Blokdefinities in tekeningen van derden, wat een ellende

Het AutoCAD forum is gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken.

Moderators: Bram, Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Hugo (Hellings)
Berichten: 6

Blokdefinities in tekeningen van derden, wat een ellende

Berichtdoor Hugo (Hellings) » di 06 dec 2022, 10:14

Goedemorgen,

wij werken met AutoCAD LT op de verkoopafdeling van een machinebouwer. Wij ontvangen vaak tekeningen van derden, die wij in een lay-out verwerken. In die tekeningen van derden staan vaak blokken en die worden niet altijd netjes aangepast bij revisies. Dus gebeurt er het volgende:

Wij ontvangen tekening A0 van klant. Daar maken we een blok van, blok A0, en die plakken we in de lay-out. In tekening A zaten ook blokken B en C.
Vervolgens ontvangen we tekening A1, revisie van A0, van de klant. Daar maken we een blok van, we gooien blok A0 uit de lay-out en hopla blok A1 erin. Kind kan de was doen.

Nu blijkt dat de iemand blok B ook inhoudelijk veranderd heeft, maar niet hernoemd. Bij het binnenhalen van blok A1 ziet AutoCAD dat blok B weer nodig is, en gebruikt de bestaande blokreferentie. En die klopt niet meer. Maar dat weten wij niet.

Bovenstaand voorbeeld is heel simpel gesteld, het kan eindeloos veel lagen diep zitten. Tot nu toe is voor ons de enige oplossing om de inhoud van blok A0 en A1 helemaal te exploderen tot op de laatste losse entiteit, maar dat is niet werkbaar. Blokken B en C kunnen machines zijn waar wij graag mee schuiven, schuiven met zo'n berg losse entiteiten is lastiger.

Wie weet hier een oplossing voor?

Alvast bedankt,

Hugo

Gebruikersavatar
Storm
Berichten: 612
Locatie: Duiven

Re: Blokdefinities in tekeningen van derden, wat een ellende

Berichtdoor Storm » di 06 dec 2022, 14:37

Als je weet welke elementen in de nieuwe revisie ook worden gebruikt in vorige versie dan moet je blokken in de nieuwe revisie (preventief) hernoemen (RENAME commando), of deze uit de oude versie verwijderen en middels PURGE uit de tekening verwijderen.

Een block blijf immers in het 'geheugen' van de DWG staan, dus enkel het block verwijderen maakt dat deze nog altijd weer oproepbaar is door het block te 'inserten' vanuit de eigen tekening. De oude hernoemen kan ook, maar die zijn immers toch al vervallen.

Als het echter alleen maar om een layout (de print versie?) gaat die moet worden toegevoegd is het wellicht simpeler deze te implementeren in de nieuwe revisies van een tekening dan alles te gaan wijzigen en mogelijk fouten er in te verwerken.

Hugo (Hellings)
Berichten: 6

Re: Blokdefinities in tekeningen van derden, wat een ellende

Berichtdoor Hugo (Hellings) » vr 09 dec 2022, 08:08

Dank voor je reactie. Helaas is dat het probleem, we weten niet wat er gewijzigd is in de nieuwe versie die we ontvangen. Soms is het duidelijk, soms ook maar details. Of details van derden, die ook de partij die de tekening aan ons aanlevert niet weet. Je weet niet wat je niet weet, om het zo maar te zeggen, en dat maakt het eng. Tot nu toe is onze enige oplossing om met een (bijna) lege, purged tekening een volgende lay-out op te zetten. Dat kost veel tijd. En het is maar sporadisch echt nodig. Maar je weet niet wanneer, en als je er te laat achter komt (oh, er stond toch een kolom midden in het gebouw, dwars door onze machines...) dan is dat best jammer.

Het gaat niet alleen om de lay-out tab, overigens, het is overal.

Hugo

Gebruikersavatar
Storm
Berichten: 612
Locatie: Duiven

Re: Blokdefinities in tekeningen van derden, wat een ellende

Berichtdoor Storm » vr 09 dec 2022, 09:23

Ok, dus alles kan verandert zijn...

Dan zou ik haast zeggen dat van een aangeleverde tekening gewoon alles ge-explode moet worden (middels het BURST commando om dynamische elementen te exploderen zoals ze op het scherm worden weergegeven) én ze zelf weer tot een block te maken met een eigen naam óf de blocken zelf hernoemen middels het RENAME commando.

Er zou zelfs een lisp gemaakt kunnen worden die na het openen van een tekening automatisch alle blocken in een tekening een willekeurige naam geeft (of de naam een suf- of prefix geeft op basis van de huidige datum of een eigen invoer).

Nadeel kan zijn dat als je dan oude en nieuwe tekeningen gaat samenvoegen dat er dan, in het geval van ongewijzigde elementen, dubbele objecten in de tekening staan. Of als er wel hele kleine wijzigingen zijn deze dan niet opvallen.

Je zou ook kunnen werken met Xrefs, dan heb je 1 hoofdtekening en voeg je de nieuw aangeleverde gegevens toe als ondergrond aan je tekening. Maar dan moeten elementen in aangeleverde stukken wel steeds op de zelfde plek staan, anders komen ze willekeurig in je tekening te staan.

Liggend aan met welke autocad versie er gewerkt wordt is er ook de mogelijkheid van DWG Compare (COMPARE commando) waarin je 2 tekeningen kunt openen en wordt weergegeven met simpele kleuren waar de verschillen zitten tussen de 2 bestanden. Dit commando is toegevoegd sinds versie 2019 volgens mij, daarvoor was het een plugin (weet niet of die nog werkt).

En anders kijken of er een slimme workflow te verzinnen is die met behulp van een lisproutine is uit te voeren (werkt niet in LT versie van autocad). Als je elke keer veel handelingen hetzelfde doet kun je dat automatiseren. Maar goed, als je niet weet hoe lisp routines gemaakt moeten worden is dat ook een lastige klus. Er zijn echter wel forums waar mensen daar 'graag' bij helpen, die hulp is hier denk ik niet snel gevonden.

Hugo (Hellings)
Berichten: 6

Re: Blokdefinities in tekeningen van derden, wat een ellende

Berichtdoor Hugo (Hellings) » vr 09 dec 2022, 09:41

Ik weet niet of LT lisproutines kan. Burst kan LT helaas niet. Ik ga eens op lisp zoeken, dank.

[EDIT]oh, ik zie dat je al schrijft dat LT dat niet kan.[/EDIT]

Gebruikersavatar
Storm
Berichten: 612
Locatie: Duiven

Re: Blokdefinities in tekeningen van derden, wat een ellende

Berichtdoor Storm » vr 09 dec 2022, 09:59

Tja, dan wordt het al een lastiger verhaal zonder lisp routines.

Met DWG compare, wat wel onder LT zou werken, kun je zo mogelijk nog wel kijken of en welke verschillen er in tekeningen zitten. Mits ze op een zelfde wijze gemaakt zijn.

Dit werkt voornamelijk goed bij verschillende revisies van een zelfde bestand, objecten die steeds verplaatst worden per versie zijn lastiger te controleren.

Roy_M
Berichten: 126

Re: Blokdefinities in tekeningen van derden, wat een ellende

Berichtdoor Roy_M » vr 09 dec 2022, 10:33

DWG Compare kun je inderdaad ook in LT gebruiken. Dit is een hele snelle en eenvoudige manier om tekeningen met elkaar te vergelijken. Je kunt deze functie in de Ribbontab "Collaborate" vinden.

Zoals Storm al aangeeft, waarschijnlijk is de beste oplossing om met Xref's te gaan werken. Die zijn specifiek door dit doel gemaakt. Je legt dan een aangeleverde tekening als onderlegger onder je eigen tekening. Het voordeel is dat je niet alle instellingen, zoals lagen, tekststijlen, Blocks etc. in je eigen tekening kopieert. Krijg je een nieuwe onderlegger, dan plaats je die als nieuwe Xref in je tekening en je kunt meteen zien waar het eventueel mis gaat met de plaatsing van jullie machines.
Het goed kunnen gebruiken van Xref's is een heel krachtig hulpmiddel in AutoCAD.

  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 0 gasten

Autodesk AEC Collection