Nieuw! AutoCAD 2023

Het AutoCAD forum is gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken.

Moderators: Bram, Coen, DavidN, Anton, Roy_M

DavidN
Berichten: 34

Nieuw! AutoCAD 2023

Berichtdoor DavidN » di 03 mei 2022, 16:37

Ook dit jaar heeft Autodesk de lente weer ingeluid met nieuwe software-versies, waaronder AutoCAD. De verbeteringen in deze release komen voort uit 3 pijlers waarmee Autodesk de software tot een hoger niveau tilt:
  • Hogere productiviteit door automatisering
  • Ongeëvenaarde mobiliteit
  • Continue innovatie
Wat precies bedoeld wordt met deze pijlers nemen we in dit artikel onder de loep.
Hogere productiviteit door automatisering Wanneer je een abonnement hebt op de volledige versie van AutoCAD, worden ook de Specialized Toolset meegeleverd. Deze toolsets zijn branche specifiek en elke toolset heeft zijn eigen unieke functies die de productiviteit ten goede komt.
Spec_Toolsets.png
My Insights De My Insights tab is slimmer geworden. My Insights geeft je informatie over het gebruik van AutoCAD. AutoCAD monitort welke functies je vaak gebruikt en geeft je tips en inzichten om je werk sneller en effectiever gedaan te krijgen. Je krijgt suggesties voor commando’s en functies die je zou kunnen proberen. Macro Advisor De nieuwe Macro Advisor functie geeft suggesties voor macro’s gebaseerd op commando’s in AutoCAD die je veel gebruikt. Een Command Macro bevat een reeks van commando’s en systeemvariabelen om taken die je vaak gebruikt in AutoCAD te kunnen automatiseren. Gebruik je bijvoorbeeld vaak het Rotate commando nadat je een object gekopieerd hebt? Dan kan de Macro Advisor een suggestie geven waardoor je deze commando’s samenvoegt in één commando. Wanneer je zo’n Macro vaker wilt gebruiken, kun je deze toevoegen aan de ribbon en vervolgens ook aan de QAT (Quick Access Toolbar). Je kunt bestaande Macro’s natuurlijk ook aanpassen zodat ze nog beter geschikt zijn voor jouw specifieke werkzaamheden.
Macro_Advisor.png
Count functionaliteit De Count functionaliteit was nieuw in AutoCAD 2022. Deze functie maakt het mogelijk om geautomatiseerd Blocks te tellen in je tekening. In versie 2023 is het mogelijk om zelf een gebied aan te geven waarin de blocks geteld moeten worden. Je hebt hierbij de mogelijkheid om de gehele modelspace, een rectangle, een polygoon of een bestaande boundary te gebruiken om het gebied aan te geven waarbinnen geteld moet worden.
Count_Function.png
Ongeëvenaarde mobiliteit De tekeningen die maakt in de desktopversie van AutoCAD, kun je zowel met de Mobile app als de Web App openen. Je kunt je tekeningen dus makkelijk vanaf allerlei apparaten openen en bijvoorbeeld in het werk bepaalde zaken controleren.
ACAD_Mobile.png
De LISP API is nu ook beschikbaar voor de AutoCAD-webapp. Je kunt nu dus ook in de Web App zelf programmeren en zaken automatiseren. Cloud storage connectivity Bekijk en bewerk jouw CAD-tekeningen die zijn opgeslagen in de cloud op elk apparaat. Je kunt hier de diensten van Autodesk voor gebruiken (Autodesk DOCS, Save to Web & Mobile) of gebruikmaken van diensten van toonaangevende cloudopslagproviders.
Cloud Sorage.png
Continue Innovatie Vooral op het gebied van samenwerking blijft AutoCAD innoveren. Daarnaast zijn er verbeteringen gemaakt op bestaande functionaliteit die de tekenaar helpen bij het dagelijks gebruik van AutoCAD. Trace In de vorige versie van AutoCAD was deze functionaliteit nog niet beschikbaar, maar was al wel te gebruiken in de webversie en mobile app van AutoCAD. Nu is deze functionaliteit toegevoegd aan de desktopversie van AutoCAD. Je kunt dus nu vanuit AutoCAD traces (Bijvoorbeeld revisie wolken en tekst) toevoegen en deze suggesties delen met partijen waarmee je samenwerkt. Je kan nu ook opmerkingen maken op traces die door andere gebruikers zijn gemaakt. Verder kun je de Trace Toolbar gebruiken om traces aan of uit te zetten per gebruiker. In de Traces palette kun je tenslotte je opmerkingen verwijderen door de Trace met de rechtermuisknop te selecteren en dan voor de optie “Remove My Contribution” te kiezen. Markup Import & Markup Assist De nieuwe Markup Import en Markup Assist functionaliteit, maken het mogelijk om opmerkingen te herkennen. Op deze wijze kun je wijzigingen importeren met minder handmatige acties. Met de knop Markup Import kun je een scan of een foto van een tekening importeren met zowel handgeschreven als met de computer getekende opmerkingen. Deze onderleggers kunnen geïmporteerd worden als PDF, PNG of JPG. De opmerkingen in het geïmporteerde bestand kunnen worden omgezet in Multiline tekst, Multileaders en revisiewolken. Met Markup Assist kun je vervolgens deze opmerkingen als geometrie invoegen in je tekening.
De knop Markup Import is te vinden in de Collaborate tab > Traces Panel.
Markup_Import.png
Floating Windows Een welkome toevoeging in 2022 waren de Floating Windows. Hiermee kan je een tekening slepen naar een tweede scherm. In 2023 zijn daar op basis van feedback van de gebruikers de volgende zaken toegevoegd:
  • Er is nu ook een command line toegevoegd aan de floating window, zodat je daadwerkelijk kan zien wat je aan het doen bent in de tekening waarin je op dat moment werkt.
  • Als je in de titelbalk van je Floating Drawing window klikt heb je de optie Move to File Tab waarmee de tekening weer teruggeplaatst wordt tussen de andere tabjes.
  • Je kunt een tekening ook vastpinnen, zodat deze altijd voor de applicatie blijft staan.
Verbeterde 3D Graphics 3D Graphics – De technical preview van het nieuwe 3D Graphics system wat in de vorige versie is geïntroduceerd is nu volledig geïntegreerd in AutoCAD. Het nieuwe Grafisch system kan de kracht van moderne videokaarten en Multi-core CPU’s beter benutten. Het navigeren in grotere tekeningen zou nu een stuk vloeiender moeten gaan. Conclusie Net als in de vorige release staan in AutoCAD 2023 automatisering en samenwerking centraal, met de toevoeging van nieuwe functies en bestaande tools die verbeterd zijn. De verbeterde trace tool, de Markup Import & Markup Assist en de toenemende mobiliteit ondersteunen het (online) samenwerken met partijen. Al met al weer een hoop nieuwe zaken die het dagelijks werken met AutoCAD een stuk aangenamer en efficiënter maken.
Overigens zijn ook van onze eigen InfraCAD Suite nieuwe versies beschikbaar, die compatibel zijn met AutoCAD 2023.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Autodesk AEC Collection