De voordelen van werken met de nieuwe NLRS voor Revit

Bent u bouwkundig? Dan is het forum Bouw en Architectuur voor u! Autodesk AEC Collection en de Bouw Connect Bibliotheek komen hier uitgebreid aan bod.

Moderators: Coen, DavidN, Anton, Roy_M

Gebruikersavatar
Coen
Berichten: 32

De voordelen van werken met de nieuwe NLRS voor Revit

Berichtdoor Coen » wo 23 dec 2020, 13:46

Goed delen van informatie en data is cruciaal bij elke samenwerking en staat dan ook centraal bij het werken met BIM, de werkmethodiek om een project integraal te ontwerpen, te bouwen en te onderhouden. Het is hierbij van belang dat iedereen dezelfde taal spreekt, de gedeelde informatie moet uniform zijn. Daar zorgt de Nederlandse Revit Standaard (NLRS) voor.

De NLRS is een compleet naslagwerk waarin modelleerregels en -afspraken zijn vastgelegd waarvan onlangs de nieuwste versie is gepubliceerd: versie 3.0.1. De nieuwe release bevat verbeteringen én uitbreidingen ten opzichte van de laatste versie, die alweer een aantal jaartjes oud is. Beiden zijn overigens gratis te downloaden bij de Revit Standards Foundation.

infoHandige websites
Revit Standard Foundation
BIM Loket
Forum Standaardisatie
Building Smart International
De voordelen op een rij
  • Uniform borgen van informatie
  • Orde in de informatiestructuur
  • Eenduidige en efficiënte uitwisseling van informatie
  • Betere communicatie en samenwerking
  • Minder kans op fouten
  • Gratis Revit projecttemplate met materialenbibliotheek
De NLRS is door het Forum Standaardisatie officieel erkend als Open Standaard, met de status ‘Aanbevolen’. Dit toont aan dat de NLRS steeds meer wordt toegepast als modelleerstandaard binnen de bouwsector.
Projectsjabloon voor Revit
De documentatie van de NLRS bevat een handleiding en een complete dataset. De Revit projecttemplate staat hierbij centraal. Dankzij dit sjabloon kun je de werkmethode van de NLRS, direct op nieuwe projecten gaan toepassen.

Voor veel (beginnende) Revit gebruikers is het werken met de NLRS een uitdaging. Het vergt namelijk de nodige kennis van het programma. Uiteraard zijn wij er om je te helpen met de eerste stap.
Tijdens de Revit Basiscursus maak je op een laagdrempelige manier kennis met de NLRS. De projecttemplate die we tijdens de cursus gebruiken, is een werkbare versie van het originele sjabloon uit de dataset. Na afloop heb je hiermee een goede basis om de uitgangspunten van de NLRS in de praktijk te gaan gebruiken.

Afbeelding
Gebruik een Revit projecttemplate die is ingericht volgens de NLRS.
Ook gevorderden Revit modelleurs kunnen wij adviseren als het gaat over naamgeving, Object Styles, Parameters, Custom Property Sets, Mapping en alle overige regels en afspraken die zijn vastgelegd in de documentatie.
Neem contact met ons op als je hier meer over wilt weten, of bekijk het aanbod van onze gevorderden cursussen op deze website.
Wist u dat BouwConnect Bibilotheek Pro (BCB Pro) en ASD voor Revit de NLRS als beste van Nederland ondersteunen?
Schrijf nu in voor een gratis workshop.
NL/SfB Classificatie In de NLRS staat beschreven dat alle elementen worden geclassificeerd met onderdelen uit het Nederlands
SfB-systeem. In AutoCAD gebruik je dit classificatiesysteem om ‘Layers’ op elementenniveau in te delen, met bijbehorende kleur en code. In Revit wordt de built-in parameter ‘Assembly Code’ gebruikt om alle gemodelleerde objecten te classificeren. De variabelen vul je met data die extern in een tekstbestand staat opgeslagen. De NLRS heeft dit bestand al voorbereid en ingericht volgens de elementenmethode van de NL/SfB. In Revit kun je naar deze tabel verwijzen via de Assembly Code Settings.

Afbeelding
Gebruik de Assembly Code tabel om de elementen in Revit te classificeren.
Dankzij het classificeren kun je in Revit een gerichte selectie van elementen maken om hier bijvoorbeeld stuklijsten uit te genereren. Of gebruik het binnen Navisworks om met Clash Detection op zoek te gaan naar mogelijke conflicten tussen verschillende aspectmodellen. De code is uniform. De uitwisseling van informatie tussen partijen wordt zo eenduidig, efficiënt en minder foutgevoelig.

Afbeelding
Dankzij de Assembly Code kun je een gerichte selectie maken binnen Navisworks.
Aan de export van een Revit model naar CAD is ook gedacht. De dataset van de NLRS bevat tabellen van Stabu (Ketenstandaard Bouw en Installatie) en GB-CAS. Hiermee kun je Revit categorieën ‘mappen’ naar lagen in AutoCAD, volgens één van deze standaarden. Beide systemen maken gebruik van de NL/SfB als het gaat om het classificeren van bouwdelen en installaties.

Afbeelding
Exporteer Revit categorieën naar CAD lagen volgens een Open Standaard.
IFC Compatible De NLRS is de eerste standaard die het uitwisselen met IFC als uitgangspunt heeft genomen en volledig heeft geïmplementeerd. De Revit Standards Foundation werkt continu samen met experts van Autodesk om de import en export van IFC bestanden met Revit verder te verbeteren. Daarnaast worden IFC-gebaseerde werkmethodes ondersteund en geïmplementeerd, zoals de BIM Basis ILS.

Afbeelding
De BIM Basis Informatie Leveringsspecificatie.
Het doel van deze informatieleveringsspecificatie is om de samenwerking tussen bouwpartners te bevorderen. Door informatie over een bouwwerk eenduidig uit te wisselen, kun je deze efficiënt en effectief (her-) gebruiken. De uitwisseling gebeurt met behulp van een softwareonafhankelijk bestandsformaat: Industry Foundation Classes (IFC).

Afbeelding
IFC is het softwareonafhankelijke uitwisselingsformaat binnen een BIM.
De opzet van het gebouwmodel in Revit is van grote invloed op de uiteindelijke output naar IFC. Je moet hierbij de juiste spelregels hanteren, zodat de informatie op een eenduidige manier in het exportbestand wordt opgeslagen. Zo moeten onder andere Revit Categories worden vertaald naar IFC Classes en Revit Parameters worden ‘gemapt’ naar IFC Properties, die hierbij worden gebundeld in bijbehorende PropertySets.
Hieronder zie je een voorbeeld van een geëxporteerd IFC bestand die in Navisworks is geopend. In de eigenschappen van een geselecteerde wand zie je dat de algemene parameters in de PropertySet ‘Pset_WallCommon’ worden geplaatst.

Afbeelding
Parameters worden in een PropertySet geplaatst binnen het IFC bestand.
De BIM Basis ILS heeft al dit soort afspraken vastgelegd. Alle documentatie, inclusief handleiding zijn op de website van het BIM Loket te raadplegen. Steeds meer bouwpartners gebruiken het als leidraad voor datamanagement binnen hun bouwprojecten. Wees dus voorbereid en laat ons je adviseren en begeleiden als je deze werkmethode in de praktijk wilt (of moet) gaan gebruiken.
Meer weten? Wilt u meer weten over Revit, NLRS of BIM?
Neem dan contact met ons op: 085 - 30 30 000. Wij helpen u graag!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast

Autodesk AEC Collection