Coördinaatsysteem 'Netherlands RD New' (EPSG:28992) in AutoCAD 2022

Het infrastructuur en civiele techniek forum is voor de gebruikers van AutoCAD Civil 3D, Map 3D, Infrastucture Modeler en de Autodesk AEC collection.

Moderators: Bram, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Anton
Berichten: 73

Coördinaatsysteem 'Netherlands RD New' (EPSG:28992) in AutoCAD 2022

Berichtdoor Anton » wo 16 jun 2021, 14:12

In maart is een nieuwe versie van AutoCAD uitgebracht, AutoCAD 2022. Naast diverse verbeteringen en wijzigingen is er ook een verbetering die niet zoveel aandacht heeft gekregen: de correctie van het 'Netherlands RD-New' Coordinate System. Deze is belangrijk voor de achtergrondkaart en conversie naar GIS-systemen of Google Earth.

De wijziging wordt zelfs niet genoemd in de What's New sectie van AutoCAD, maar wel met één kleine regel in de What's New van AutoCAD Map 3D 2022. Toch heeft het ook gevolgen voor AutoCAD en andere verticals zoals Civil 3D 2022. De Coordinate Systems worden gebruikt in alle AutoCAD varianten. Daarom heeft deze correctie ook impact in AutoCAD, tenminste, als er gebruik wordt gemaakt van de achtergrondkaarten of exportmogelijkheden naar Google Earth of GIS.
Historie In AutoCAD is het al jaren mogelijk om een achtergrondkaart of luchtfoto te tonen die als ondergrond kan dienen. AutoCAD maakt hiervoor gebruik van Microsoft Bing Maps. Omdat deze databron niet weet in welk coördinatenstelsel de tekening is opgezet, is het noodzakelijk dat de tekenaar dit in de tekening aangeeft door middel van een Coordinate System, het liefst conform de transformatieregels die de organisatie EPSG bijhoudt. Voor Nederland kon er tot en met AutoCAD 2021 gebruik worden gemaakt van de volgende Coordinate Systems:

  • Netherlands RD New (EPSG:28992)
  • Netherlands RD Old (EPSG:28991)
  • Netherlands RD (zonder EPSG-code)

Vanwege de verwijzing naar EPSG:28992 lijkt 'Netherlands RD New' het juiste Coordinate System om toe te passen. Dit wordt ook gebruikt in GIS-applicaties om kaarten in RD te combineren met databronnen met een ander stelsel. Vreemd genoeg gaf dit Coordinate System in AutoCAD een grote afwijking, bijvoorbeeld ten opzichte van 'Netherlands RD', en bij uitwisseling met GIS-applicaties:

Afbeelding
Verschillende Coordinate Systems in AutoCAD

In bovenstaand voorbeeld is zichtbaar dat de afbeelding links een groot verschil laat zien tussen de geometrie in RD en de achtergrondkaart van Bing Maps, die is gegeorefereerd met 'Netherlands RD New'.
De afbeelding rechts toont het gebruik van 'Netherlands RD'. Hoewel de laatste geen EPSG-code heeft en dus een zelfgemaakt Coordinate System van Autodesk is, lijkt dit Coordinate System tegen de verwachting in correcter te zijn dan 'Netherlands RD New'.
Verwarrend Dit heeft veel verwarring veroorzaakt in het verleden. Moest je nu 'Netherlands RD' gebruiken waarvan niet bekend was waar deze op was gebaseerd? Of hardnekkig de Coordinate System gebruiken die verwees naar EPSG:28992, net als in GIS-applicaties?

In de praktijk gebruikte bijna iedereen de EPSG-loze 'Netherlands RD', bijvoorbeeld om met InfraCAD Map een tekening naar Google Earth te exporteren. Of in AutoCAD Map 3D om gegevens uit te wisselen naar een GIS-applicatie. Maar niemand wist precies waarom je geen gebruik kon maken van 'Netherlands RD New'.
Gecorrigeerd in AutoCAD 2022 Bij het uitbrengen van AutoCAD 2022 is er nu helderheid gekomen. Het Coordinate System 'Netherlands RD New' heeft het predicaat Depricated gekregen, waarmee aangegeven wordt dat deze niet meer gebruikt moet worden. Er is een nieuw Coordinate System toegevoegd met de naam 'Amersfoort RD New' en deze verwijst eveneens naar EPSG:28992. Bij enkele testen blijkt de nieuwe 'Amersfoort RD New' nagenoeg overeen te komen met de EPSG-loze 'Netherlands RD'. Er zit ongeveer 9mm verschil tussen beide stelsels. Bovendien zijn er nu geen verwarrende afwijkingen meer als je de Bing Maps als achtergrond instelt of als je de tekening exporteert naar GIS of Google Earth.
Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de Coordinate System 'Netherlands RD New' altijd een fout heeft bevat, ondanks de verwijzing naar EPSG:28992. De Coordinate System 'Netherlands RD' was tot en met AutoCAD 2021 de beste keuze, ondanks de onbekende herkomst.
NLCS Ook het BIM Loket zal hier in de 'Formele beschrijving NLCS' over adviseren. Tekeningen die in AutoCAD 2021 of eerder zijn opgemaakt dienen te verwijzen naar de Coordinate System 'Netherlands RD' en tekeningen die in AutoCAD 2022 zijn opgemaakt horen te verwijzen naar de Coordinate System 'Amersfoort RD New'.
Meer weten? Bent u geïnteresseerd in bovengenoemde software of werkprocessen? Of wilt u misschien ook graag werken volgens de uniforme standaard NLCS, zoals de rest van Nederland?
Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag. Bel: 085 - 30 30 000

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Autodesk AEC Collection