing, Cloud Models for Revit of vanuit de Desktop Connector.
  • Installeer de Issues Add-In vanuit de Autodesk Desktop App, of ga hiervoor naar de website manage.autodesk.com.
Door een melding te selecteren zoom je direct in op het probleemgebied. Is het conflict opgelost? Dan kun je vanuit Revit een reactie geven op de melding. De BIM manager kan vervolgens het commentaar en de eventuele wijzigingen in het Revit model in BIM 360 gaan beoordelen. Als laatste stap kan bij goedkeuring de melding worden gesloten. Deze wordt dan automatisch gearchiveerd binnen het BIM 360 project.

Afbeelding
Los het probleem op in Revit en geef een reactie op de melding.
Koppel BIM 360 aan Navisworks Nog meer goed nieuws! De Issues Add-In is er ook voor Navisworks en deze kun je gratis downloaden vanuit de Autodesk App Store. Met deze applicatie kunnen BIM 360 en Navisworks werkprocessen aan elkaar worden gekoppeld.
  • Gebruik BIM 360 voor het gehele coördinatieproces en de afhandeling van conflicten
  • Maak Meldingen aan vanuit BIM 360 of rechtstreeks vanuit Navisworks
  • Bespaar tijd dankzij de automatische conflictopsporing van BIM 360 Model Coordination
  • Vergelijk de resultaten van Clash Controles gemaakt in Navisworks en in BIM 360 Model Coordination
  • Screenshots van conflicten uit Navisworks worden als bijlage aan een BIM 360 Melding toegevoegd
  • Gecontroleerde toegang tot de coördinatieruimte van BIM 360 vanuit Navisworks
Met Navisworks kun je de BIM-modellen van verschillende disciplines samenbrengen. Hierdoor krijgen projectteams al in een vroeg stadium van het project, inzicht in mogelijke conflicten en een betere controle over de planning en het resultaat in de uitvoering.
BIM 360 Model Coordination automatiseert dit proces door aspectmodellen vanuit BIM 360 Docs samen te voegen in een coördinatieruimte. Eventuele conflicten worden meteen weergegeven in de Model Viewer van BIM 360. Hier kun je als projectcoördinator melding van maken. Met behulp van de Issues Add-In kan dit ook vanuit Navisworks, nadat je een Clash Controle hebt uitgevoerd:

Afbeelding
De Ribbon tab Coordination verschijnt na een succesvolle installatie van de Issues App.
Afbeelding
Voer een Clash Controle uit en meld conflicten vanuit Navisworks in het BIM 360 project.

infoMet de functie SwitchBack kun je een object in Navisworks selecteren en vervolgens hetzelfde object in Revit lokaliseren en erop inzoomen. Revit en Navisworks zitten allebei in de AEC Collection. Hiermee heb je de beschikking over alle BIM-oplossingen van Autodesk.Maak gebruik van tijdbesparende BIM 360 oplossingen, gecombineerd met krachtige Navisworks functionaliteiten. Conflicten kun je nu vanuit beide applicaties in het Revit model openen, om hier vervolgens direct op te anticiperen. Teamleden breng je vanuit Revit op de hoogte van de status van meldingen. Spil in de communicatie is BIM 360 waar alles wordt gedocumenteerd.
Mijn advies is: installeer de Issues Add-In vandaag nog. Het is een onmisbare schakel in het BIM werkproces waarmee je effectief BIM 360, Revit en Navisworks aan elkaar kunt koppelen!
Meer weten? Wil je meer weten over de ISO 19650, BIM 360, Revit of Navisworks?
Neem dan contact met ons op: 085 - 30 30 000. Wij helpen je graag!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

Autodesk AEC Collection