Nieuw: AutoCAD 2020

Het AutoCAD forum is gericht op de AutoCAD en AutoCAD LT gebruiker. U kunt hier vele AutoCAD tips en tricks vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal Autodesk video tutorials te bekijken.

Moderators: Bram, Joost, Coen, DavidN, Frank, Anton, Henk, Roy_M, Emre

Joost
Berichten: 2

Nieuw: AutoCAD 2020

Berichtdoor Joost » wo 10 apr 2019, 09:01

Eind maart is AutoCAD 2020 uitgebracht en beschikbaar via uw Autodesk Account of de Autodesk Desktop App. Zoals u van ons gewend bent, brengen we u middels een korte samenvatting op de hoogte van alle nieuwe toevoegingen, verbeteringen en aanpassingen van deze meest gebruikte CAD applicatie ter wereld. Zo kijken we naar de nieuwe interface, is er een erg handige toolpalette toegevoegd voor het beheren van blocks en is het commando ‘Purge’ verbeterd.Dark theme
Praktisch elke nieuwe versie brengt ook een visuele aanpassing met zich mee. Dit jaar heeft Autodesk de focus gelegd op het verhogen van het contrast in de iconen. In onderstaande afbeeldingen is dit verschil duidelijk te zien: links is AutoCAD 2019, rechts AutoCAD 2020.AutoCAD was al langer geschikt voor monitoren met een 4K resolutie en door het contrast tussen de achtergrond en de iconen zelf te verhogen komen deze hoge resoluties beter tot hun recht.

Ook de ‘Contextual Ribbon-Tabs’ zien er wat anders uit dan voorgaande versies:

Opvallend is dat de Ribbon Tab ‘Layout’ nog altijd niet ‘Current’ is bij het openen van een Layout tabblad. De functies welke horen bij een Layout zijn daarom niet direct zichtbaar. Dit is echter in te stellen via de ‘Customize User Interface’, commando ‘CUI’:De kleurinstellingen zijn nog altijd te vinden binnen de ‘Options’ van het programma. Hier staan nog altijd de twee keuzes voor dit thema:‘Toolpalette Blocks’
De belangrijkste toevoeging (naar onze mening) is dat er een nieuwe ‘Blocks Toolpalette’ toegevoegd is in AutoCAD 2020. Een paar versies terug zagen we al een verbetering onder het commando ‘Insert’, nu wordt dat verder uitgebreid met een complete ‘Toolpalette’, die uit drie tabbladen bestaat:Op het eerste tabblad vind je de ‘Blocks’ uit de huidige tekening. Op het tabblad ‘Recent’ vind je de laatst gebruikte ‘Blocks’. Op dit tabblad worden de ‘Blocks’ daarom niet alfabetisch weergegeven, zoals op de andere twee tabbladen, maar worden ze gesorteerd naar gebruik.

Wat een handige functie is voor mensen die een apart .dwg bestand gebruiken als bibliotheek is het derde en laatste tabblad. Hier kan een AutoCAD tekening (.dwg bestand) ingeladen worden, zodat de ‘Blocks’ uit deze tekening beschikbaar zijn voor de huidig geopende tekening. Dit laatste is vergelijkbaar met commando ‘Insert’, gevolgd door de knop browse. De ‘Blocks’ zijn via deze nieuwe ‘Toolpalette’ een stuk sneller te bereiken.

Opvallend is dat er geen .dwt bestanden gebruikt kunnen worden op het tabblad ‘Other Drawing’.
Kanttekening bij deze nieuwe ‘Toolpalette’ is dat het commando ‘Insert’ de ‘Toolpalette’ opent, en niet meer het ouderwetse commando met de dialoogvenster van de ‘Blocks’ opent. Deze is vervangen door het commando ‘Classicinsert’:Purge commando
Het venster van het commando ‘Purge’ is aangepast:Met ‘Purge’ kan de geopende tekening worden opgeschoond. Items, zoals ‘Layers’, Blocks’ en ‘Styles’’welke wel aanwezig zijn in het .dwg bestand, maar niet (meer) in gebruik zijn, kunnen middels dit commando worden verwijderd.
Het scherm bestaat nu uit twee tabbladen. De eerste is hetzelfde als voorheen, het tweede tabblad, ‘Find Non-Purgeable Items’ is toegevoegd. Hier kunnen items, zoals ‘Layers’, ‘Blocks’ en ‘Styles’, gevonden worden die momenteel niet uit de tekening verwijderd kunnen worden. Dit was natuurlijk al te ontdekken via het commando ‘Purge’ zelf, maar er wordt nu ook feedback gegeven waarom het item niet verwijderd kan worden. Dit vind je onder de kop ‘Possible Reasons’. Verder is er een ‘Preview’ van het item te zien, wat de herkenbaarheid doet toenemen:Drawing compare
Deze functie is in AutoCAD 2019 reeds geïntroduceerd waarbij twee AutoCAD tekeningen met elkaar vergeleken worden en de wijzigingen middels gekleurde 'revisiewolkjes' worden aangemerkt:In AutoCAD 2020 is op verzoek van gebruikers functionaliteit toegevoegd waardoor wijzigingen ten opzichte van de vergeleken tekening 'live' getoond worden in de huidige tekening. De functie werkt goed, maar heeft een ‘Save’ nodig op de vorige versie van de tekening. Daarna dient de functie ‘DWG Compare’ opnieuw gestart te worden om de wijzigingen van de twee versies zichtbaar te maken. Met het lampje kan de vergelijking tussen de twee tekeningen aan- en uitgeschakeld worden:Met een klik op de knop ‘Import Objects’ kunnen ontbrekende objecten uit de vergeleken tekening worden opgehaald naar de huidige tekening:De laatste functie, ‘Export Snapshot’ maakt een nieuwe tekening aan waar de vergelijking van de twee voorgaande tekeningen te vinden is volgens de kleuren zoals in de voorgaande afbeelding. De twee vergeleken tekeningen worden als ‘Block’ in de laatste tekening geplaatst.

‘Quick Measure’ commando
‘Measure’ is uitgebreid met een ‘Quick’ functie. Deze werkt zonder click, laat met de mouse-over de afstanden tussen de objecten zien, als ook de lengte of boogstralen van de objecten zelf:Connecties met Microsoft Drive en Box
AutoCAD was al in staat om tekeningen rechtstreeks in Dropbox op te slaan, maar is nu uitgebreid met de cloudservice van Microsoft OneDrive en Box. Veel bedrijven maken reeds gebruik van de clouddiensten van Microsoft en zijn nu dus in staat om hier met AutoCAD direct gebruik van te maken, zonder extra investeringen. Ook zijn de opgeslagen files toegankelijk op uw smartphone of tablet via de AutoCAD Web App en AutoCAD Mobile App. Zoekt u echter een oplossing die beter aansluit bij het arsenaal van Autodesk producten en de bijbehorende workflow dan biedt BIM 360 Docs in combinatie met de Autodesk Desktop Connector wellicht meer functionaliteit.

Conclusie
Alles bij elkaar heeft AutoCAD 2020 toch een aantal mooie toevoegingen en verbeteringen die de alledaagse werkzaamheden met AutoCAD sneller en efficiënter zullen maken. Vooral op het gebied van ‘Blocks’ en bibliotheken is er vooruitgang. Controle van tekenwerk zal verbeteren met de nieuwe ‘Quick Measure’ en de verbeterde ‘Drawing Compare’. Tot slot zijn de verhoogde snelheid voor het opslaan van tekeningen en de installatie van AutoCAD 2020 zelf aangename verbeteringen.

Aan de slag!
U wilt de nieuwste features zelf ervaren? Log dan in met uw Autodesk Account en installeer AutoCAD 2020 van daaruit.

Nieuwe en aangepaste commando’s
BLOCKMRULIST: Controls the number of blocks displayed in the Recent tab of the Blocks palette.
BLOCKNAVIGATE: Controls the file and blocks that are displayed in the Other Drawing tab of the Blocks palette. Takes effect the next time you start the program.
BLOCKREDEFINEMODE: Controls whether the "Block- Redefine Block" task dialog box is displayed when inserting a block from the Blocks palette with the same name as a block inside the current drawing.
BLOCKSPALETTE: Opens the Blocks palette.
BLOCKSPALETTECLOSE: Closes the Blocks Palette.
BLOCKSTATE (Read only): Reports whether the Blocks palette is open or closed.
CLASSICINSERT: Opens the classic Insert dialog box.
COMPARECLOSE: Closes the Compare toolbar and exits the comparison.
COMPAREEXPORT: Exports the comparison results into a new drawing, called a snapshot drawing, and opens the drawing.
COMPAREIMPORT: Imports objects from the compared file into the current drawing. Only the selected objects that exist in the compared file and not in the current file are imported.
GRAPHICSCONFIG: Revised 2D Display Settings as displayed in the Graphics Performance Dialog Box.
-GRAPHICSCONFIG: Revised command line options that support the new 2D Display Settings.
INSERT: Starts the BLOCKSPALETTE command except in scripts, which open the legacy
INSERT command for script compatibility.
-INSERT: Starts the command line version of the classic INSERT command.
MEASUREGEOM: Adds the Quick option for real-time measurements.
PURGE: Opens the redesigned Purge dialog box.

Nieuwe en aangepaste‘System Variables’

BLOCKMRULIST: Het aantal 'Blocks' in de recent tab van de Toolpalette
BLOCKNAVIGATE: Stuurt de getoonde 'File' en 'Blocks' in het tabblad 'Other Drawing'. Werkt na een herstart.
BLOCKREDEFINEMODE: Stuurt de dialoogbox bij een overschrijving van een Block in de huidige tekening.
BLOCKSTATE: (Read only) Laat zien of de Toolpalette 'Blocks' geopend is of niet.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], MSN [Bot] en 1 gast

cron
Autodesk AEC Collection