Samenwerken met Civil 3D en Revit

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Coen
Berichten: 32

Samenwerken met Civil 3D en Revit

Berichtdoor Coen » ma 31 aug 2020, 10:29

Civieltechnische en bouwkundige projecten worden nog vaak los van elkaar uitgewerkt. Dankzij de softwareoplossingen van Autodesk kun je deze modellen samenvoegen. Dit maakt het mogelijk om met verschillende disciplines binnen een integraal BIM project samen te werken. Hoe koppel je een Civil 3D terrein aan Revit? En hoe kun je een Revit model binnen Civil 3D gebruiken?
Civil Surface in Revit Civil 3D is natuurlijk uitermate geschikt voor het maken van een Surface, een terreinmodel. Maar hoe kun je dit terreinmodel in Revit laden? Het begint bij het exporteren van het Civil 3D model naar de Cloud. De link tussen Civil 3D en Revit wordt mogelijk dankzij BIM 360 Docs:

Afbeelding
BIM 360 maakt samenwerking tussen Civil 3D en Revit mogelijk.

BIM 360 Docs is het documentenbeheersysteem van Autodesk waarin je onder andere AutoCAD en Revit bestanden veilig in de Cloud kunt opslaan. Werken vanuit de Cloud is natuurlijk actueler dan ooit en niet meer weg te denken binnen de huidige manier van (thuis-) werken.
Om het bestand vanuit Civil 3D in BIM 360 op te slaan klik je op ‘Publish Surfaces’. Zorg ervoor dat je de laatste versie van de Autodesk Desktop Connector op je systeem hebt staan. Na installatie van deze (gratis) applicatie verschijnt er een icoontje van BIM 360 in de verkenner van je computer. Hiermee krijg je een directe toegang tot je projecten binnen BIM 360 Docs.

Afbeelding
Publish Surfaces vanuit Civil 3D rechtstreeks naar de Cloud.

In Revit kun je het terreinmodel nu linken met de functie ‘Link Topography’. Vanuit BIM 360 Docs kies je voor het Civil 3D bestand. Het terreinmodel wordt in het Revit project geplaatst en automatisch vertaald naar een Toposurface. Deze kun je vervolgens in Revit bewerken. Voeg bijvoorbeeld een ‘Building Pad’ toe om de contouren van het gebouw uit de Toposurface te snijden.
Mocht er iets in het terreinmodel wijzigen, dan kun je het gelinkte bestand in Revit eenvoudig updaten. Dit werkt hetzelfde als een Xref in AutoCAD.

Afbeelding
Link het terreinmodel vanuit de Cloud in het Revit project.
Uiteraard zitten er wel wat haken en ogen aan deze werkmethode. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat het terreinmodel op de juiste coördinaten in Revit wordt geplaatst? Wil je hier meer over weten, dan nodig ik je graag uit op onze Revit Gevorderden cursus - Civiel. Gedeelde coördinaten is een van de onderwerpen die we tijdens deze cursus uitgebreid behandelen.

De workflow tussen Civil 3D en Revit wordt in de volgende video nader toegelicht:
Revit Export to Civil Het gebouwmodel wordt in Revit opgebouwd. Tijdens het ontwerp- en modelleerproces moeten de condities van het terrein hierbij vaak worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan een hellingbaan die nodig is ter plaatse van de entree van het gebouw. Vanuit Revit kun je dan een export maken naar DWG. Ook hier maakt BIM 360 een belangrijk deel uit van de samenwerking tussen de bouwkundig- en de civieltechnisch ingenieur. Binnen Civil 3D kun je direct vanuit het startscherm bestanden openen die in BIM 360 Docs staan opgeslagen. Link het DWG bestand in Civil 3D en pas het terreinmodel aan.
Een Revit model kun je niet rechtstreek in Civil 3D importeren. Vandaar de export vanuit Revit naar DWG. Wat je ook kunt doen is beide modellen samenvoegen in InfraWorks. Deze software maakt onderdeel uit van de AEC Collection van Autodesk.

Afbeelding
Modellen van verschillende disciplines komen samen binnen InfraWorks.
Dit eenvoudige voorbeeld van een werkmethode kun je ook gebruiken bij meer geavanceerde projecten. Neem een brugontwerp als voorbeeld. Civil 3D wordt hier gebruikt om het terreinmodel inzichtelijk te maken. De weg die over de brug loopt kun je ook in Civil 3D, met behulp van ‘corridor modeling’ uitwerken.
Binnen InfraWorks gebruik je het ‘alignement’ van de weg om het ontwerp te vertalen naar geometrie. InfraWorks heeft tal van functies waarmee je een brug parametrisch kunt ontwerpen, analyseren en modelleren.
De volgende stap in het proces is Revit. Hiermee kun je de onderdelen van de brug, bijvoorbeeld de brugpijlers, tot in detail uitwerken. Belangrijk onderdeel hierbij is de mogelijkheid om binnen Revit wapening te modelleren. In Revit 2021.1 is de geavanceerde werkmethode voor brugontwerp verbeterd.

Bekijk ter inspiratie onderstaande video maar eens.
De link tussen Civil 3D, InfraWorks en Revit blijft actief. Een wijziging in een van de modellen is van directe invloed op de anderen. Om het eindresultaat van alle disciplines te coördineren en te controleren, worden alle modellen in InfraWorks samengevoegd. Bijkomend voordeel is dat je met InfraWorks het totale BIM project met overtuigende beelden (in Virtual Reality) kunt presenteren.
Meer informatie of kennis? Wil je meer informatie aan de hand van dit artikel of wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk! We bieden voor Revit een speciale Revit Gevorderden cursus - Civiel aan. Maar ook als je nog niet bekend bent met de software kun je bij ons terecht, bijvoorbeeld voor een Revit Basiscursus of een InfraWorks Basiscursus. Bekijk het complete aanbod op onze wesite.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Autodesk AEC Collection