Sites gebruiken in AutoCAD Civil 3D

Het infrastructuur en civiele techniek forum is voor de gebruikers van AutoCAD Civil 3D, Map 3D, Infrastucture Modeler en de Autodesk AEC collection.

Moderators: Bram, DavidN, Anton, Roy_M

Sonny
Berichten: 22

Sites gebruiken in AutoCAD Civil 3D

Berichtdoor Sonny » do 18 feb 2016, 16:31

De eerste kennismaking met Sites in Civil 3D zal vermoedelijk komen vanwege het onverwachte gedrag van bepaalde Civil 3D objecten. Bijvoorbeeld een Alignment dat een aantal Parcels doorkruist, zorgt ervoor dat de kavels gesplitst worden. Of twee Feature Lines die ineens een knikpunt delen waar ze elkaar snijden. Wie uiteindelijk erachter komt waarom dit zo is, zal inzien dat de Site hiervoor verantwoordelijk is.

Het gedrag van deze objecten heeft te maken met een gemeenschappelijke eigenschap: ze horen bij een bepaalde Site. Een Site in Civil 3D is geen fysiek object, ook geen gebiedsaanduiding, maar kan het beste omschreven worden als Objectrelatie. Bepaalde objecten die een Objectrelatie hebben door te verwijzen naar dezelfde Site, reageren op elkaar. Zo reageren Parcels op een Alignment.

Afbeelding

Alignments hebben de mogelijkheid om Site-loos te zijn. Dit kan bij het maken worden ingesteld door <None> te kiezen. Dit kan ook achteraf door via de Prospector te kiezen voor "Move to Site" onder de rechter muisknop. Na het verplaatsen naar <None> of een compleet andere Site, worden er geen nieuwe Parcels gemaakt door de Alignment.

Afbeelding

Feature Lines hebben hetzelfde gedrag als ze dezelfde Site delen. De lijnen reageren op elkaar door een snijpunt te creëren waar ze elkaar snijden. Dat kan handig zijn maar vaak ook ongewenst. Vooral bij Feature Lines met verschillende hoogten is het vervelend als één lijn naar de andere wordt getrokken. Bijvoorbeeld bij kabels en leidingen die worden weergegeven met een Feature Line en elkaar ergens kruisen. Daarvan is het juist niet de bedoeling dat er een extra knikpunt met de hoogte van de andere lijn ontstaat.

Vanaf Service Pack 2 voor Civil 3D 2016 is er voor Feature Lines een wijziging in gedrag, zoals ook voor Alignments geldt. Namelijk dat Feature Lines ook Site-loos kunnen zijn. En dat is erg handig.

Afbeelding

In bovenstaand voorbeeld is een Feature Line over een Grading getekend. De Feature Lines van de Grading delen dezelfde Site als de Feature Line. In dit geval wordt de losse Feature Line voorzien van de hoogten van de Grading. Maar als ze in andere volgorde getekend zijn dan zal de Grading de hoogte aannemen van de kruisende Feature Line.

Afbeelding

Conclusie
Vanaf Service Pack 2 voor Civil 3D 2016 kunnen Feature Lines ook zonder Site getekend worden en zorgen ze niet meer voor verrassingen.

Gradings kunnen alleen gemaakt worden van Feature Lines met een Site, dus let er op dat je in dat geval wel een Site gebruikt.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

Autodesk AEC Collection