Shared Coordinates in Revit (deel 1)

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Coen
Berichten: 32

Shared Coordinates in Revit (deel 1)

Berichtdoor Coen » vr 19 feb 2021, 15:02

Gedeelde coördinaten zijn voor veel Revit-gebruikers lastig in te stellen. Toch wordt er vaak mee gewerkt, met name bij civieltechnische projecten. In deze reeks van artikelen geef ik je tips om meer inzicht te krijgen in Shared Coordinates binnen Revit. In dit eerste deel speciale aandacht voor de functie: ‘Specify Coordinates at Point’. Wat is het nulpunt van Revit? Revit heeft maar liefst drie coördinatensystemen met elk een eigen nulpunt: intern nulpunt, projectnulpunt en gedeeld nulpunt. De Engelse benamingen voor deze nulpunten zijn als volgt:

Afbeelding
De 3 nulpunten (Origin Points) van Revit.
Het projectnulpunt moet altijd in de buurt liggen van het interne nulpunt. Dit komt omdat het werkveld van Revit niet oneindig groot is. Het is gelimiteerd tot 20 miles (ongeveer 32 km) in de x-, y- en z-richting, waarbij het middelpunt van deze virtuele kubus wordt bepaald door het interne nulpunt (Internal Origin). Dit punt wordt in Revit ook wel ‘startup location’ genoemd. Het is een vast punt die je niet kunt veranderen. Dit in tegenstelling tot het Project Base Point en het Survey Point, die je wel zelf kunt instellen.

Afbeelding
Het werkveld van Revit is niet oneindig groot.
Twee nulpunten zijn belangrijk als je gaat werken met gedeelde coördinaten:
  • Project Base Point
    Het nulpunt van het interne coördinatensysteem van het gebouwmodel. Dit punt plaats je op een afgesproken plek binnen het project, bijvoorbeeld op het snijpunt van twee stramienen.
  • Survey Point
    Het nulpunt van een gedeeld coördinatensysteem. Voor projecten in Nederland wordt vaak het stelsel van de Rijksdriehoeksmeting (RD-coördinatenstelsel) gebruikt.
Waarom krijg ik het projectnulpunt niet op coördinaten? Het nulpunt van het RD-coördinatenstelsel is vastgesteld op ongeveer 120 km ten zuidoosten van Parijs. Een Project Base Point ligt ergens in Nederland en dus altijd op grote afstand van dit punt.
Selecteer het Project Base Point en je kunt in Revit de x-, y- en z-coördinaten invullen. Ook de hoekverdraaiing van het project ten opzichte van het werkelijke noorden kun je hier instellen.

Afbeelding
Vul de coördinaten en de hoekverdraaiing van het project in.
Dit werkt alleen niet met (civieltechnische) projecten, die op RD-coördinaten worden uitgewerkt. Als je de werkelijke coördinaten van het Project Base Point invult, dan zal Revit een foutmelding geven. ‘The Project Base Point cannot be placed more than 10 miles/16 kilometers from its startup location’. Dit heeft natuurlijk te maken met het gelimiteerde werkveld van Revit.

Afbeelding
Op deze manier kun je het Project Base Point niet op de juiste coördinaten krijgen.
Alle functies waarmee je de locatie van het project kunt instellen, heeft Revit verzameld op de Ribbon tab Manage. Met ‘Relocate Project’ kun je het Project Base Point verplaatsen in relatie tot het Survey Point.

Afbeelding
Relocate Project.
Maar als je deze functie gebruikt om het project op RD-coördinaten te zetten, komt Revit met een pop-up melding: ’Please enter a value less than 9144 m’. Ook hier loop je tegen een limiet aan. Voor dimensionering die je als annotatie invoert, is deze ingesteld op 30.000 ft (9144 meter).

Afbeelding
De functie ‘Relocate Project’ werkt in dit geval ook niet. RD-coördinaten in Revit met ‘Specify Coordinates at Point’ Uiteraard is er een optie die wel werkt binnen Revit: ‘Specify Coordinates at Point’. Dankzij deze functie kun je het nulpunt van het gebouwmodel naar een afgesproken punt binnen het RD-coördinatenstelsel verplaatsen.

Afbeelding
Specify Coordinates at Point.
Selecteer het Project Base Point en neem de coördinaten over van een referentiepunt uit de civieltechnische onderlegger.

Afbeelding
Gebruik ‘Specify Coordinates at Point’ om de coordinaten van het Project Base Point in te stellen.
Het gebouwmodel staat nu op RD-coördinaten in Revit. Je kunt nu de werkelijke coördinaten van het project, op ieder gewenst punt direct uit het BIM-model halen. Dit zal de samenwerking en communicatie met betrokken bouwpartners bevorderen.

Afbeelding
Het gebouwmodel staat nu op RD-coördinaten.
Meer informatie of kennis? Wil je meer informatie aan de hand van dit artikel of wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk! Wij bieden voor Revit een speciale Revit Gevorderden cursus - Civiel aan. Gedeelde coördinaten is een van de onderwerpen die we tijdens deze cursus uitgebreid behandelen. Maar ook als je nog niet bekend bent met Revit kun je bij ons terecht voor een Revit Basiscursus. Bekijk het complete aanbod op onze website.
Binnenkort verschijnt ‘Shared Coordinates in Revit (deel 2)’ waarin ik de functie ‘Acquire Coordinates’ zal toelichten. Als je een civieltechnische AutoCAD-onderlegger in Revit linkt, dan kun je hiermee het coördinatensysteem van deze tekening in Revit overnemen. Houd dus vooral dit Forum in de gaten als je hier meer over wilt lezen!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Autodesk AEC Collection