Nieuw! AutoCAD 2022

Het AutoCAD forum is gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken.

Moderators: Bram, Coen, DavidN, Anton, Roy_M

DavidN
Berichten: 34

Nieuw! AutoCAD 2022

Berichtdoor DavidN » wo 19 mei 2021, 08:53

Ook dit jaar heeft Autodesk de lente weer ingeluid met nieuwe software-versies, waaronder AutoCAD. In AutoCAD 2022 staan automatisering en samenwerking centraal, met toegang tot nieuwe functies die hier in voorzien en bestaande tools die verbeterd zijn.
Nieuwe, tijdbesparende functies Mooie nieuwe functies in AutoCAD 2022 zijn zonder meer Trace en Share. Met deze tools verander je je manier van werken door het beoordelingsproces van tekeningen te stroomlijnen. Daarnaast kun je vanaf elke locatie digitaal en veilig samenwerken met teams en collega's, rechtstreeks vanuit de applicatie.
Met Count laat je AutoCAD tellingen verrichten zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen. Dit bespaart tijd en verbetert de nauwkeurigheid van het tellen van blokken en geometrie.
Voorgestelde wijzigingen bekijken met Trace Met de nieuwe Trace functie kun je tekeningen markeren zonder de bestaande tekening te wijzigen. Projectmedewerkers kunnen bijvoorbeeld in de AutoCAD Web of Mobile App een Trace maken met voorgestelde wijzigingen. Deze Trace kan geopend worden op de desktopversie van AutoCAD. Hier zie je automatisch de feedback op jouw tekening en kun je vervolgens de wijzigingen verwerken.

De Traces Palette is terug te vinden in de Collaborate tab in de Ribbon. In onderstaand filmpje is te zien hoe deze functionaliteit in de praktijk werkt:

Tekeningen delen met nieuwe Share-functionaliteit Met Share kun je jouw tekeningen (inclusief X-refs) nu rechtstreeks vanuit AutoCAD delen met je projectteam. Ook deze knop is in AutoCAD te vinden in de Collaborate tab, maar staat ook direct naast de Quick Access Toolbar. Wanneer je op 'Share Drawing' klikt, kun je verschillende toegangsniveaus selecteren, zoals 'View only' (alleen bekijken) of 'Edit and save a copy' (wijzigen), en kun je een link van je tekeningen per mail versturen:
Share.png
De links kun je vervolgens rechtstreeks openen in de AutoCAD Web App. Op deze wijze heb je controle over je eigen tekeningen en heb je beschikking over een veilige omgeving om digitaal te kunnen samenwerken.

Count Palette De nieuwe Count Palette (te vinden in de Draw tab) telt automatisch het aantal blokken in jouw tekening. Hierdoor hoef je Blocks in je tekening niet meer handmatig te tellen. Dit levert natuurlijk tijdwinst op, maar reduceert ook fouten doordat de aantallen nu altijd kloppen. In het overzicht met Blocks kan AutoCAD ook fouten detecteren, zoals geëxplodeerde Blocks of wanneer er meerdere Blocks over elkaar zijn geplaatst (dubbelingen):
Count-01.png

Daarnaast kun je AutoCAD automatisch een tabel laten genereren met de door jou geselecteerde Blocks:
Count-02.png

Deze tabel is dynamisch, dus als het aantal Blocks wijzigt, wordt de tabel automatisch aangepast. Het Count Palette is te activeren via de View tab.

Standaard wordt er met deze functionaliteit Blocks geteld, maar je kun ook andere geometrie laten tellen. Selecteer bijvoorbeeld een lijn en activeer het menu met een rechter muisklik. In de lijst die je genereert komen ook de overlapping objecten naar voren, zodat je dit soort foutjes direct uit je tekening kan verwijderen.

Floating Windows Dit is nou een van die functionaliteiten waarvan je je afvraagt waarom het er niet eerder in heeft gezeten: Floating Windows! Met floating windows kun je een openstaande tekening slepen naar een ander beeldscherm. Erg handig als je in meerdere tekeningen tegelijk aan het werken bent. Voorheen moest je hier AutoCAD meerdere malen voor openen, maar dat hoeft nu dus niet meer.

Push to Autodesk Docs Met Push to Autodesk Docs (ook al in de Collaborate Tab) kun je CAD-tekenbladen als Pdf-bestanden rechtstreeks vanuit AutoCAD naar Autodesk Docs publiceren. Je hoeft dus niet langer pdf's lokaal op te slaan, een webbrowser te openen of de bladen apart naar de Cloud te uploaden. Dit verbetert de efficiëntie en onderlinge uitwisselbaarheid binnen de verschillende Autodesk producten. Kanttekening bij deze functionaliteit is wel dat je Autodesk Docs tot je beschikking hebt. Autodesk Docs is inbegrepen bij de AEC Collection van Autodesk. Zowel de bestaande BIM360 omgeving als de nieuwe Autodesk Construction Cloud omgeving zijn te benaderen via Autodesk Docs.

Vernieuwde Start Tab Ten slotte de vernieuwde Start Tab. Deze is opnieuw ontworpen zodat er een overzichtelijker beeld ontstaat. Het Start-tabblad biedt nu, in de vorm van een aantal tabbladen, meer mogelijkheden om snel te kunnen starten met je werkzaamheden:
  • Recent– Bekijk en open je meest recente tekeningen.
  • Autodesk docs – Aan het startscherm is een tabje toegevoegd voor Autodesk Docs. Via deze tab kun je tekeningen opslaan in je online omgeving. Om deze functionaliteit te ondersteunen moet wel de Desktop Connector geïnstalleerd zijn op je systeem.
  • Learning - Verken de software, lees tips om nieuwe vaardigheden te leren of bestaande vaardigheden bij te schaven en bekijk filmpjes om te ontdekken wat er in het product is veranderd is.
    Daarnaast zijn er ook diverse links te vinden zodat je feedback kunt geven op het community forum, of contact op kan nemen met de klantenservice.
Start-tab.png
De nieuwe start tab bevat meer mogelijkheden voor het beheren van je tekeningen
Conclusie Al met al dus een hoop nieuwe zaken die het dagelijks werken met AutoCAD een stuk aangenamer en efficiënter maken. Een hoop van deze nieuwigheden sluiten naadloos aan op het samenwerken in de Cloud en passen uitstekend bij het werken van nu: thuis, online en delen van data.
Interesse in AutoCAD 2022? Ook benieuwd of AutoCAD dé oplossing is voor uw organisatie? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag: 085 - 30 30 000

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Autodesk AEC Collection