AutoCAD tekeningen opslaan, back-up en herstellen

Het AutoCAD forum is gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken.

Moderators: Bram, Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Joost

AutoCAD tekeningen opslaan, back-up en herstellen

Berichtdoor Joost » ma 03 okt 2011, 11:49

AutoCAD tekeningen opslaan, back-up en herstellen.

Computerproblemen, stroomstoringen, AutoCAD crash, klanten die de laatste versie niet kunnen openen, er zijn genoeg redenen om eens te gaan kijken hoe je tekeningen kunt opslaan, en hoe we dan ook direct een reserve kopie opslaan zodat we geen werk verliezen als het een keer fout gaat. En als het dan toch fout gaat hoe we de een tekening kunnen terugzetten of herstellen.

Openen van een AutoCAD tekening

Het bestandsformaat van AutoCAD tekeningen is DWG, dus als we een tekening openen dan wordt er een DWG bestand geopend. U kunt dit bestand formaat herkennen aan het DWG icoon.

Als u of uw klant een DWG niet kunt openen kan het zijn dat het DWG bestand een nieuwere versie is dan uw AutoCAD versie openen of opslaan. Het DWG bestandsformaat wordt elke 3 versie van AutoCAD vernieuwd. Op dit moment is de laatste versie van het DWG bestandformaat 2010. U kunt er voor kiezen om een AutoCAD tekening als een oudere versie op te slaan zodat uw klant met een oudere AutoCAD toch de tekening kan openen. Wilt u dit voor één tekening doen sla dan de tekening op met het commando saveas.

[img]https://www.cadaccent&#46nl/forum/images/autocadbestandopenen.png[/img]

Er wordt een dialoogvenster geopend waarin u kunt kiezen in welk bestandsformaat u de tekening wilt opslaan.

Wilt u een tekening altijd in dit bestandsformaat opslaan, ga dan naar (commando) options > tabblad “open en save” en kies hier het bestandsformaat waarin u de tekeningen wilt opslaan. Alle tekeningen worden nu automatisch in het bestandformaat opgeslagen.

Save: Hiermee kunt u de tekening opslaan onder de huidige of een andere bestandsnaam.

Saveas: Het dialoogvenster Save Drawing As (standaarddialoogvenster voor bestandsselectie) wordt weergegeven. Sla de tekening op met de huidige bestandsnaam of voer een andere bestandsnaam in als u een kopie van de tekening wilt opslaan met deze naam.

Reservekopiebestanden gebruiken
In het dialoogvenster Options kunt u op het tabblad Open en Save opgeven dat er reservekopiebestanden moeten worden gemaakt als tekeningen opslaat. Als u dat doet, wordt elke keer dat u een tekening opslaat, de vorige versie van de tekening opgeslagen naar een bestand met dezelfde naam en met de bestandsextensie .bak. Het reservekopiebestand staat in dezelfde map als het tekeningbestand.

U kunt teruggaan naar de reservekopieversie door het .bak-bestand in Windows Verkenner te hernoemen in een bestand met een .dwg-extensie. U wordt aangeraden het naar een andere map te kopiëren om te voorkomen dat het oorspronkelijke bestand wordt overschreven.

Uw tekening automatisch met opgegeven intervallen opslaan
Als u de optie voor automatisch opslaan inschakelt, wordt uw tekening met regelmatige intervallen opgeslagen. Aan bestanden die automatisch worden opgeslagen, wordt standaard de tijdelijke naam bestandsnaam_a_b_nnnn.sv$ toegekend.

1. Bestandsnaam is de huidige tekeningnaam
A. is het aantal open instanties van hetzelfde tekeningbestand in dezelfde werksessie.
B. is het aantal open instanties van hetzelfde
2. tekeningbestand in verschillende werksessies.
NNNN. is een willekeurig getal.

Deze tijdelijke bestanden worden automatisch verwijderd wanneer een tekening normaal gesloten wordt. Bij een programmafout of een stroomstoring worden deze bestanden niet verwijderd.

Als u de vorige versie van uw tekening wilt herstellen met behulp van het automatisch opgeslagen bestand, geeft u dit bestand een nieuwe naam met de extensie .dwg in plaats van .sv$ voordat u het programma sluit.

Een tekening herstellen op basis van een reservekopiebestand (.BAK)
1. Zoek in Windows Verkenner naar het reservekopiebestand dat door debestandsextensie .bak geïdentificeerd wordt.
2. Selecteer het bestand waarvan u de naam wilt wijzigen. U hoeft het bestand niet te openen.
3. Klik op File > Rename
4. Typ een nieuwe naam en gebruik hierbij de bestandsextensie .dwg.
5. Open het bestand op dezelfde manier als elk willekeurig ander tekeningbestand.

Herstellen van een systeemfout.

Als er een fout optreedt, wordt diagnostische informatie opgeslagen in het bestand acad.err, dat u kunt gebruiken voor het melden van een probleem.

Een tekeningbestand wordt gemarkeerd als beschadigd als er beschadigde gegevens worden aangetroffen of als u probeert de tekening op te slaan na een fout in het programma. Als de schade beperkt is, kunt u de tekening soms herstellen door deze gewoon te openen. Er wordt een herstelmelding weergegeven als u tekeningbestanden opent die beschadigd zijn en hersteld moeten worden. U heeft de volgende mogelijkheden:

AUDIT: Hiermee wordt de integriteit van een tekening geëvalueerd, en worden bepaalde fouten gecorrigeerd. Als u de systeemvariabele AUDITCTL op 1 instelt, wordt er met AUDIT een tekstbestand gemaakt waarin de problemen en de ondernomen actie worden beschreven. Dit rapportagebestand wordt in dezelfde map als de huidige tekening gezet, met de bestandsextensie .adt. Als een tekening fouten bevat die niet met AUDIT kunnen worden hersteld, kunt u RECOVER gebruiken om de tekening op te halen en de fouten te herstellen.

RECOVER: Er wordt zoveel mogelijk materiaal uit het beschadigde bestand hersteld. Bestanden die hersteld kunnen worden, zijn o.a. DWG-, DWT- en DWS-bestanden.

RECOVERALL: Deze optie is vergelijkbaar met Recover, maar werkt ook op alle geneste xref's. De resultaten worden in het venster Drawing Recovery Log weergegeven.

RECOVERAUTO: Hiermee wordt de weergave van herstelmeldingen bepaald voor of nadat een beschadigd tekeningbestand wordt geopend.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Autodesk AEC Collection